Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - prosinac 2013
srijeda, prosinac 25, 2013

U staroj jezgri Krka nalaze se i kuće Cetinić (slika lijevo). Riječ je o tri renesansne zgrade međusobno spojene zatvorenim „mostićem“ iznad uske uličice koja ih je razdvajala. Obitelj Cetinić – Zuttinis bila je plemićka obitelj koju je povijest prvi puta zabilježila na Krku 1431. Na cisterni kraj kuća je njihov grb iz 1655. godine.

U blizini je Mala placa, prastari mali trg kojeg su čak i stari Rimljani zvali Starim trgom. Dakle, očito je trg postojao i prije dolaska Rimljana, u doba dok su ovdje živjela ilirska plemena.

Ima Krk i Bombe. Prije nego pomislite krivo, Bombe su uličica koje povezuje Decumanus i gornja gradska vrata. Nekada je tu bila i kapela Svetog Jurja pa su je mnogi zvali Kuntradom Sv. Jurja.

Posjetite obavezno i Kamplin, trg kraj Frankopanskog kaštela (slika desno). U srednjem vijeku ovdje su se borili vitezovi, no i puno prije njih, u doba starih Rimljana, ovdje je bilo vježbalište – campus po čemu je i do danas sačuvan naziv trga – Kamplin. Na Kamplinu možete vidjeti nekoliko ostataka velikih stupova, riječ je o stupovima hrama iz rimskog doba. Tu su se nalazile i terme. Napravljene su u 1.st., a do danas su sačuvani jedan bazen i djelovi nekoliko prostorija termi.

Na Kamplinu je i Kaštel, frankopanska utvrda građena od 12.-14.st. Kaštel je prvenstveno branio grad Krk od napada s mora, dok je u njegovoj četverokutnoj kuli bila i sudnica. Riječ o najstarijoj kuli u Krku. Datira iz 12.st. Kako su u unutrašnjosti kule, pod slojevima pronađeni ostaci freski misli se da je kula, osim obrambene, imala i vjersku funkciju. Tek kasnije dodijeljena joj je „uloga“ sudnice.

Okrugla kula je nešto mlađa, datira iz 13.st. Zove se i Venecijanskom kulom jer je obnovljena u doba Venecije.

Postoji i Austrijska kula. Poput Venecijanske, koja je dobila ime po obnovi u doba Venecije, ova je obnavljana u doba Austrije.

Cijeli kaštel naravno ima svoje zidine. Unutrašnjost je nenatkrivena, služila je zaštiti vojnika i stanovnika. 

Čestit Božić i sretna 2014.Smile

swirl @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 23, 2013

Najvjerojatnije 1510. godine sagrađena je velika trobrodna crkva Majke Božje (Gospe od Anđela). Nalazi se odmah ispod parkirališta gdje vam je najednostavije ostaviti auto pa započeti silazak prema velološinjskoj luci.

Crkva je 1730. godine proširena, dobila je barokni štih, a zvonik je dobio izgled kojeg ima i danas (ima specifičnu kupolu poput žira). Crkva ima bogati interijer kojeg su joj najvećim dijelom donirali velološinjski kapetani.

Iznad parkirališta, uz cestu kojom ste došli, nalazi se palača Petrina. Sagrađena je u prvoj polovici 18.st., najvjerojatnije na mjestu gdje se nalazila i stara kuća ove poznate velološinjske obitelji. U blizini je i vila Podjavori koju je dao sagraditi nadvojvoda Karlo Stjepan. Danas je tu klimatsko lječilište, a vrt oko njega je i dalje predivan. U njemu je zasađeno 200 biljaka koje su specijalno dopremljene na otok iz cijelog svijeta.

U blizini nalazi se i crkva Sv. Josipa i župni dvor.

Općenito je područje Velog i Malog Lošinja predivno.

Na otoku je oko 1018 biljnih vrsta, od toga su 939 autohtone. Oko devedeset biljaka donijelu su na otok pomorci, iz svih krajeva svijeta, tako da je danas na Lošinju agava, meksičkih kaktusa, mimoza, pistacija, limuna, naranči, mandarina, palmi.... Uz veliko zalaganje profesora Ambroza Haračića krajem 19.st. pošumljena je okolica Velog i Malog Lošinja koje danas krase velike borove šume dajući poseban gušt šetanju mnogobrojnim šetnicama na Lošinju.

Izvor: Turistička zajednica Mali Lošinj  

swirl @ 19:15 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 18, 2013Na ovom je mjestu postojala manja crkvica, Sv. Marije. Preseljenje biskupa iz Osora u Cres vjerojatno je pokrenulo inicijativu o gradnji ove, veće crkve koja je nastala po uzoru na osorsku katedralu. Trobrodna je, s apsidom i dvije bočne kapele. Zvonik je visine 22 m, ima 5 katova, a na četvrtom katu su zvona. Na ovoj, četvrtoj, etaži nalaze se sa svake strane trifore.

Gradnja crkve započela je negdje oko 1470., a dovršena je krajem 15.st. Naravno da su se s vremena na vrijeme obavljali radovi na crkvi, neke izmjene, popravci. Jedan od popravaka bio je 1659. kada je grom pogodio vrh zvonika koji je oštećen i pao na crkvu te nanio štetu. Idući veliki radovi napravljeni su nakon 2. prosinca 1826. godine, kada je crkva gotovo posve stradala u velikom požaru. Prilikom obnove izgleda da se maksimalno pokušavalo sačuvati njezin izgled prije požara.

Izvor: bib.irb.hr/datoteka/123977.Cres.doc

swirl @ 19:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, prosinac 14, 2013

Više o samom groblju možete pročitati ovdje (link). Obavezno prošećite grobljem jer i ono priča priče o Puli. Ukoliko sakupljate informacije o Puli, ovom ćete šetnjom  nailaziti na imena i prezimena za koja ste čuli i o kojima ste čitali.

Mada je već neko vrijeme prije posljednjeg pokopa na ovom groblju pokapanje na groblju prestalo, iznimno je 1956. dozvoljen pokop Dagoberta Müller von Thomamühla. Ovo je ujedno i posljednji pokop na Mornaričkom groblju. Dagobert Müller von Thomamühl umro je u Klagenfurtu, 10. siječnja 1956. no njegova je velika želja bila da bude pokopan na ovom groblju u Puli.

Bio je poručnik bojnog broda, a od svibnja 1915. do listopada 1916. radio je na projektiranju i gradnji pokusne torpedne brodice na zračnom jastuku. Pokusi su izvršeni, i to uspješno, 3. listopada 1915. u pulskoj luci, no prouzvodnja ove torpedne brodice nikada nije započela.

Izvor: Ratna mornarica Austro-ugarske monarhije, Dario Petković

swirl @ 23:36 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 10, 2013

 

Na samoj rivi, pokraj gradske lože, nalaze se glavna lučka gradska vrata. Vode kroz toranj sa satom, na trgić gdje je loža. Na ovom su trgiću, uz samu rivu, nekada postojali crkvica Sv. Ivana od Trga i pretorska palača.

Glavna kopnena vrata ili Porta Marcella datiraju iz 16.st. Imaju krilatog lava Sv. Marka, a građena su u doba kapetana Giovannia Marcella. Do danas su sačuvani zapisi o majstorima koji su ih izvodili. Tako je Zampiero Zvonarić 1584. godine dobio predujam za rezanje kamena dok je kamen dopremio majstor Matej iz Rovinja kojemu je za to plaćeno 150 lira.

Godinu dana kasnije Marko Soldatić i Frane Stošić dobili su novce zbog radova na vratima.

Treća su vrata Porta Bragadina ili Mala vrata. Dovršena su 1581. godine, za vladavine kneza i kapetana Nikole Bragadina. 

Postojala su i zapadna vrata Sv. Nikole te još jedna vrata kroz pravokutnu kulu Turrion.

Srednjevjekovni Cres imao je i četiri oble i jednu pravokutnu kulu od kojih je do danas sačuvana samo jedna obla kula. Zbog neprestanih sukoba i nesigurne prošlosti tijekom 16. i početkom 17.st. zidine su se obnavljale, pojačavale, no priliv novaca iz Venecije nije nikada bio dostatan te su se stanovnici snalazili kako su god umjeli.

Izvor: bib.irb.hr/datoteka/123977.Cres.doc

swirl @ 22:39 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 7, 2013

Prije dolaska Rimljana na Cresu je, kao uostalom i drugdje, postojalo niz prethistorijskih gradina. Jedna od gradina nalazila se povrh današnjeg grada Cresa, na brdu Sv. Bartula. Dalje se mišljenja stručnjaka razilaze: većina ih vjeruje da je na istom mjestu nastalo i antičko naselje, dok postoje i oni koji vjeruju da je antičko naselje započelo svoj razvoj niže, na mjestu današnje stare jezgre Cresa. Pobornici prvog mišljenja smatraju da je na mjestu današnje luke postojala samo antička luka, ne i naselje, čemu ide u prilog neuobičajeno zbrkan položaj ulica stare jezgre Cresa (izostanak pravilno položenih ulica i trgova karakterističan za novonastale rimske gradove).

Različita mišljenja prestaju kada se govori i kasnoantičkom Cresu, svi se slažu da je gradić u tom dobu postojao uz luku, na mjestu današnje stare jezgre grada.

Dolaskom Slavena Cres raste i van najstarijeg obruča gradskih zidina pa nastaje i drugi sloj zidina, romanički.

Na zapadnom dijelu stare jezgre sačuvan je do danas nepravilan raspored ulica, a riječ je o starijem, predromaničkom i romaničkom dijelu grada. Gotičko renesansni, dakle ipak nešto noviji dio grada ipak je sređeniji, napravljen planski, negdje iz druge polovice 15. i iz 16.st. U 16.st. grade se i prve plemićke vile, koje nisu sastavni dio stambenih blokova.

Zlatno doba Cresa započinje propadanjem Osora (vidi link).

Izvor: bib.irb.hr/datoteka/123977.Cres.doc

swirl @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 2, 2013

Nekako mi je u svim knjigama o Istri koje sam do sada nakupila promaknula ova priča. No u posljednje sam vrijeme naišla na nju na portalima.

Svojim riječima prenosim je na blog. Tko želi vjerovati – neka vjeruje, tko ne želi – i to je dozvoljeno (mi smo ipak demokratska zemlja - ili smo to koliko-toliko bili do 01. prosinca ove godine).

Navodno su duh djevojke vidjeli osamljeni vozači pred ulazak u tunel Učka. Djevojka, crne kose i obučena u crno, stopirala bi uz cestu prema tunelu. Po ulasku u auto, u znak zahvalnosti, gatala bi vozaču. No sablastan dio priče je u načinu njezinog nestanka iz auta. Vozači pričaju da bi djevojka nestala iz auta bez da su zaustavili auto, bez da su zamijetili da su se vrata automobila uopće otvorila i zatvorila. Jednostavno, po izlasku iz tunela (ili po nekim verzijama priče prilikom dolaska na mjesto gdje je djevojka molila da je se odveze) tajanstvena crnka više nije bila u autu.

Portali navode da su se dojave o ovoj djevojci policiji počele javljati još 1988. kao što navode i da je svojedobno pojačana kontrola, ophodnje – ne bi li se dokučilo o kome je riječ.

Naravno, gdje postoje ovakve priče tada postoje i dodaci – vjerovanje kako je djevojka očito poginula na ovom mjestu te je to razlog zašto se na tunelu pojavljuje njezin duh.

swirl @ 18:25 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare