Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - prosinac 2015
srijeda, prosinac 30, 2015Ovo je još jedno poznato šetalište Opatije. Ime je dobilo po pseudonimu kraljice Elizabete. Šetalište ima i poznatu priču o njegovom nastanku.

Naime 1896. godine ovdje je jahao rumunjski kralj Carol. Staze nisu bile obilježene pa je zalutao i tako je zakasnio na sastanak u vilu Amaliu. Idućeg je dana kralj zatražio da se staze urede i obilježe no novaca nije bilo. Zato je kralj sam donirao sredstva potrebna za uređenje staze. Prva šetnica otvorena je 1901.

 

Sretna vam nova godina!Smile

swirl @ 18:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, prosinac 26, 2015

Poput niza sakralnih objekata tako je i ovdje na istom mjestu postojala još starija crkva istog titulara, Svetog Stjepana. Nije poznato kada je sagrađena, no pretpostavlja se da je nastala u bizantsko doba. Sigurno je doživjela i neke preinake. U doba Valierove vizitacije 1580. Valier je ustanovio da su mnoge istarske crkve u vrlo lošem stanju. Pretpostavlja se da je upravo Valierova „packa“ dovela do velikih radova u Motovunu te je, neposredno nakon njegove vizitacije, započela izgradnja nove crkve. Izgradnja je trajala 34 godine. Crkva je dovršena 1614. U nastavku današnje crkvene lađe nalazio se prezbiterij koje je poslije stradao u požaru.

Crkva je posvećena 3. kolovoza 1614., kada je u Motovunu bila velika procesija. U spomen na taj događaj na isti se dan svake godine u Motovunu održavala procesija, sve do 1827.

Izvor: Župa svetog Stjepana u Motovunu (Ivan Milotić)

swirl @ 20:25 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 17, 2015

Pulsko podzemlje krije četrdesetak kilometara podzemnih tunela. Kako je Austrija proglasila Pulu svojom glavnom ratnom lukom Pula je počela doživljavati procvat. Započela je velika izgradnja luke, ali i obrambenih točaka grada. Istodobno odvija se masovna gradnja kuća jer je porast stanovnika Pule bio ogroman. Kada je počinjao Prvi svjetski rat samo broj vojnika u Puli s 15.000 bio je uvećan na 33.000 što je tada činilo trećinu stanovnika Pule. Ovo je ujedno i razdoblje kada je Pula imala najveći broj stanovnika, jer se nikada poslije nije dostigao ovakav broj.

Paralelno s razvojem grada Austrija je započela i gradnju tunela pod Pulom. Nakon Austrije Istrom je vladala Italija, pa Njemačka i kratkotrajno, nakon Drugog sjetskog rata, Pula je bila pod angloameričkom upravom. Zajedničko im je svima bilo zapostavljanje ovog podzemnog dijela Pule.

Kako je Istra uključena u sastav Hrvatske i Jugoslavije, JNA je ne samo obnovila dio tunela kojeg je izgradila Austrija, već se dala u izgradnju još veće tunelske mreže. Tuneli su modernizirani tako da su imali struju i vodu, u neke su stavljeni agregati. Imali su i sistem ventilacije. Odlaskom JNA iz Pule 1991. odnesena je iz tunela gotovo sva vojna oprema, a dio tunela bio je miniran.

Tek odnedavno započela je obnova manjeg dijela tunela, prvenstveno s ciljem obogaćivanja turističke ponude grada Pule. Najpoznatiji tuneli nalaze se ispod mletačke utvrde, a četiri su glavna ulaza u pulsko podzemlje. Ispod kaštela nalazi se i najveća dvorana u koju se dolazi iz tri smjera.  U dijelu tunela sklanjalo se stanovništvo Pule za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je Pula bila izložena čestim napadima i bombardiranjima iz zraka.

Temperatura u tunelima uglavnom iznosi 14 stupnjeva tijekom cijele godine. Danas se dio njih može posjetiti, a služe i za razne priredbe i izložbe.

Izvor: Tajanstvena Hrvatska (Ivana Buj, Alan Čaplar, Hrvoje Kekez, Dario Žagar)

swirl @ 20:22 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 13, 2015U staroj jezgri Pule, u Ulici Sergijevaca, nalazi se lijepa stara zgrada s obnovljenom fasadom bordo boje. Zgrada je doista stara i njezina nekadašnja namjena nije poznata. Prilikom obnove fasade sačuvani su neki segmenti starog objekta, pa se tako lijepo vide i reljefni prikazi triju vrlina. Jedan do drugoga smješteni su u četverolisnim medaljonima. Izradio ih je kipar Dominicus sa suradnicima, negdje oko 1430. godine.

Izvor: Istra, lav i orao (Temporis signa Arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja). Tatjana Bradara, Ondina Krnjak

swirl @ 15:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, prosinac 12, 2015

 

Na periferiji antičkog grada Fulfinija u 5.st. sagrađen je ranokršćanski objekt koji je danas i najsačuvaniji objekt cijelog Fulfinija. Dio građe antičkog Fulfinija ugrađen je u crkvu, pa su tako i stupovi crkve vjerojatno nekada bili na forumu. Crkva ima tlocrt latinskog križa i imala je polukružnu apsidu. Pod oltarom nalazio se maleni podzemni prostor za čuvanje relikvija. Imala je velike lučne prozore te dvije bifore kroz koje je svjetlost ulazila u crkvu. Glavni ulaz u crkvu bio je kroz kulu na južnoj strani. Kula je imala ulogu obrane, ali je imala i male kripte za pokapanje moćnika.

Uz vrlo veliku crkvu nalazilo se i groblje. Uz crkvu je bilo i veliko dvorište (klaustar). Tijekom rekonstrukcije otkrivene su grobnice, a otkriven je i jedan nedirnuti sarkofag.

U blizini crkve otkriven je još stariji sakralni objekt, ranosrednjevjekovna karolinška crkva izgrađena u predromaničkom stilu.

Izvor: Tajanstvena Hrvatska (Ivana Buj, Alan Čaplar, Hrvoje Kekez, Dario Žagar)

swirl @ 16:31 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 2, 2015

 

Dok je kršćanstvo bilo zabranjeno Poreč je imao svoju kršćansku zajednicu i biskupa Maura. Vjernici su se sastajali u tajnosti, u njegovoj kući koja je tako postala prva crkva u Poreču. Car Konstantin 313. ukinuo je zabranu kršćanske vjere čime je prestala potreba da se vjernici tajno sastaju. Poreč je već 380.  na prostoru nekada tajne crkve biskupa Maura sagradio svoju prvu baziliku. U nju su preseljeni i posmrtni ostaci biskupa Maura i drugih porečkih mučenika. Godine 1847. pronađena je kamena ploča iz 4.st. koja svjedoči o preseljenju posmrtnih ostataka u baziliku. U prvoj polovici 5.st. uz postojeći sakralni objekt podignuta je predeufrazijeva bazilika. Biskup Eufrazije u 6.st. sagradio je na ovom mjestu sakralno zdanje koje i danas krasi grad Poreč. Tada je sagrađen cijeli kompleks koji uključuje atrij, biskupski dvor. Cellatrichora dodana je krajem 6.st., vjerojatno kao mauzolej biskupa Eufrazija. Ovo ujedno tumači zašto su i danas u otkrivenim djelovima poda Eufrazijane vidljivi i njezini stariji djelovi, podovi nekadašnjih crkvi koje su se ovdje nalazile.

Relikvije sv. Maura i Eleuterija kao ratni plijen odnesene su u Genovu 1354. godine. Biskup Tasso je 1508. iz Genove dobio samo djelić relikvija natrag te je dao izraditi poseban relikvijar. Ostatak relikvija vraćen je u Poreč tek 1934.

Izvor: Eufrazijeva bazilika (Sergije Jelenić, GianlucaBenedetti)
Na slikama: djelovi starijih crkvi vidljivi danas u Eufrazijani

swirl @ 22:53 |Komentiraj | Komentari: 0