Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - listopad 2017
subota, listopad 21, 2017Morate proći selo Srbani (kraj Nove Vasi nad Mirnom) sve do groblja na kojem se nalazi ova crkvica. Sagrađena je u gotskom stilu i sve do 1540. bila je župna crkva. Nekada je na oltaru imala drveni kip Sv. Mihovila Arkanđela iz 16.st. no naknadno je ukraden. U tabernakul crkve ugrađena su dva grba, obitelji Briani i Canal, odvojeni glavom Kerubina.

Naknadno je u samom mjestu Nova Vas sagrađena nova crkva, nekada nazvana Blažena Djevica od Milosrđa, a danas isto Sveti Mihovil.

Izvor: edukativna ploča kraj crkve

swirl @ 14:14 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, listopad 14, 2017

Vozite li se od Pule prema sjeveru Istre, s vijadukta preko rijeke Mirne na desnoj strani ugledati ćete ruševine. Najbolje se vide ostaci crkvice Svetog Jurja.

Do ruševina možete doći cestom koja vodi kroz mjesto Srbani prema groblju. Ubrzo nakon Srbana skrenete desno, na malu bijelu cestu koja će vas odvesti direktno do ruševina.

Ostaci crkvice najbolje su očuvani pa zato i dominiraju, no nekada je oko crkve postojao cijeli kaštel zaštićen zidinama. Naravno, zidine (njihovi ostaci) vidljiviji su u jesen i zimu kada ih ne prekriva zelenilo.

Zbog plovidbe Mirnom kaštel je bio naseljen i u prapovijesti, ali i u doba starih Rimljana. Kroz cijeli srednji vijek neprestance se mijenjaju vlasnici kaštela. Posljednji vlasnici su Bartolomeo i Bertuccio Manzini iz Buja koji imaju kaštel u njihovom posjedu sve do sredine 19.st.

Crkvica je romanička, a u njoj su se držale mise sve do 1820.

Godine 1622. novigradski biskup Euseibo Caimo dao je urediti vanjski izgled crkve te naložio da joj na vrhu bude postavljen veliki križ, kako bi ga vidjeli i pomorci s njihovih brodova. Inače, i u doba kada je cijelo područje gotovo pa ostalo bez stanovnika zbog epidemije kuge 1476. ova crkvica ostala je župna.

Izvor: edukativna ploča postavljena ispred ostataka kaštela
swirl @ 15:15 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 9, 20174 km sjevernije od Rovinja nalaze se ruševine crkve Sv. Tome. Crkva je sagrađena negdje krajem 8. ili početkom 9.st. i spada u predromaničke crkve. Od izgradnje je  doživjela mnoge promjene. Inače, bila je jedna od „stanica“ drugog dana procesija uoči blagdana Spasova, kada su se obilazile sve rovinjske poljske crkvice i molilo se za usjeve.

Crkva ima dobro sačuvanu apsidu koja je s vanjske strane poligonalna, s unutrašnje polukružna.

U 16.st. izgled crkve je poprilično izmijenjen jer su zazidani lukovi pa postaje jednobrodna, a crkva je i skraćena.

Istraživanjem crkve otkriveni su predromanički segmenti i djelovi crkvenog namještaja.

swirl @ 16:57 |Komentiraj | Komentari: 0