Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - veljača 2017
subota, veljača 25, 2017Castrum Vallis bio je naziv antičkog naselja koje je postojalo na mjestu današnjih Bala. Naselje je osnovao Caius Palcrus, a uloga naselja bila je prvenstveno obrambena. Tako su Bale branile put koji je vodio do Pule, ali i solane koje su tada postojale. Vallum znači opkop pa se pretpostavlja da su antičke Bale bile zaštićene opkopom.

O antičkim Balama danas svjedoče pronađeni novčići iz ovog doba, čak i ostaci rimskih zgrada koji se otkrivaju gotovo kao i u Puli – čim počnete kopati naići ćete na nešto.

Izvori:

Inflight magazin Croatia airlines (link)

Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 16:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 23, 2017Kada vozite sjevernom Istrom od crkve u Šterni prema Čepiću, iza crkve je uska cestica koja vas vodi na vrh brežuljka ponad Šterne. Tu je groblje i crkvica Sv. Kancijana. Crkvica je romanička, obnovljena je u 18.st. i produžena krajem 19.st. Možete vidjeti u blizini i laporske dine, prisutne na nekoliko lokacija u Istri.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 22:27 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, veljača 9, 2017

U staroj jezgri Poreča nalazi se i Trg Matije Gupca. Radovi na trgu 1997. otkrili su niz ostataka iz antike, kasne antike i srednjeg vijeka među kojima su i dva kamena podloška tijesaka za masline iz antike.

Trg je, u skladu s nemirnom prošlošću, mijenjao ime niz puta, prateći trendovske političare ili trendovska zbovanja, a danas je Trg Matije Gupca. Uglavnom ga stanovnici zovu Piazza dell’Orologio (Trg sa satom) jer je u doba Austrije na tadašnjoj zgradi policije bio veliki sat. Trg je bio glavni gradski trg sve do 19.st. Zato se tu nekada nalazila i podestatova palača, demolirana u 19.st. , dok je na istom mjestu danas palača Danelon. Kao i niz drugih zgrada u Istri tako je i ova palača povezana uz obitelj Berlam iz Trsta koja je iznjedrila niz arhitekata. Ruggero Berlam, sin isto slavnog arhitekta (Giovanni Andrea Berlam) zbog povezanosti s porečkom imućnom obitelji Sbisà stigao je u Poreč i tamo ostavio svoj „pečat“: palaču Danelon (1892.), palaču  Sbisà (1892.), kupalište Bagno Parentino (1893.) te 1894. Palaču Polesini i Vascotto i zgradu Tribunale distrettuale.

Na žalost, u bombardiranjima tijekom 2. svjetskog rata nekoliko palača oko trga posve je srušeno i nikada obnovljeno što, općenito u staroj jezgri Poreča, povremeno ostavlja dojam neplaniranih „rupa“ u jezgri grada.

Izvori: istrapedia, http://www.porecmap.com/listing/matija-gubec-square-porec/

Na slici: predivni detalji starih zgrada u Poreču

swirl @ 12:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 5, 2017Vrlo blizu granici sa Slovenijom nalazi se Merišće. Kada dođete u Buje, skrenete za Kremenje pa vozite prema Momjanu i vidjeti ćete uskoro znak za skretanje u Merišće. Nalazi se na susjednom brdašcu od Momjana pa ćete, šečući bijelom cestom do grobljanske crkve, s lijeve strane vidjeti Momjan i ruševine njegovog dvorca (slika dolje). S desne strane imate pogled na Sloveniju. U blizini je i spilja Cingarela.

Pisani najstariji trag o Merišću datira iz 1035. kada se spominje u povelji cara Konrada II. Spominje se pod nazivom Villa Maurica. Na groblju je crkva Svetog Ivana Krstitelja. Prema Oskorušicama je crkva Sv. Jurja. Ova se crkvica spominje još u Valierovoj vizitaciji iz 1580. pa je godina koja je upisana na vratima (1785.) očito godina kada se vršila neka obnova crkve.

Cijeli ovaj predio idealan je za bicikliste. Cestice su asfaltirane, no s malo prometa, a svako malo mjesto ima neku svoju priču.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)
swirl @ 12:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare