Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - veljača 2011
petak, veljača 25, 2011

Na Velom Brijunu otkriveno je čak 200 otisaka dinosaura.

Prvi su otkriveni 1925. godine, no intenzivan rad devedesetih godina urodio je nizom novih otkrića.

Na rtu Pogledalo/Barban otkriven je 61 otisak velikih dvonožnih mesojeda. Na osnovu veličine otisaka procjenjuje se da su bili dugački i do 8 metara. Otisci su ostavljeni u slojevima datiranima u razdoblje od prije 115 milijuna godina. Ovi mesojedi su bili najsličniji alosauridima.

Nešto mlađi otisci nalaze se na niz lokacija. Na rtu Ploče nađeno je šesdesetak otisaka nešto manje vrste dvonožnih mesojeda, dugih do 4 metra, najvjerojatnije iz skupine Coelurosaria.

Šesdesetak otisaka otkriveno je i na rtu Kamik/Plješivac. Dio otisaka ostavili su veliki dvonožni biljojedi veličine do 6,5 m (slični Iguanodontidima), a dio ih je od duplo manjih mesojeda također iz skupine Coelurosaria.

Tridesetak otisaka otkriveno je na lokalitetu Trstike/Debela glava. Riječ je o otiscima velikih (do 10 m) četveronožnih biljojeda, vjerojatno iz skupine Sauropoda.

Osim ovih lokaliteta otisci stopala mogu se vidjeti raštrkani po ostatku Brijuna. Nekoliko otisaka nalazi se na kamenim blokovima kraj čamčarnice, pa u kamenom bloku na glavnom molu na kojem je jedan troprsti otisak, vjerojatno dinosaura iz skupine Theropoda.

Otisci su nađeni i na otočićima Vangi, Galiji i šire.

Izvor: Biseri Jadrana, edicija za kulturu putovanja, BRIJUNI;161-165

Fotografija: Dinopark u Funtani

swirl @ 21:37 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, veljača 19, 2011

Valjda svako selo u Istri ima neke svoje legende, storije koje danas lagano nestaju, a koje svatko voli slušati. Pa tako i turisti. Te priče i pričice servirane u turističkim obilascima mjesta daju onu magičnu notu i bude pažnju slušača.

Tako i Mlun ima svoje male pričice.

Jedna je vezana uz Mali Mlun koji je nekada spadao u župu Zrenj i u njega je dolazio svećenik iz Zrenja. Legenda kaže kako je svećenik koji se vraćao iz Mluna u Zrenj pao s konja i poginuo te je Mali Mlun tek tada dobio vlastitog svećenika.

Postoji i niz legendi vezanih uz Kosmati kaštel (više o Kosmatom kaštelu na lijevoj strani bloga, kliknite tag „Kosmati kaštel“). Uz Kosmati kaštel uvijek se veže legenda o pravu vlasnika kaštela da provede prvu bračnu noć s mladom. Postoji i legenda koja kaže da je upravo austrijska carica Marija Terezija ukinula ovu grozomornu tradiciju, na olakšanje tamošnjih djevojaka koje su se udavale, ali i njihovih mladića, budućih supružnika.

Kako je carica umrla 1780., a Mali Mlun je sve do 1797. bio pod Venecijom teško da je baš ona pomogla ženama ovog kraja da se ukine ovaj ponižavajući čin. No kako god – legende zvuče interesantno.

Izvor: Mlunska visoravan 2004;221

Na slici: Buzetska subotina

swirl @ 12:50 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 17, 2011

Na Argilli, potoku koji teče ispod momjanskog kaštela (link) nekada se nalazilo čak 9 mlinova. Dok je dio njih prestao raditi u 19.st., dio je marljivo mljeo još i u prvoj polovici 20.st. Posljednji je mlin zatvoren 1965. godine.

Argilla je pritoka Dragonje. Potok izvire pod selom Brdo. Kada ima puno vode na njemu je veliki slap zvan Cingarela (Zingarella). Neki tvrde da je to najveći istarski slap, no moram priznati da sam već za nekoliko istarskih slapova pročitala da su najveći... pa više nemam pojma koji je najveći, a koji nije. U blizini potoka je i pećina Cingarela (Ciganska pećina) u kojoj su nađeni ostaci života iz pretpovijesti. Spilja je istražena 1953. kada je utvrđeno da je bila naseljena u neolitiku, eneolitiku, brončanom dobu, ali i u vrijeme antičkog Rima. Iz toga razdoblja otkriveno je niz keramičkih nalaza (5., 6. i 7.st.)

U ovom su kraju nađeni nalazi o nekoliko gradina, naselja iz razdoblja pred dolazak Rimljana.

Izvor: Pod starim voltama (Daniel Načinović, Eduard Strenja)

swirl @ 11:05 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, veljača 4, 2011

U doba kada je Istra bila dio austrijskog primorja, točnije 1842. dva slikara, August Tischbein i August Selb, proputovali su Istrom. Utiske s putovanja zabilježili su na nizu litografija, a prikazi života u Istri trebali su približiti ovaj dio tadašnje države austrijskim čitaocima.

Litografije su predali povjesničaru Pietru Kanleru koji je  slikama pridodao opis života na istarskom poluotoku.

Litografije i tekstove Pietra Kandlera objavio je izdavač C.A.S.H. u knjizi „Uspomene sa slikarskog putovanja austrijskim primorjem“.

Istinskim ljubiteljima Istre knjigu preporučujem. Dio slika preuzela sam sa stranica istrianet.com

swirl @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare