Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - siječanj 2016
četvrtak, siječanj 28, 2016Sarkofag je dao napraviti biskup Pagano 1247. Sarkofag je izrađen od predivnog mramora i u njemu su se čuvale relikvije Sv. Maura i Eleuterija. Prvo se nalazio u Eufrazijani, u crkvi iza oltara u desnoj lađi, a danas se nalazi u celli trichori.

Izvor: Eufrazijeva bazilika (Sergije Jelenić, GianlucaBenedetti)

swirl @ 18:09 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, siječanj 22, 2016

Oko 400. godine kompleks na Dragoneri jug temeljito je obnovljen i preuređen. Pritom je stambeni dio koji je bio sagrađen u 1.st. razrušen, na temeljima njega sagrađen je novi stambeni dio koji je uvećan za dodatnih 100 kvadratnih metara. Podovi su, u odnosu na prethodno zdanje, podignuti za oko 70 cm. Negdje prije ove obnove dio stambenog dijela stradao je u požaru.

Prilikom obnavljanja kompleksa većim se dijelom poštivala starija gradnja tako da je projektant definitivno bio upoznat s izgledom vile prije no što je započela obnova. Jedna od najvećih izmjena u odnosu na stariju fazu kompleksa je apsida, sagrađena u stambenom dijelu kompleksa. Polumjer joj je 3 m, a pod joj je bio pokriven mozaikom. Ovakav izgled prostorije obično je označavao prostoriju u kojoj bi vlasnik zdanja primao svoje goste i klijente. S obzirom da je adaptacija objekta na Dragoneri izvršena u fazi ranoga kršćanstva, a lijepo uređen hodnik koji je vodio do apside imao je mozaik s kršćanskim motivima, pretpostavlja se da je u slučaju Dragonere apsida ipak imala vjersku ulogu.

Jedan požar zahvatio je dio istočnog kupališta, a desio se možda prije adaptacije/izgradnje cijelog kasnoantičkog kompleksa. U svakom slučaju, nakon požara je i kupališna zgrada obnovljena.

Izgleda da je tijekom 6.st. broj stanovnika vile povećan te su uslijedile dodatne adaptacije kako bi se povećao broj prostorija. Najvjerojatnije je bila riječ o više nasljednika vile koji su ovdje živjeli s njihovim obiteljima. Prilikom ovih adaptacija hodnici koji su do tada omogućavali komunikaciju unutar cijelog kompleksa su pregrađivani i gubi se cjelovitost prostora. Pri tome se ne vodi računa o mozaicima i ostalim dekoracijama interijera te se često pregradnje vrše ne poštujući ljepotu interijera. Pregrađuju se i veće prostorije na nekoliko manjih. Zazidana su pojedina vrata. Krajem 5.st. ili početkom 6.st. u dijelu dotada isključivo rezidencijalnog prostora radi se još jedna uljara.

Tijekom 6.st. dodatno se pregradnjom postojećih prostorija nastoji povećati broj prostorija u kompleksu. Negdje u 7.st. na nekoliko je mesta buknuo požar koji je ujedno značio i kraj vile na Dragoneri. Dok pojedini djelovi kompleksa više nisu obnavljani, postoje znakovi da su samo neki njegovi djelovi imali neku svrhu nakon požara. No definitivno se vila nakon nekog vremena napušta.

Izvor: Dragonera dva bisera (Alka Starac)

Izvor slike: Dragonera dva bisera (Alka Starac)

swirl @ 17:24 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 17, 2016

Riječ je o raskošnoj antičkoj maritimnoj vili koja je posjedovala vlastito pristanište, gospodarski dio te bogat stambeni dio. U vilu se ulazilo na dva ulaza; jedan kolni, drugi je bio samo za pješake. Sagrađena je negdje između 70. i 90. g.n.e.

Kompleks je sadržavao 4 krila zgrade koja su zatvarala unutrašnje dvorište. Na južnom dijelu kompleksa, uz samo more, nalazio se najljepši dio, raskošan stambeni dio. I ovdje se mogu prepoznati dvije faze gradnje: prva, ranocarska, iz razdoblja od 1.-4.st., druga iz razdoblja od 5.-7.st. U središtu ovog dijela nalaze se ostaci reprezentativne apside (sagrađena je naknadno). Imala je pod od različitih vrsta mramora i granita no na žalost nije sačuvan niti u djelovima. Na nalazištu je općenito otkriven veliki broj mozaika. Mozaici su bili različiti već ovisno o namjeni prostorije. Jednostavniji, slagani od većih ploča bili su u prolazima, atriju, a finiji, sastavljeni od sitnijih pločica finije obrade nalazili su se u unutarnjim prostorijama. Bili su bijeli, bijelo sivi, bijelo crni, a u jednoj prostoriji je pod bio izrađen od vrlo sitnih pločica u različitim bojama. U nizu prostorija otkrivene su i zidne freske, tako da su, osim podova, i zidovi bili ukrašeni.

Zapadno i istočno krilo bili su prvenstveno namijenjeni proizvodnji maslinovog ulja pa su tako imali tijeskove za masline, skladišni prostor, za taloženje... U istočnom dijelu nalazio se i zahod, pa prostorije za mljevenje žita, kuhinjska prostorija.

Na sjevernom dijelu napravljena je velika vodosprema izgrađena u doba cara Tita (79.-81. godine). Datacija izgradnje vodospreme omogućena je po žigovima i obliku segmenata amfora koje su ugrađene u njezine zidove. Uglavnom je riječ o amforama koje su se proizvodile u obližnoj Fažani. Dijelom je vodosprema isklesana u živu stijenu. Osim vodospreme na ovom krilu nalazio se veći broj prostorija, vjerojatno namijenjenih raznim gospodarskim namjenama, a za jednu se od njih, po otkrivenim ostacima, zna da je bila kovačnica.

Kompleks je imao dva kupališta, oba blizu sjevernog krila. Kupalište u zapadnom dijelu je sačuvanije, sadržavalo je uobičajene sastavnice rimskih kupki: dio s hladnom, dio s mlakom i dio s toplom vodom, svlačionicu, peć za grijanje vode i cijevi koje su dopremale vodu do svakog dijela. I ovdje su otkriveni mozaici. Na istočnom krilu je bilo veće kupalište, na žalost do danas znatno slabije sačuvano. U njegovom sastavu nalazila se i sauna.

Na nalazištu je otkrivena nadgrobna ploča iz 1.st. (na slici na vrhu), koju je dao po oporuci učiniti sebi i supruzi Pereliji Grati vlasnik kompleksa koji je vjerojatno i dao sagraditi cijelu vilu.

Uz stambeni dio prema moru, kao i uz zapadno krilo, nalazila su se ograđena dvorišta koja su također imala neku svrhu.  

U blizini, nešto južnije uz more, nalaze se ostaci još jedne zgrade. Pretpostavlja se da je nastala u ranocarskom razdoblju, kao i cijeli kompleks, te da je imala prvenstveno gospodarsku funkciju te možda služila i za smještaj robova. Veliki dio zgrade nestao je pod morem ili zbog snage valova. U kasnijim fazama i adaptacijama kompleksa izgleda da je ova zgrada napuštena te je cijeli život kompleksa preseljen u centralnu zgradu.

Izvor: Dragonera dva bisera (Alka Starac)

Više slika na linku ovdje

swirl @ 18:33 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 13, 2016Kada vozite od Peroja prema Barbarigi, kod Rta Grota nalaze se dva zasebna nalazišta; Dragonera Sjever i Dragonera Jug. Nešto malo sam već pisala o Dragoneri, no to se ticalo prvenstveno nalazišta Dragonera jug.

Oba se nalazišta nalaze uz more. Istraženi su tek 2003. i 2004.. O Dragoneri jug prvi zapisi postoje između dva svjetska rata.

Istraživanja na lokaciji Dragonera sjever izvedeni su na 2.900 kvadratnih metara, a na Dragoneri jug na 8.550 kvadratnih metara.

Kako je u posljednjih 2000 godina obala Istre potonula za 80-120 cm dio antičkih ruševina je potopljen, posebice kod Dragonere sjever. Dragonera jug nalazila se na malo višem mjestu, mada je i ona uz more, pa je sačuvan veći dio nalazišta.

Na obje lokacije nalaze se ostaci rimskih vila, dok je po jedna zgrada, vjerojatno gospodarska i za smještaj robova, bila izdvojena iz kompleksa vile. Tijekom stoljeća vile su obnavljane, proširivane i obje su napuštene negdje u 7.st.

Izvor: Dragonera dva bisera (Alka Starac)

swirl @ 16:44 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 9, 2016

Područje pulskog Foruma postalo je svojevrsni trgovački centar već u 6.st.p.n.e. U antici u vrijeme Pax Iuliae kulminira izgradnja građevina koje obilježavaju tadašnje rimske forume diljem svijeta. U doba cara Augustra na Forumu je izgrađena trijada hramova, Augustov hram, Dijanin hram i Jupiterov heksastil, raskošan portik... Naravno, stoljeća koja slijede mijenjala su izgled Foruma, no i do danas su neka antička obilježja očuvana.

Tijekom 2006. i 2007. u Puli radovi na Forumu omogućili su nova istraživanja nekadašnjeg izgleda Foruma, pa i nova saznanja.  Naravno, kako stavite „lopatu“ u stari dio Pule, iskopati ćete davnu prošlost. Ovaj puta nije bila riječ o lopati, nego o početku strojnog ukopa na južnom dijelu trga. Tada su odmah pozvani arheolozi. Otkriveni su ostaci nekadašnjih zgrada, rimske kanalizacije, kanala za oborinske vode, niza sitnijih predmeta koji pričaju o životu u prošlosti.

Među njima su doista mnogobrojni ostaci amfora, svjetiljki (uljanica), keramičkog posuđa, predmeta od metala, stakla, rimski novčići...

Kako je izgledao „otkriveni“ forum možete vidjeti na slici. Žao mi je što barem djelić toga nije ostao vidljiv i nakon sređivanja Foruma.

Izvor teksta i slike: Arheološki muzej Istre, katalog 72. („Pula – forum. Arheološka građa 2006.-2007.“)

swirl @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 4, 2016

Loborika se nalazi uz cestu kojom iz Pule vozite prema Labinu. Kako je Istra u prapovijesti bila gusto naseljena i na ovom području postojala je prapovjesna gradina (Glavica). U Radekima su otkriveni ostaci antičke vile slične onoj otkrivenoj u Barbarigi. U okolici su otkriveni i mnogi rimski natpisi.

Do 7.st. Loborika je teritorijalno pripadala Nezakciju. Prestankom postojanja Nezakcija uključena je u pulski municipij.

Na brdašcu Sveti Silvestar nalazilo se srednjevjekovno naselje s istoimenom crkvom. Ovdje je otkriven i sarkofag iz 11.st. koji se danas nalazi u Arheološkom muzeju u Puli. U njemu su bila tijela Johannesa i Gariberta za koje se pretpostavlja da su izgradili crkvicu Svetog Silvestra.

Prvi pisani trag o naselju datira iz 1150. godine (vicus Ravaricus). Današnje naselje nastaje tijekom 16. i 17.st. U naselju se nalazi crkva Svetog Flora. Nije poznata godina izgradnje, no jedno njezino zvono datirano je u 1478. godinu.  U zidove crkve ugrađeni su mnogi antički i srednjevjekovni spoliji. Na oltaru se nalazi srebrni procesijski križ i pala koje je napravio Antonio Moreschi. Moreschi je do 1609. bio član važne venecijanske bratovštine slikara. Nakon toga se s obitelji preselio u Labin.

Uz Loboriku vežu se i mnoge priče o Jure Kršulu (Zorzi Chersola), razbojniku koji je haračio južnom Istrom u doba francuske uprave nad Istrom.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 19:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, siječanj 1, 2016Mada malen, Svetvinčenat krije puno toga: izgledom je savršena urbana sredina, ima predivan gradski trg, kaštel, niz starih zgrada i crkvica. Crkva sv. Antuna Opata (slika gore) nalazi se do glavnog gradskog trga, nasuprot gradske lože. Sagrađena je u 14.st., a unutrašnjost krije kip ovoga sveca, Svetog Antuna Opata.

Crkva Svetog Roka (slika dolje) nalazi se s druge strane livade sa stražnje strane kaštela. Sagrađena je u 17.st. Dala ju je sagraditi bratovština bičevalaca svetog Roka. Kada je sagrađena nalazila se van gradskih zidina. Nakadno joj je pridodana lopica koja je kasnije uklonjena.

 

swirl @ 16:04 |Komentiraj | Komentari: 0