Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - studeni 2009
četvrtak, studeni 19, 2009
Imam 3 godine, nemam dom i nisam ga nikada ni imao. Stradao sam još kao beba u prometu pa danas malo šepam na nožicu... ali sam ipak jako sretan pas. Sretan sam zato jer su me ljudi povrijeđenog našli uz cestu i pružili mi pomoć. Sretan sam jer je angažiran taxi prijevoz kojim sam, skoro kao celebrity, stigao u stacionar Noine arke gdje me dočekala teta Helena. Sretan sam jer se Noina arka brinula o meni mada mi je u boksu na veterini bilo tijesno. Sretan sam jer su se borili svim snagama da mi spase nožicu i na prijedlog da se nožica amputira nisu posustali. Sretan sam jer i dan danas imam tu nožicu. Jest da me malo zafrkava, ali je tu.Sretan sam jer sam iz veterine gdje sam postao depresivan premješten na privremeno čuvanje. Sretan sam jer me čuvalica voli, jer imam niz pasjih prijatelja, a s jednim mojim kompanjonom spavam na kauču i nikom nedam da me zamijeni na mom mjestu. Sretan sam jer trčkaram po vrtu i kada poželim uđem u kuću moje čuvalice. Sretan sam jer osim čuvalice imam i tetu Helenu iz Noine arke i moju prijateljicu koja me pronašla. I svi se oni brinu o meni. Kada me dođu posjetiti, dajem im puse, bacam im se u zagrljaj, a mojim pasjim prijateljima poručujem “One su došle MENI u posjet, jeste li vidjeli kako sam im važan i kako me vole”. A tek kako ću biti sretan kada mi netko pruži pravi dom.  Ovo nam je, u trenutku inspiracije, izdiktirao Henrik. Mi smo samo zapisali. J Henrik svih pozdravlja i poručuje ukoliko ima nekoga tko bi mu želio pružiti dom neka se javi teti Heleni na broj 091/321-4696.
 
Evo me na slici, to vam je mola malenkost:
 
Udomljen 21.09.2012. Dugo je čekao, ali je dobio dom iz snova. Smile
swirl @ 18:42 |Komentiraj | Komentari: 45 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 9, 2009

Još donedavno, kada ste vozili cestom od Pule prema Vodnjanu, nakon benzinske pumpe bilo je ogromno zemljište... potpuno prazno. 
Dugo se pričalo o najvećem masliniku u Istri, ali kako se jedno dvije godine nije zbivalo manje više ništa (mada je „najveći maslinik“ bio temom predizbornih kampanja i inih političkih igara bez granica) moram priznati da sam bila vrlo skeptična.
No, vidjeh prije otprilike mjesec dana - čudo neviđeno. Konačno zasađena mlada stabalca maslina. Površina ovog netom zasađenog maslinika je oko 181 hektar čime je riječ ne samo o najvećem masliniku u Istri nego i o najvećem masliniku u ovom dijelu Europe. Kako je cijelo područje Vodnjanštine poznato po vrlo dobrim maslinovim uljima, nadam se da će i ovo maslinovo ulje biti takve kvalitete.

Želite kućnog ljubimca kojeg ćete maziti i paziti? Udomite ga.
swirl @ 17:24 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
petak, studeni 6, 2009
U vrijeme posljednjeg ledenog doba, u razdoblju od 70.000 – 10.000 prije naše ere, izgled Istre bio je potpuno drugačiji nego danas. Razina mora tada je bila niža od današnje za gotovo stotinjak metara pa je današnji Sjeverni Jadran bio – kopno.
Kopno se nastavljalo sve negdje do Zadra i tek je tu počinjalo „Jadransko more“. U tom je razdoblju talijanska „čizma“ imala kopneni spoj sa Sicilijom, a naši otoci Krk, Lošinj, Cres, kao i niz manjih istarskih otoka bila su samo brda i brdašca u ravnici.
Nizinom (danas Sjeverni Jadran) tekla je rijeka Po (Pad) s mnogobrojnim pritocima od kojih su neki Raša i ostale rijeke i vodeni tokovi današnje Istre. Neke su tadašnje rijeke Istre nestale.
Jedan od vodenih tokova kojih danas više nema bila je rječica Čipri. Tekla je današnjim  Limskim kanalom, a tok je počinjao u središnjoj Istri. Jedna od nestalih rijeka tekla je i ispod Nezakcija (link). Takozvana rijeka Budava započinjala je kod Gradine kod Glavani, ispod Mutvorana te ispod Nezakcija.
Ovom nizinom prolazili su prastanovnici, davni lovci u potrazi za svojim plijenom. Ponešto svjetla na život ovog davnog razdoblja, kao i biljne i životinjske vrste, bacaju nalazišta poput spilje Šandalja (link).
Klima je bila znatno hladnija nego danas, uz povremeno nešto blaže i vlažnije varijacije na temu.
Oko 12.000 godina p.n.e. dolazi do promjene klime. Porastom temperature dolazi do otapanja ledenjaka i podizanja morske površine. Tek se tada oblikuje Istra kao poluotok, uz čiju obalu nastaju otoci, nekadašnja brdašca nizine koja je sada potopljena. Mijenja se vegetacija, a u život davnog čovjeka ulazi i prehrana ribom i ostalim plodovima mora.
Izvor: Istra kroz vrijeme (Centar za povijesna istraživanja Rovinj), Gradinska naselja - Gradine Istre u vremenu i prostoru (Klara Buršić Matijašić)
swirl @ 18:27 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 5, 2009
Beram je mjesto u Pazinštini. Na groblju udaljenom oko 1 km od Berma nalazi se crkva Sv. Marija od Škriljinah poznata po jednom od najvrednijih djela istarskog srednjovjekovnog slikarstva. 
Crkva Sv. Marija od Škriljinah

U ovoj maloj crkvi nalazi se više od 40 različitih scena i tradicionalnih motiva iz biblije mastora Vincenta iz Kastva (15. stoljeće).
Najpoznatija je freska "Ples mrtvaca" vrlo jasne poruke; bez obzira tko si, tvoj se kraj zna (memento mori).


Unutrašnjost crkve


"Ples mrtvaca" započinje kosturom - gajdašem, a odvodi u grob redom: 1. papu 2. kardinala 3. biskupa 4. kralja 5. kraljicu 6. krčmara 7. dijete 8. prosjaka invalida 9. vojnika 10. trgovca.
Između svakog od ovih likova nalazi se još jedan kostur. Kolonu završava "anegdota" s trgovcem koji nastoji podmititi smrt hrpom zlatnika. No smrt i njega hvata pod ruku i vodi ga zna se kamo.

 Detalj freske

swirl @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare