Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - listopad 2015
srijeda, listopad 28, 2015Godine 1884. grad Poreč odobrio je gradnju kazališta. Kako je postojala želja da već i sama zgrada služi na čast gradu odlučeno je da gradnja počne na većem zemljištu tadašnjeg načelnika Francesca Sbisà. Nacrt je napravio tršćanski arhitekt Domenico Pulgher. Gradnja je gotova 1897. te se kazalište otvara pod imenom „Teatro Comunale“ dok se 1901. naziv kazališta mijenja u „Giuseppe Verdi“.  Tijekom 1910. kazalište je neko vrijeme zatvoreno zbog preuređenja zgrade.

Velika obnova kazališta bila je i 2006. godine.

Izvor: Istrapedia

swirl @ 18:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 25, 2015

 

Nalazite li se u Omišlju na Krku neka vam ne promakne posjetiti Fulfinij, antički grad koji se nalazi uz more na predjelu Mirine u uvali Sepen.

Uz antički Krk Fulfinij je bio vrlo važno naselje na Krku. Nastao je u 1.st.n.e. u doba Flavijevaca, prvenstveno zbog njegove zaštićene uvale u kojoj je napravljena luka. Kao i ostali gradovi koje je Rim prvo planirao pa zatim izgradio, imao je pažljivo planiran izgled - pravilan raspored ulica, trgove, vodovod, nekropole neposredno uz grad. I Fulfinij je imao terme u kojima su se namakali njegovi stanovnici prepričavajući najnovije tračeve i političke intrige. Centar gradskog života bio je naravno Forum. Tu su se donosile važne odluke, odvijala suđenja, a bio je i općenito mjesto okupljanja. U početnoj fazi, negdje tijekom 1.st., na forumu je sagrađen jednostavan hram na čijem pročelju su se nalazila 4 stupa. Na zapadnoj strani foruma nalazila se dugačka zgrada s niz prostorija dok je na istočnom dijelu isto bila dugačka zgrada, sa svega nekoliko manjih prostorija, ali i unutrašnjim dvorištem s trijemovima. U 3.st. forum mijenja izgled jer dobiva poseban trgić na čijoj se sredini nalazilo postolje. Vjerojatno je na njemu bila neka statua ili natpis od velike važnosti za Fulfinij. Prije propasti grada forum je izgubio svoj značaj te se na njemu grade manji drveni objekti. Fulfinij je napušten u doba raspada Rimskog carstva u 5.st.

 

Na periferiji Fulfinija u 5.st. sagrađen je ranokršćanski objekt koji je danas i najočuvaniji objekt cijelog Fulfinija. Dio građe antičkog Fulfinija ugrađen je u crkvu, pa su tako i stupovi crkve vjerojatno nekada bili na forumu. Uz vrlo veliku crkvu nalazilo se i groblje. Uz crkvu je bilo i veliko dvorište (klaustar). Tijekom rekonstrukcije otkrivene su grobnice, a otkriven je i jedan nedirnuti sarkofag.

swirl @ 15:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, listopad 23, 2015

 

U podrumu muzeja između 1961. i 1964. učinjena je rekonstrukcija rudnika. Nakon razgledavanja muzeja možete se uputiti i u ovaj dio da barem malo osjetite koliko je bio težak posao rudara i u kakvim uvjetima su radili, a negdje rade i danas. Mjestimično je prolaz vrlo nizak pa ako ste visoki i niste skloni hodanju u čučnju ili četveronoške radije ostanite vani. Moram priznati da sam u najnižem dijelu imala popriličnu paniku, inače ne patim od klaustrofobije no strah koji sam osjetila nije baš bio ugodan.

Prolazak kroz rudnik omogućiti će vam ne samo klaustrofobiju, nego i neka osnovna saznanja o tome kako je bilo raditi u rudniku. Vidjeti ćete cijevi za provjetravanje, alat koji su koristili rudari (neke alatke se koriste i danas), vagonete kojima se ugljen transportirao  unutar rudnika, trafostanicu, razne sprave kojima je bilo moguće zaustaviti prodor vode u rudnik.

U završnom dijelu pokušalo se predočiti posjetiocima kako se vadio ugljen još u 19.st.

Izvor: Narodni muzej Labin, Vodič muzeja

swirl @ 21:29 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 17, 2015

Stari Tar, od kojega su danas ostale samo ruševine, prvi se puta spominje 983. u darovnici cara Otona porečkom biskupu. Spominje se pod nazivom Turris. Iz 12.st. postoji dokument koji spominje i Novi Tar, nastao na mjestu današnjeg naselja. Izgleda da su neko vrijeme postojala oba naselja: Stari i Novi Tar. Negdje u 14.st., najvjerojatnije zbog malarije i kuge, naselje Stari Tar definitivno se napušta.

No život na ovim prostorima seže puno dalje u prošlost. Tako je ovdje postojala prethistorijska gradina, a zatim je područje bilo naseljeno i u antici.

Današnje naselje sačinjavali su Tar i Frata, no širenjem naselja Frata se stopila s Tarom i  postala je njegovim sastavnim dijelom.

Tarom dominira župna crkva Svetog Martina. Sagrađena je 1800., na istom mjestu gdje se nalazila sakralna građevina iz 14.st. Obnova crkve učinjena je u spomen na posjet pape Pia VII ovom području (1800. se brod s papom i 5 kardinala sklonio pred nevremenom u Tarsku valu). O tome govori i natpis na latinskom iznad ulaznih vrata u crkvu.

swirl @ 20:23 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, listopad 11, 2015

 

Za razliku od današnjeg naselja Tar nekadašnje je naselje bilo bliže moru. I danas se ovaj predio naziva Stari Tar (Torre Vecchia), a do njega dolazite vozite li se od Tara prema Stanciji Blek. Stari Tar po prvi puta se spominje 983. godine, dok je prvi trag Novog Tara iz 1286. godine.

Na jednoj privatnoj parceli prije Stancije Blek nekada je postojala antička vila rustika na čijim se temeljima razvilo naselje Stari Tar. Sama vila rustika postojala je u razdoblju od 1.-7.st. Bila je namijenjena proizvodnji vina i ulja, a očito i trgovini jer je oko lokaliteta nađeno niz ostataka amfora. Na temeljima antičke vile rustike niklo je naselje Stari Tar sa svojom kulom. Najstariji dio temelja kule datira još iz faze antičke vile, da bi kasniji djelovi odgovarali kasnoj antici. Na istočnoj strani od kule nalaze se i ostaci crkvice s apsidom.

U još novijoj fazi gradnje kule otkriveni su venecijanski novčići iz 13. i 14.st. te ostaci staklenih posuda iz 14.st. U to vrijeme već postoji i naselje Novi Tar tako da je potvrđeno da su u ovom razdoblju postojala oba naselja. Kako su staklo tada koristili bogatiji stanovnici, pretpostavlja se da je neko vrijeme kula u Starom Taru bila dom tadašnjeg upravitelja Poreštine.

Pretpostavlja se da je Stari Tar nestao zbog epidemija malarije i kuge, negdje u 14.st.

Arheološka istraživanja i dalje traju, fotografije su nastale prije samo nekoliko dana.

Izvor: Arheološko-konzervatorska istraživanja lokaliteta Stancija Blek kod Tara u 2008. g., Bartul Šiljeg

swirl @ 14:41 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 4, 2015Kada su počeli dolaziti elitni gosti u Opatiju, primorci su živjeli na svoj način, skromni, siromašni, lišeni snobizma. Pa su se tako usred dana znali, pogotovo muškarci, kupati goli. Javna sablazan J  Naravno, neki su ovime bili zgroženi.

Kako bi se uveo red započeli su se donositi propisi koji su regulirali gdje je dozvoljeno kupanje, ali i s kakvim kupaćim kostimima. Tako je 1860. Volosko dobilo točno određena mjesta za kupanje. Muškarci su se mogli kupati od 11.00-14.00 sati na Črnikovici, pa u poslijepodnevnom terminu od 17.00-20.00 sati. Žene su se mogle kupati tijekom cijeloga dana, na području od vološćanske Puntice do Lipovice.

Naravno bila je regulirana i „mondura“ pa je kupanju golaćima odzvonilo. Naravno, bilo je i mnogobrojnih kršenja pravila, pa i kažnjavanja.

Na slici: šetnica kod Voloskog

swirl @ 13:43 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare