Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - veljača 2018
nedjelja, veljača 25, 2018

Mrčenigla (Marčenegla) udaljena je oko 3 km od Vrha. Povijest je prvi puta spominje početkom 12.st. Na groblju ima crkvu Sv. Petra. Na podnožju škropionice nalazi se glagoljski zapis iz 1557., dok su u južnoj kapeli nađeni ostaci fresaka.

Osim toga u Mrčenigli je i crkvica Sv. Helene, najvjerojatnije izgrađena u 17.st. Prilikom obnove otučena je žbuka sa zidova te su otkrivene tri antičke spolije ugrađene u zidove crkvice. Jedno je votivna ara, ugrađena na dno istočnog zida desno od oltara.  Na južnom zidu u doljnji dio prozora ugrađena je stela, dok bazu oltara čini naopako položen dječji sarkofag čije su bočne strane ukrašene prikazom dva delfina.

Izvori: Istarska enciklopedija, Buzetski zbornik 38

swirl @ 11:10 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 18, 2018Obnova crkvice Sv. Martina u Vodicama na groblju (u Vodicama velika crkva također ima istog titulara) trajala je od 2007.-2009. Mada izvana vrlo skromna, unutrašnjost je ukrašena rebrastim svodom, neočekivanim za ovako skroman eksterijer. Radovi na podu otkrili su postojanje starije crkvice u istim gabaritima čime bi ovo mogla biti  najstarija crkvica na cijeloj Ćićariji. Prema mjesnoj predaji, staro naselje Vodice nalazilo se upravo kraj ove crkvice.

Izvori: Istarska enciklopedija, Buzetski zbornik 38

Na slici: Sv. Martin u Vodicama (velika crkva)

swirl @ 10:58 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, veljača 10, 2018

Tvornica ribe Mirna Rovinj ima bogatu povijest, ali je uloga ribolova u Rovinju bila vrlo važna  i dok tvornice još nisu postojale. Nećemo sada o ulozi ribolova u prapovijesti nego započinjemo s prvim pisanim dokumentima o ribarstvu Rovinja koji datiraju iz razdoblja Mletačke Republike. Ribarstvo je čak važan dio statuta grada Rovinja iz 1501., jer statut sadrži niz pravila o ribolovu, formiranju cijene ribe, prodaji na dražbama….

Godine 1566. u Rovinju se osniva bratovština ribara. Značajan napredak dešava se krajem 17.st. kada rovinjski ribar BiaggioCaenazzo konstruira mrežu stajačicu, koju vrlo brzo prihvaćaju i ostali ribari.

Najveći dio ulovljenih sardela tada se solio u bačvicama, a po mletačkim propisima sva usoljena riba trebala je biti dopremljena u Veneciju. Naravno da su ribari pronašli načine kako da se dio soljene ribe „sakrije“ te krijumčari i prodaje u Trst, Anconu… Zbog važnosti ribarstva česti su bili sukobi Rovinja s Venecijom, ali i rovinjskih ribara s ribarima iz Chioggie.

Veliku štetu ribarstvu nanio je sukob Engleza s Napoleonom. Samo u jednoj noći 1811. Englezi su zapalili niz ribarskih brodova u Rovinju i doslovno desetkovali ribarsku flotu rovinjskih ribara.

Prva tvornica konzervi u Rovinju osnovana je 1877. Osnovala ju je pariška tvrtka "Societe Generale Francaise de Conservesalimentaires“ i tada je započelo konzerviranje ribe u konzervama od bijelog lima steriliziranih toplinom.  Nakon prestanka rada zamijenila ju je druga tvrtka „Fabbrica istriana di conserve alimentari, Cumar, Cossovel et Comp.“.

Tamo gdje je tvornica danas godine 1906. osnovana je „Ampelea“. Kako se Italija spremala za rat, tvornica se maksimalno modernizirala da bi povećala proizvodnju važnu za opskrbu talijanske vojske. Proizvodnja je toliko narasla da je tvornica kupovala srdelu iz Dalmacije te zamrznutu ribu koju je dopremala iz Portugala i Španjolske.

Nakon rata „Ampelea“ je postala „Mirna“. Prošla je niz organizacija i reorganizacija, ulagala u flotu, modernizaciju, a najblistavije doba doživjela je osamdesetih godina 20.st. kada je zapošljavala 1.700 radnika i izvozila diljem svijeta.

Izvor: Franina i Jurina 2017. (članak „Usponi i padovi rovinjskog ribarstva i prerade ribe“ napisao Aldo Pokrajac)

swirl @ 14:32 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 4, 2018Uz usku cestu koja prolazi kroz stari dio Galižane nalazi se i crkvica Svetog Josipa. Galižanci je nazivaju Sant’Isepo. Sagrađena je u 15.st. i bila je dio samostana benediktinki. Nekada je bila i sjedište bratovštine Svetog Križa.

U sredini crkvice nalazi se nadgrobna ploča.

swirl @ 10:54 |Komentiraj | Komentari: 0