Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - prosinac 2016
petak, prosinac 30, 2016Musalež je maleno naselje u blizini Poreča. Cijeli je kraj bio naseljen u prapovijesti i antici. Mada je Musalež postojao i u srednjem vijeku prvi zapisi spominju ga u 17.st. kada se, uslijed depopulacije, ovdje naseljeva niz pridošlica. Godine 1612. ovdje dolazi 12 obitelji s područja Skadra, a 1623. novi doseljenici s područja Ulcinja.

Mjesna crkvica Sv. Blaža sagrađena je na mjestu starije sakralne građevine.

U blizini se nalaze Mordele, niz od tri brežuljka Mordele, Mali Sveti Anđeo i Veliki Sveti Anđeo (link). Naseljeni su bili čak 1000 godina prije Picuga. Na Mordelama otkriveni su ostaci vjerojatno najstarijeg gradinskog naselja u Istri. Naselje se nalazilo i na Velikom Svetom Anđelu, a otkriveni su i ostaci ranokršćanske crkvice Svetog Anđela, otprilike iz 550. godine. Definitino je najtajanstveniji Mali Sveti Anđeo, s kružnom kontrukcijom kamenih megalita

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

 

Sretna 2017. svima!

swirl @ 11:12 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 25, 2016

To je crkva Sv. Šimuna i Jude Tadeja. Sagrađena je sredinom 18.st. Gradnja je započela 1755. godine, u vrijeme župnika Ivana Šestana, a crkvu su kroz rabote izgradili sami tinjanci. Crkvu je posvetio godine 1798. biskup Ignazio Gajetan.

Crkva je u stilu kasnog baroka. Na njezinom pročelju nalaze se kipovi Majke Božje, Sv. Šimuna i Sv. Jude Tadeja. Kod kipa Majke Božje piše da je kip poklon dobročinitelja, a tekst pokraj druga dva kipa označuje dobročinitelje Imonica Checcha i Mattea Depiera.

Crkva je jednobrodna, a stilom podsjeća na crkve u Žminju i u Sv. Petru u Šumi.

Crkva ima vrlo vrijedan inventar. Posebnost crkve je i zvonik koji svojim stilom odudara od ostalih istarskih zvonika.

Zvona za crkvu nabavljena su još 1755. godine kada je počela njezina gradnja. No burna povijest i ovdje je micala zvona. Za ratne potrebe zvona su prvi put maknuta u I svjetskom ratu (vraćena su 1923.), a isto se desilo i 1941. godine kada je uzeto najveće zvono, dva manja iz crkvice Sv. Križa te maleno zvonce za polaznike vjeronauka.

Crkvica Sv. Križa romanička je crkvica na Kalvariji. Sama Kalvarija podignuta je 1894. Crkvica ima polukružnu apsidu, a na zidovima su se nalazili glagoljaški grafiti koji su kasnijim obnovama nestali. Restaurirana je 1892. godine.

Od 1700. u Tinjanu postoji Kazamara, zgrada u kojoj su živjeli tinjanski kapelani i učitelji. Zgrada je sagrađena 1552., a potpuno pregrađena 1852. Obnovljena je 1974. godine.

Izvor: Tinjan i njegova prošlost, Enrico Depiera, Hrvoje Defar

 

Sretni blagdani!

swirl @ 11:39 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 17, 2016Dok se u većini Primorja govorilo „ča“ pa su i stanovnici čakavci, stanovnici Bakra (poneki i danas, mada rijetko) umjesto „ča“ koriste „ca“. Time je i narječje nazvano cakavicom, a ne čakavicom, a stanovnike Bakra zvali su Caponima.

Dok su stanovnici Bakra bili Caponi, stanovnike Hreljina zvali su Čočmanima. No taj naziv nema veze s narječjem, ali ima s cipelama koje su radili na Hreljinu. Njihov doljnji dio, poplati, radio se od automobilskih guma zvanih Čoči.

Na slici: pogled s hreljinske gradine na bakarski zaljev

https://issuu.com/tzbakar/docs/jeste_li_znali_bakar?e=22146394/31935821&fbPageId=475078865979322

swirl @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, prosinac 10, 2016To je još jedno malo mjesto na sjeveru Istre, blizu granice sa Slovenijom. Selo je nastalo na istom mjestu gdje je u prapovijesti postojala gradina. Po nizu nalaza datiranih u antiku kraj je bio naseljen i u tom razdoblju. Najstariji zapis o mjestu datira u 1035. kada ga spominje povelja cara Konrada II pod nazivom Warda.

Selom dominira crkva Svetog Jakova. Njezin samostalni zvonik govori o tome da je crkva očito imala i obrambenu ulogu. Između Briča i Brda je groblje i crkvica Svete Marije Magdalene.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 15:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 4, 2016U narodu se sačuvala stara izreka: „Očuvao te Bog bakarske pravice i kraljevičke tamnice“. Naime, u doba Austrije sudilo se optuženima u Bakru, a mnogi su okrivljeni završili u Kraljevici u zatvoru (u kaštelu - Novigradu).

Tako je 1702. u Lici bila prava pobuna. Digli su se ljudi zbog nepravde i ugnjetavanja Austrije. Pobuna je kulminirala u kolovozu kada su ubijeni kapetani Antun Coronini i Jakov Ramschussel. Nakon dvije godine od ubojstva, u vrijeme kapetana Oberburga, provela se temeljita istraga o događanjima i ubojstvima počinjenima 1702.

29. studenog 1704. senjski kapetan grof Ljudevit Coronini primio je naredbu da preda okrivljenike riječkom kapetanu barunu Oktavijanu Terziju i da ih dovede pred komisiju u Bakar. Zbog toga je uslijedila još jedna pobuna u Lici, u Budaku i Perušiću, nakon koje su tri vođe pobude dovedeni u Bakar. Osim njih uhapšeni su mnogi pobunjenici te dovedeni u Kraljevicu u zatvor. Godine 1705. njihovi rođaci i prijatelji napali su kraljevički Novigrad kako bi ih oslobodili no oslobođenje je završilo neuspjehom, nemirima i ubojstvima.

Izvor: Iz prošlosti Kraljevice (1790-1990)

Na slici: Kraljevica

swirl @ 13:04 |Komentiraj | Komentari: 0