Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - listopad 2012
nedjelja, listopad 28, 2012

Po sredini otoka Cresa nalazi se Vransko jezero. Na žalost do njega ne možete jer je zaštićeno - služi za vodoopskrbu cijelog Lošinja i dijela Cresa. No s nekoliko mjesta možete ga vidjeti; kada vozite za Lubenice ili pak vozite li se po otoku glavnom cestom, a vidi se i s niza pješačkih staza kojih ima po Cresu.

To je slatkovodno jezero čija je površina i do 15 metara iznad mora, ali mu je dno  na 60 metara ispod morske površine zbog čega je jezero hidrološki fenomen, kriptodepresija.

No fenomenima vezanima uz Vransko jezero ovdje nije kraj. Pretpostavlja se, bez obzira što je jezero slatkovodno, da postoji njegova veza s morem. Dokaz – u njemu žive jegulje, slatkovodne ribe koje se rađaju i umiru u moru. U razdobljima od 3-4 godine u jezeru se smjenjuju plima i oseka. A fenomen je i samo jezero, veliko, s površinom od 5,5 četvornih kilometara, koje je na kraškom terenu.

Mnogi pokušavaju otkriti njegove tajne. Tako postoji mišljenje da je jezero nastalo u postglacijalnom razdoblju kada se za 100 metara podigla površina mora pa se razina udoline našla toliko ispod morske površine i nastalo je jezero. Neki smatraju da se jezero puni vodenim tokovima koji podzemnim putevima dovode vodu s kopna, neki pak da je riječ o kišnici. Jezero je izrazito bistro te se vidi i do dubine od 60 metara.  

Na slici: pogled na jezero s ceste za Lubenice

Izvor: Franina i Jurina 2003.

swirl @ 14:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, listopad 26, 2012

Valun je malo ribarsko mjestašce koje se nalazi nedaleko od Lubenica. Prvenstveno je poznato po Valunskoj ploči iz 11.st. Ova ploča s natpisom na glagoljici otkrivena je na  mjesnom groblju, a danas je uzidana u župnu crkvu Sv. Marije u malenoj luci Valuna.

Ploča je pisana latinicom i glagoljicom te na dva jezika: latinskim i starohrvatskim. Riječ je o dijelu nadgrobnog spomenika gdje su pokopana u 11.st. tri člana iste obitelji, baka, sin i unuk (Teha, Bratohna i Juna).

Blizu crkve nalazi se konoba Toš Juna u čije su zidove ugrađene replike poznatih glagoljaških spomenika. Konoba je nekada bila stara uljara, a danas je, osim po specijalitetitma, poznata i kao svojevrsan valunski muzej.

Staro naselje Bucevciji postojalo je kod crkvice na groblju, dok je današnji Valun bio njihova lučica. Kasnije su se i ljudi preselili u lučicu.

Mjesto je malo, pitomo, sa zgodnim plažama.

 

swirl @ 18:50 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 21, 2012

Kada se iskrcate s trajekta u Porozinama i vozite duž otoka prvo veće raskršće na samom hrptu otoka je ono za mjesto Beli. Isplati se stati jer imate predivan pogled na more, otok Krk, obalu Kvarnera. Umjesto da nastavite prema Cresu, skrenete lijevo i uskom cesticom vozite sve do mjesta Beli.

Mjesto je, pretpostavlja se, dobilo ime po ugarsko – hrvatskom kralju Beli IV koji se ovdje sklonio od Tatara. Njegova glava uzidana je u jednu od kuća starog centra mjestašca.

Beli je jedno od najstarijih mjesta na Cresu. Živjelo se ovdje u prethistoriji, a u rimsko doba Rimljani su ga prozvali Caput Insolae od čega je nastao naziv Caisole. Pred ulazak u mjesto nalazi se maleni most, a nedaleko od njega nalaze se ostaci rimskog mostića koji je služio istoj namjeni.

Gradić je prepun šterni, gotovo da svaka stara kuća ima svoju. Ulice su uske, s pravom primorskom atmosferom. U mjestu je nekoliko točaka s predivnim pogledom. Na glavnom trgu nalazi se romanička crkva Sv. Marije u kojoj je otkriveno nekoliko glagoljaških natpisa. Na groblju (na ulasku u mjesto) nalazi se gotička jednobrodna crkvica Sv. Antona.

Ispod mjesta je lijepa plaža.swirl @ 12:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 18, 2012

Bilo je već krajnje vrijeme za izlet na Cres.

Cres je najveći jadranski otok, za „nijansu“ je veći od Krka. Dok je najduži hrvatski otok Hvar, iza Hvara je Cres sa svojih 66 km dužine. Najviši naš otok je pak Brač, a opet iza Brača slijedi Cres s njegovim vrhom Gorice visokim 648 m.

Voziti se po njemu je gušt jer vas svako toliko mami da stanete i uživate, u pogledu na more, u prirodi otoka koja je puna različitosti, u vizurama niza gradića po otoku od kojih svaki ima neku svoju priču. Mami vas da stanete i pogledate stada ovaca na ispaši jer Cres je poznat i po svojoj janjetini. Isprepleten je mrežom suhozida koji su ipak ponešto drugačiji od istarskih suhozida. Obala mu je prepuna uvalica, s nizom predivnih plaža.

Njegova priroda dom je bjeloglavog supa, izrazito ugrožene vrste. O bjegolavim supovima brine se u mjestu Beli „Eko centar Caput Insulae“. Centar je osnovan 1993., brine o supovima, njihovoj zaštiti, a liječi i bolesne supove. Bjeloglavi supovi mogu imati i do 15 kg, s rasponom krila do 2,8 m. Osamostaljuju se od roditelja tijekom prve godine života, nakon čega lete na velike udaljenosti. Ovaj "avanturizam" traje po 5 godina, nakon čega se vraćaju na Cres i mirno provode ostatak života sa svojim partnerom.

Rad centra može se pomoći volontiranjem, kao i donacijama.

swirl @ 20:46 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 14, 2012

Slikano prije tjedan dana. Puno zgodnih istarskih tovarića, jahača, ali i nagrada - poznate istarske bukatele Smileswirl @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 10, 2012


Dolazite li u Barbarigu, nastavite voziti kroz novo naselje sve do kraja asfaltirane ceste. Uz završetak ceste nalaze se zgrade koje su nekada činile Stanciju Barbarigo. Danas se ovaj dio, za razliku od novog naselja, naziva - Stara Barbariga.
To je bila stancija obitelji Barbarigo po kojoj je i cijelo naselje dobilo ime. U sastavu kompleksa nalazile su se raskošne stambene zgrade, te gospodarske zgrade i jednostavne zgrade za kolone, ljude koji su radili na velikom posjedu. Kompleks je imao i kapelu, ali je ona srušena u 2. svjetskom ratu. Mada je današnji izgled posljedica pregradnji novijeg datuma, na žalost uglavnom neplanskih, ipak je djelomično sačuvao jezgru nekada raskošnog posjeda oko kojeg se nalazio vrlo lijep i njegovan vrt. Izgled vrta danas je gotovo potpuno neprepoznatljiv.
Ipak veseli da su danas pojedine zgrade kompleksa lijepo obnovljene.
U masliniku koji se od stancije spušta prema moru nalazi se i mala vila obitelji Barbarigo. Cijeli ovaj kraj vrlo je gusto naseljen u antici te ima niz arheoloških iskopina iz tog doba. Na žalost, niti jedna nije označena, pa svako toliko neuspješno pretražujem (i redovito ne nalazim ono što tražim). 
swirl @ 00:00 |Isključeno | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, listopad 6, 2012I ovo je jedna zgodna priča iz istarske povijesti. Godine 1800. zbog nevremena u tarsku valu sklonio se brod s papom Piom VII, zajedno s pet kardinala. Glasina o ovom važnom, ali nenadanom posjetu, stigla je i u Grožnjan, do grožnjanskog župnika Dubaza. Župnik je odmah zajahao konja i brzo se uputio u Tarsku valu. Župnik Dubaz brinuo se o važnom gostu, a za uzvrat dobio je privilegije naznačene u buli „Dilecte Fili salutem...“.

Dobivši kanoničke ovlasti grožnjanski je župnik dobio i pravo nositi posebno kanoničko purpurno ruho. Možemo samo zamisliti župnikov ponos, ali i zadivljenost svijeta kada je grožnjanski župnik po prvi puta viđen u crkvi u svojoj svečanoj odori.

Izvor: Pod starim voltama (Daniel Načinović, Eduard Strenja)

swirl @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare