Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - prosinac 2014
ponedjeljak, prosinac 29, 2014

Crkva i samostan Svetog Lovre sagrađeni su na mjestu gdje je u davnini postojala nekropola Liburna, pa starih Rimljana i potom prvih kršćana na Krku. Crkva se spominje u srednjem vijeku, a posljednji put u dokumentima iz 1803. No već 1565. biskup Pietro Bembo zabranio je održavanje službe u crkvi zbog njezinog vrlo lošeg stanja. Kako god, crkve danas nema. Uz Svetoga Lovru bile su vezane i procesija cijelog svećenstva otoka koja se održavala na dan Sv. Lovre te sajam koji se u prošlosti održavao tri dana.

No danas su od crkve sačuvana dva stupa. Našla ih je obitelj Schinigoi na svojem posjedu te su prvo bili postavljeni na lijevu stranu ulice koja vodi do Sv. Bernardinu. Kada je podignut parkić na samom početku 20.st. stupovi su postavljeni ispred Lučke kapetanije. Godine 1944. u doba njemačke okupacije stupovi su oboreni jer su smetali njihovom oružju. Po završetku rata svećenik Ivan Žic dao je smjestiti ostatke stupova pokraj sporednog ulaza u katedralu, a danas ih možete vidjeti na trgu Kamplin.

Izvor: Splendidissima civitas Curictarum, Anna Maria Fiorentin

swirl @ 23:17 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 25, 2014

U antička vremena na području općine Brtonigla živjelo je dosta ljudi. O njima pričaju ostaci otkrivani u dužem razdoblju. Većina ih je otkrivena krajem 19. i početkom 20.st. Na žalost, za mnoga otkrića iz ovoga razdoblja ne znaju se točne lokacije, no ostali su barem zapisi. Uglavnom se istraživanjem lokacija bavio Pusci.

Postoje i novija otkrića iz antičkog razdoblja, no danas se sve pažljivo dokumentira,a pronalasci čuvaju.

Na predjelu oko Turina otkriveno je niz grobova. Uglavnom im je sadržaj bio skroman, nisu paljevinski jer je otkriveno čak tridesetak kostura. U naselju Turini 1995. godine otkriven je i jedan grob u kojem su pronađena četiri kostura. Iste godine u polju Bošćak kod Fernetića otkriven je jedan paljevinski grob, a sadržavao je i par staklenih bočica, uljnu svjetiljku i novčić.

Grobnice, ali i ostaci podova s mozaikom, otkriveni su na području Zidovišća, ali i prilikom gradnje zapadnog kraka „Ipsilona“.

Pusci je tako spominjao grobnicu u polju Bošćak, pronalazak niza djelova ulomaka posuđa u polju Njiva blizu Fiorina...

Ostaci rimskih građevina otkriveni su u poljima sjeverozapadno od Pedrole, kao i četiri grobnice, tri s kosturima muškaraca, jedna s ostacima dva djeteta. Na Monaškom Vrhu prije 100 godina pronađeni su ostaci jedne ili više građevina iz rimskog doba, a i nekoliko grobnica te grobni natpisi.

Izvor: Brtonigla i okolica, Niki Fachin

Na slici: detalj iz Brtonigle

swirl @ 22:59 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 19, 2014

Više ni ne pamtim na koliko sam mjesta u Istri (i na blogu) rekla kako su stari Rimljani znali što valja. Istarska zapadna i južna obala bila je načičkana njihovim vilama. Dok je dio vila bio namijenjen uglavnom gospodarstvu, dio vila se, po raskoši,  mogao usporediti s najbogatijim vilama koje su u antici bile oko napuljskog zaljeva.

Brijuni, Medulin, Loron kod Poreča, Valbandon kod Fažane... samo su neka mjesta koja mi padaju na pamet, a u kojima su se nalazile vrlo bogate rimske vile. Krasili su ih mozaici, imali su vlastita kupališta, predivne vrtove, ma sve što je bogatunu pružalo veselje i komfor. Osvajački ratovi koje je vodio Rim samo su dodatno obogaćivali vrhušku ratnim plijenom, kao i porezi koje je Rim nametao osvojenim područjima. Bili su i stalan izvor novih robova, ljudi iz osvojenih područja koja su se nerijetko prodavala u bescijenje, a slijedio im je vrlo težak život. Jedino čemu su se mogli nadati je da će u skorije vrijeme, ili u vrijeme budućih generacija, biti oslobođeni od ropstva čime će im život biti nešto lakši i ljepši.

Svoje su vile u Istri imali Kras,  Kalpurniia, Statiliji, Marko Antonije, Mecenat, Palpeliji, Lekanii...

Kada je Histrija i službeno postala dijelom pod vlašću antičkog Rima, ovime su bogatuni s posjedima u Istri bili oslobođeni plaćanja poreza kojega su do tada morali plaćati.

O nizu velikih posjeda rimskih moćnika govore mnogobrojni epigrafski spomenici koji su otkriveni u Istri. Najčešće su epigrafski spomenici podignuti nekom oslobođenom robu, ili pak nekome tko je vodio posjed u ime obitelji moćnika. Tako njihovim pronalaženjem saznajemo puno o tome tko je imao koje područje Istre u vlasništvu. Velike posjede na području Pule imao je Oktavijan August.

U uvali Kuje kod Ližnjana na osnovu pronađenog zavjetnog žrtvenika pretpostavlja se da se nalazio posjed Neronove žene Oktavije.

Izvor: Istra od Epulona do Dioklecijana, Alka Starac

Na slici: antički ostaci kod Fažane (Dragonera)

 

swirl @ 18:58 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 14, 2014

Na sjevernom dijelu otoka Cresa postoji niz poučnih eko staza napravljenih na starim putevima kojima su nekada prolazili stanovnici tada naseljenih, danas napuštenih, creskih sela i seoca.

Tako Cres ima crvenu stazu, obilježenu umjetničkim skulpturama Ljube de Karina, Crnu stazu („Kroz potok“) koja je za iskusnije penjače, Plavu stazu (staza Masmalića) dugu 6 km, Zelenu ili Pepijevu stazu, Ljubičastu ili Vilinsku stazu, Narančastu ili Stazu orhideja te Tirkiznu stazu koja je najkraća, a namijenjena je prvenstveno djeci. Uz svaku eko stazu napravljen je i labirint.

Najveći je Vesnin labirint, riječ je o replici labirinta iz katedrale Notre Dame u Chartresu. Vesnin labirint je prvi, napravljen je 2003. godine. Labirint je posvećen Vesni, starohrvatskoj boginji proljeća.

Uz Zelenu stazu učinjen je Ladin labirint, ujedno i najveći labirint. Ladin labirint posvećen je Ladi, starohrvatskoj boginji ljepote i ljubavi. Labirint je replika rimskog labirinta otkrivenog u Puli, a prostire se po jednoj cijeloj livadi.

Postoje još i Tarin labirint, pa Rusalkin labirint, posvećen rusalkama, vodenim vilama za koje se vjerovalo da u noći mladog mjeseca plešu po  šumskim proplancima.

Izidin labirint posvećen je Izidi, egipatskom simbolu rađanja i plodnosti. Istharin labirint posvećen je boginji Isthar, boginji ljubavi i plodnosti Babilonaca i Asiraca.

Ozirisov labirint posvećen je staroegipatskom bogu prirode, najmanji je i prvenstveno je namijenjen djeci. Na zidu Eko centra nalazi se i osmi labirint.

Najmanji Ozirisov labirint jedini nije napravljen od kamena nego od različitog bilja.

Izvor: blog link

Na slici: detalj iz mjesta Beli na Cresu

swirl @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 7, 2014

Mladi bjeloglavi sup Oštro rodio se 2011. godine. U rujnu iste godine, poput ostalih mladih supova, krenuo je na svoj put. Obično taj put traje nekoliko godina, do njihove spolne zrelosti. Supove s Cresa može se vidjeti u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj.... No Oštro se zaputio u neobičnom smjeru, njegov je put bio jako dug jer je nađen u Švedskoj, u gradu Tuve, ujedno i najsjevernijoj točci na kojoj je nađen bjeloglavi sup s otoka Cresa.

Put ga je toliko iscrpio da je Oštro, kada je nađen, imao samo 5,4 kg. Oporavak u Švedskoj trajao je 2 mjeseca, a zatim je automobilom prebačen u Dansku. U Copenhagenu se putnik Oštro ukrcao na avion Croatia Airlines, dočekan je u Zagrebu i vraćen je na Cres te pušten na slobodu.
Na slici: nije bjeloglavi sup Ošto, ali su galebovi slikani u mjestu Beli na CresuWink 

swirl @ 19:22 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 3, 2014

Dok se prije mislilo da je Pula nastala nakon smrti Gaja Julija Cezara odnosno da je osnivač kolonije Pula bio Oktavijan, i to prije no što se prozvao Augustom (27.p.n.e.) sve je više onih koji tvrde da je upravo Gaj Julije Cezar osnovao koloniju Pulu.  Nastanak kolonije Pule nakon 27.p.n.e. nemoguć je iz dva razloga. Kolonije koje je osnovao August sadržavale su u svom imenu „Augusta“ ili „Iulia Augusta“ što kod Pule nije slučaj. Također, dokumenti iz doba Augusta već spominju koloniju Pulu.

Puno službeno ime grada sačuvano je na epigrafskom spomeniku iz 2.st.n.e. „Colonia Iulia Pola Polentia Herculanea“ dok Plinije bilježi Pulu pod nazivom Pietas Iulia.

Ovo „pietas“ vrlo vjerojatno označava milost koju je pokazivao Cezar prema svojim neprijateljima. Naime dok je u jednoj fazi Cezar vladao zajedno s Pompejem uslijedila je faza građanskog rata u kojem su ratovali Cezar na jednoj, a Pompej na drugoj strani. Liburni i Histri (lako moguće i stanovnici Pule) bili su u građanskom ratu na strani Pompeja; cezarovog neprijatelja. Stoga ima logike zašto je novoosnovanu koloniju Cezar nazvao „Pietas Iulia“, dodatno marketinški eksploatirajući svoju milostivost.

Dodatan dokaz da je Pula nastala u doba Cezara već sam spomenula na blogu. Na Herkulovim vratima u Puli stoje imena dvojice duumvira. Jedan je Kalpurnije, otac posljednje Cezarove suprige, a drugi je Kasije Longin, brat Cezarovog ubojice (Cezar je ubijen 44.p.n.e.). Mada nije bio uključen u zavjeru njegovog brata, nakon ubojstva Cezara Kasije Longin bio je prisiljen skloniti se u Malu Aziju. Tek 41.p.n.e. pomilovao ga je Marko Antonije. I uz to pomilovanje, teško da bi dobio ovako važnu fuknsiju nakon bratovog ubojstva Cezara. Ovo je još jedan dokaz više da je kolonija Pula osnovana u doba diktature Cezara, u razdoblju od 48.-44.p.n.e.

Izvor: Istra od Epulona do Dioklecijana, Alka Starac

Na slici: detalj izložbe u Amfiteatru

swirl @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 0