Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - studeni 2014
petak, studeni 28, 2014

Tvornicu amfora u Fažani, kao i jednu od najraskošnijih antičkih vila na našoj obali vjerojatno je posjedovao Gaj Lekanije Bas. Ostaci amfora nađeni u Fažani imali su njegovu oznaku, a crijep i amfore nađeni u vili imali su iste oznake.

Gaj Lekanije Bas umire 64. godine bez muških potomaka te i tvornica i imanja prelaze u ruke cara.

U drugoj polovici 1.st. i u 2.st. na amforima se mijenja žig. Neki žigovi imaju oznaku POLL, a o osobi Pollio ne zna se ništa. Nađene su i amfore s oznakom M.AURELIUS.IUSTUS.

O Marku Aureliu Justu već se može više toga isčeprkati. AURELIUS je gentilicij (rodovsko ime, nomen) relativno je često na području Pule u 2. i 3.st. Pronomen i gentilno ime podsjećaju na dinastiju Antonina. Zajedno sve upućuje na razdoblje 2. i 3.st.

Iz ovog razdoblja otkriven je i zavjetni žrtvenik Flori (kraj 2., početak 3.st.) nađen u Kastrumu na Velom Brijunu. Zavjetni spomenik podigao je upravo jedan Marko Aurelie Just. Mada je riječ o nagađanjima, postoji mogućnost da je u nekoj fazi, kako je to bilo ranije u doba Gaja Lekanija Basa, vlasništvo nad tvornicom amfora u Fažani kao i nad raskošnom vilom u uvali Verige na Velom Brijunu imao upravo ovaj vlasnik, Marko Aurelie Just.

Izvor: Istra od Epulona do Dioklecijana, Alka Starac

Na slici: Kastrum, Veli Brijun

swirl @ 20:01 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, studeni 22, 2014

Već sam na blogu spominjala Decija Cecilija Metela i seriju knjiga SPQR koje je napisao John Maddox Roberts (link). Ja ih obožavam. Prvih šest knjiga u Hrvatskoj izdala je Fraktura (link), ostale sam naručila iz Engleske preko Algoritma.

SPQR je skraćenica od latinskog Senatus Populusque Romanus (Senat i narod rimski).

Knjige se ponajviše zbivaju u starom Rimu, uglavnom u doba Krasa, Pompeja i Cezara. Na savršen način oslikavaju život u antičkom Rimu, izgled tadašnjeg Rima, no i politiku koju je vodio Rim. Osim toga, u knjigama postoji i doza krimića tako da su savršen spoj krimića i povijesti, politike i satiričkog osvrta na politiku.

Glavni je lik Decije Cecilije Metel. Decije je izmišljena ličnost, iz knjige u knjigu polagano se penje po rimskoj hijerarhiji, a u svakoj knjizi rješava poneki zločin. Vrlo često ga riješenje kriminalne zagonetke dovodi do najmoćnijih ljudi tadašnjeg Rima zbog čega je Decije prisiljen na neko vrijeme napustiti Rim kako bi spasio glavu.

Dok je Decije izmišljen lik, većina likova u knjigama je stvarna kao što su knjige bazirane i na stvarnim događajima u antici. U knjigama se spominju Cezar, Kleopatra, Marko Antonije, Kras, Pompej, Ciceron, Milon, sve stvarne osobe iz povijesti Rima.

U knjizi izmišljeni Decije pripadnik je bogate i moćne obitelji Metel koja je doista postojala.

Gdje je poveznica s Istrom? Predstavnik obitelj Metel bio je prokonzul na istarskom području u razdoblju od 119. do 117. p.n.e.Smile

Na slici: ostaci rimske antičke vile kod Medulina

swirl @ 18:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 19, 2014

Nekada se glavni gradski trg nalazio kraj crkve Sv. Izidora. Razvojem Cresa taj je trg postao neadekvatan te se u prvoj polovici 15.st. radi novi glavni gradski trg ispred župne crkve Svete Marije Snježne. Isprva niti taj trg nije bio velik, a imao je nepravilni oblik. Gradsko vijeće donosi odluku 1498. o njegovom proširenju.

Postojala je i svojevrsna podjela na civilni i crkveni dio. Naime, uz more su se nalazile zgrade važne za civilnu uporabu, dok su s unutrašnje strane, nakon prolaska kroz satni toranj, objekti crkvene vlasti.

U sklopu „civilnog“ dijela nekada se nalazila i pretorska palača, no srušena je 1854.

Gradska loža sačuvana je do danas. No i prije izgradnje ove lože Cres je očito imao i stariju koju spominju povijesni dokumenti, a nalazila se u blizini crkve Sv. Marije. Današnju ložu prvi puta spominje dokument iz 1550.

Satni toranj izgrađen je nad glavnim lučkim vratima koja su vodila kroz gradske zidine u luku. Krasi ga veliki sat koji omogućuje cresanima uvid u točno vrijeme. No gradski je sat postojao i prije, spominju ga stari dokumenti pohranjeni po arhivima. Još se više u staroj dokumentaciji spominju popravci sata. Ne zna se je li sat bio na tornju ili je bio smješten na nekom drugom mjestu. Postojao je i toranj, no 1552. donaša se odluka o njegovom ponovnom uređenju. Creski graditelj Izidor Stošić kojega dokumenti spominju i kod izgradnje i obnove gradskih zidina, dobiva zadaću urediti satni toranj, tako da, bez obzira na trošak, satni toranj postane „tako lijep kakvoga nema niti u cijeloj Dalmaciji.“  

Izvor: https://bib.irb.hr/datoteka/123977.Cres.doc

swirl @ 17:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, studeni 14, 2014

  

Mali Vatikan je veliki trg iznad stare jezgre grada Krka. Službeno se zove Trg krčkih glagoljaša, a zbog njegovog sakralnog karaktera uvriježeni je i naziv „Mali Vatikan“. Počnete li se penjati prema njemu naićiti ćete na kapelu Svete Ane, jednu od rijetkih sačuvanih kapela iz srednjeg vijeka. Naići ćete i na ploču s nazivom Londrona. Londrona je naziv grčkog porijekla (izvorno – androna) kojom stari dokumenti označavaju slijepe ulice. U gradu Krku ih je nekoliko.

Slijedi samostan benediktinki sagrađen u 13.st. u nekoliko faza. Samostanska crkva Svete Marije Anđeoske nalazi se do samostana.Prvi se puta spominje u 14.st.

Tek nakon samostana dolazite na trg, Mali Vatikan. Ovdje su nekada postojala Gornja gradska vrata kojima se izlazilo iz grada Krka. Uklonjena su u prvoj polovici 19.st. Do vrata nalazi se crkva Sv. Franje iz 13.st. te franjevački samostan koji je činio sastavni dio sjevernog krila gradskih zidina koje su štitile grad. Kompleks je izgrađen odmah nakon smrti Sv. Franje 1244. godine. Zvonik je sagrađen tijekom produživanja crkve, 1612. No najviši je kat dobio tek 1743. Do tada su se bunile klarise, vrlo zatvoren crkveni red, da se sa zvonika vidi u njihov vrt. Pokraj samostana klarisa (kojeg više nema) nekada se nalazila i crkva Navještenja Marijina. Ostaci su joj uklonjeni u prvoj polovici 20.st. Početkom 19.st., u doba Napoleona, zna se da su u samostanu klarisa živjele samo 3 klarise te je samostan zatvoren, a tri klarise preseljene su u samostan benediktinki.

Na istom trgu nalazi se manja crkva Majke Božje od Zdravlja. Sagrađena je u 11.st i nekada je imala drugog titulara, Sv. Mihovila. Sv. Mihovil bila je prva crkva u Krku sagrađena u romaničkom stilu. Uz nju je postojao i benediktinski samostan. Već 1616. opat Negri javlja u Veneciju da je samostan u vrlo lošem stanju, no Venecija ga nije obnovila pa je na koncu samostan srušen. U 19.st. zbog straha od epidemije mijenja se titular i crkva Svetog Mihovila postaje crkvom Majke Božje od Zdravlja.

Kroz povijest se ovdje spominju još neke crkvice, no do danas im se izgubio svaki trag.

Izvor: Splendidissima civitas Curictarum, Anna Maria Fiorentin

swirl @ 20:07 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 9, 2014

Iskapanjima u samostanu Sv. Franje u staroj jezgri Pule 1963. godine otkriveni su ostaci za koje neki vjeruju da odgovaraju tajnom okupljalištu kršćana u doba kada je stari Rim zabranjivao kršćanstvo. Otkriven je i ostatak mozaika koji je prekrivao pod s prikazima križa i svastike, starokršćanskih simbola. U blizini samostana otkriveni su ostaci kamenog crkvenog namještaja što ide u prilog tezi da je ovo bilo jedno od prvih okupljališta kršćana u Puli.

Neki pak zastupaju tezu da se prva gradska crkva nalazila na mjestu današnje katedrale. Od starih sakralnih objekata u Puli na blogu je već bilo govora o crkvi Sv. Nikole (nekadašnjoj crkvi Male Gospe) i Svetoj Mariji Formozi (pogledati pod tagove pula i pula2 (tagovi su s lijeve strane bloga)).

Davna Pula imala je niz crkvica i crkvi koje do danas nisu sačuvane. Njima se ulazi u trag samo proučavanjem radova i crteža nekadašnjih arheologa te u austrijskom katastru iz 1820. godine. Nagli razvoj Pule pod Austrijom doveo je do velike izgradnje grada, ali i formiranja obrambenog sustava grada uslijed čega su neki arheološki ostaci jednostavno nestali.

Tako je usred starokršćanskog groblja, na potezu između nekadašnjih zidina grada i Amfiteatra, nekada postojala crkva Sv. Ivana kod Nimfeja, istražena 1906. Još veća grobljanska crkva bila je crkva Sv. Feličite, istražena 1909. godine.

U 6.st. sagrađene su mnoge bizantske crkve. Još su 1953. godine južno od današnje Ulice Sergijevaca otkriveni ostaci kapelice, koja je isto imala ime Sv. Nikole. Još u doba kada je otkrivena ova lokacija (1953.) tu se već nalazila pekarnica.

Gradnjom tvrđave Sv. Mihovila 1851. potpuno su uništeni ostaci istoimenog samostana koji se prvi puta spominje 990., no sam samostan je i starijeg datuma. Tu su bile trobrodna bazilika Sv. Mihovila i kapela Sv. Klementa. Samostan je zatvoren 1458., dok su se u kapelu Sv. Klementa i dalje pokapali pulski plemići.

Pokraj Malog rimskog kazališta nalazila se crkva Sv. Stjepana. Pretpostavlja se da je sagrađena negdje u 6. ili 7.st.

Na području brodogradilišta nalazile su se crkva Sv. Ivana i crkva Sv. Mateja. Bizantske crkvice nalazile su se i na četiri otočića u pulskom zaljevu (osim otočića Sv. Andrije danas su ostala tri otoka povezana s kopnom; Sv. Katarina, Sveti Petar i Uljanik).

Na Uljaniku su bile dvije crkvice; Sv. Florijana i Sv. Sabe Opata. Na Sv. Andriji bila je, vjeruje se vrlo raskošna, crkva Sv. Andrije.

Na vrhu pulskog brežulja gdje je stara jezgra i na kojem je sagrađen mletački kaštel, nalazila se crkva Sv. Vida. Vjerojatno se uz jednu od uličica koje vode prema kaštelu nekada nalazila i crkva Sv. Apolinara, no točna lokacija nije poznata.

Nekadašnja Pula imala je i crkve Sv. Martina i crkvu Sv. Ivane od Trstike.

Čak je i Augustov hram na Forumu u srednjem vijeku služio kao crkva, a bio je i skladište žita.

Izvor: Građevinar 62 (2010) 4

Na slici: samostan Svetog Franje

swirl @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare