Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - studeni 2011
nedjelja, studeni 27, 2011

Kada dolazite u Kastav vidjeti ćete, van njegovih zidina, staru crkvicu Sv. Lucije. Crkva je iz 15.st. Njezina posebnost je orijentacija sjever jug, koja je nastala tek preuređivanjem crkve u 19.st. Do tada je i ona imala orijentaciju istok – zapad koja je tipična za naše crkve.

Crkvica Sv. Sebastijana i Fabijana od 16.st. čuva stanovnike od bolesti. U 19.st. dobila je klasicističko pročelje. Nalazi se odmah nasuprot restorana „Kukuriku“.

Na glavnom gradskom trgu, Lokvini, nalazi se crkvica Sv. Trojice. Građena je na prijelazu iz 14. u 15.st. Ima glagoljske grafite iz 1438. godine koji su najstariji na području Kastavštine. Sam trg dobio je ime po lokvi u kojoj se skupljala kišnica i koja je služila stanovnicima grada za opskbu vodom. Tek je krajem 17.st. lokva zatrpana, a na istom mjestu napravljena je šterna.

Inače, godine 1666. u toj su lokvi stanovnici Kastva utopili kapitana Morellia, koji im je nametao više poreza no što je tadašnji Statut propisivao. Nikada se nije doznalo tko je učestvovao u ovom osvetničkom pohodu jer su kastavci čuvali tajnu. Točnije, kada ih se pitalo tko ga je ubio, govorili su; Ja, i moj brat, i moja nona, i sudac, i susjed....“ Tako su svi kastavci tvrdili da su ga upravo oni ubili i nikada nitko nije odgovarao.

Na samom vrhu nalazi se župna crkva Sv. Jelene Križarice. Preinakama crkve u 17.st. od jednobrodne je postala trobrodna. Barokni štih dobila je u 18.st. kada je izgrađen i zvonik visok 32 metra. Ima vrlo bogat interijer. Ispod južnog crkvenog broda pokapani su kastavski uglednici i kapetani.

Ono što mi je najfamoznije je Crekvina. Riječ je o ruševinama ogromne dvoranske crkve čije dimenzije doista fasciniraju. Na ovome je mjestu postojala crkva Marijina Uznesenja, ali je stradala u jakim potresima u 18.st. Tada su, u 18.st. isusovci započeli izgradnju ove crkve čije ruševine danas vidimo. Zapravo nije jasno je li ona ikada dovršena, a uz postojanje ovih fascinantnih ruševina vezano je niz priča i legendi. Danas je ovdje šetnica po kojoj direktno iz Kastva ulazite u šumu.swirl @ 11:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 20, 2011

 

Konjušnica na Brijunima krije nekoliko kočija. Najpoznatije su kočija koju je na Brijune doveo Paul Kupelwieser, te se vozio po otoku u vrijeme vrhunca slave Brijuna. Ništa manje poznata je kočija koju je Titu poklonila kraljica Elizabeta II. Ona čak ima i ime – kočija Viktorija.

Kada smo već kod konjušnice, red je da se spomene i konje. Lipicaneri se mogu iznajmiti za jahanje, te iznajmiti zajedno s kočijom. Na web stranicama Brijuna vidim da postoji i edukativan program za malene grupe u kojeg spada i čišćenje štale, hranjenje konja.

Moguće je iznajmiti i Titov cadillac iz 1953. godine.

swirl @ 17:42 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 16, 2011
 

Na samom ulazu u stari Kastav, s desne strane, nalazi se predivna kastavska loža (slika gore lijevo). Osim što je najočuvanija na ovom području, ona je i najveća loža sagrađena na Kvarneru. Sagrađena je 1571. godine i tada je bila jedina zgrada van gradskih zidina. U loži su se donosile važne odluke za Kastav, sudilo se onima koji su prekršili Zakon grada Kastva napisan 1400. godine, a kasnije preveden na niz jezika; latinski, njemački, talijanski. Original je bio napisan glagoljicom čakavskim jezikom.

Loža je bila i mjesto feštanja, gdje su se stanovnici Kastva i okolice zabavljali slaveći svoje blagdane.

S trga gdje je loža ulazite u stari Kastav kroz Volticu (slika gore desno). To su gradska vrata uređena 1731. kada su Kastvom vladali isusovci. Iz toga je razloga iznad vrata  postavljen grb isusovačkog reda. Postavljen je 1769. godine. Vrata su se nekada zatvarala dolaskom noći, a otvarala zorom.

Inače obrambene zidine građene su od 9. do 16.st. Nekada je Kastav imao 9 obrambenih kula, danas ih je sačuvano 6. Jedna od sačuvanih kula je Žudika. Dobila je naziv po talijanskoj riječi giudicare (suditi) jer su se ovdje kažnjavali prijestupnici. Izgleda da se na Žudici kažnjavane i kastavske vještice (vidi link).

swirl @ 19:05 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 11, 2011

Trenutno ne dodajem nove tekstove na blog. Pitanje je hoću li nastaviti... ili ću na koncu preseliti blog negdje drugdje pa makar danima/tjednima radila na tome.

Bloger ima niz problema, a neki od njih vidljivi su i na cvergla blogu: danima mi nije bilo tag liste, da bi se jučer pojavila nekakva prastara verzija iz početaka pisanja ovog bloga. Pokušala sam sejvati sve upisane postove pod nove tagove - no bloger ih uopće ne prepoznaje. Tako npr. od tridesetak postova usnimanih pod tag "Brijuni" piše da je u istom tagu nula postova.

Riječ je samo o jednom od trenutno postojećih problema blogera. Jedanaest dana pokušavam kontaktirati nekog na blogeru - za sada bezuspješno, odgovorio mi nije nitko.

 

 

swirl @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
utorak, studeni 1, 2011

Riječ je izgleda o najstarijoj crkvici na Kvarneru jer je sagrađena u 13.st. Ispred crkvice je lopica, toliko tipična za Istru. Oko crkvice je danas lijepi park s nekoliko klupa. Nekada je ovdje bilo groblje, a na području nevelikog parka nalazile su se još dvije crkvice koje nisu sačuvane. U gotici je crkvica obnovljena, a zidove je oslikao fresko slikar. Pretpostavlja se da je riječ o Albertu iz Konstanza (link). Dio fresaka je vidljiv i danas. U kameni portal crkve netko je naknadno ugradio ulomak ranosrednjevjekovnog pletera što je rijetkost na ovom dijelu obale.

Unutrašnji zid crkve ima ugrađenu i nadgrobnu ploču iz 16.st. Riječ je o nadgrobnoj ploči lovranskog župnika Gašpara Bekarića iz 1595. na kojoj je glagoljaški natpis.

Park oko crkvice nastao je u 19.st. kada je Lovran dobio novo groblje i niz pokopanih preseljeno je na tu novu lokaciju.

swirl @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare