Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - ožujak 2018
subota, ožujak 17, 2018

S desne strane ceste kojom dolazite iz smjera Rovinjskog Sela u Rovinj, malo nakon Turnine, nalazi se „Hrvatska u minijaturi“. Šečući kroz park veličine oko 5.000 kvadratnih metara, možete upoznati cijelu Hrvatsku, a da se niste maknuli iz Rovinja. Svaki grad i svaki kraj zastupljeni su s onim najprepoznatljivijim.

Naravno, i sama postava odgovara čudnovatom obliku naše zemlje, a ima tu i mora, i mostova, i Plitvičkih jezera, sve taman onako kako je i na karti Hrvatske.

Bila sam na jesen 2017., prije zatvaranja, pa je more bilo zelenkasto, i sve je odisalo krajem sezone. Hrvatska u minijaturi nije otvorena cijene godine pa se raspitajte prije posjete, a možete i najaviti dolazak.

swirl @ 14:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, ožujak 10, 2018Mune čine Vele Mune i Male Mune između kojih je oko 500 metara. Nalaze se na odvojku ceste Žejane – Vodice.

O životu iz davnine na ovoj lokaciji govore arheološki nalazi. U blizini je postojala prapovijesna gradina. Zatim postoje dokazi koji svjedoče da je ovdje postojao život u antici; pronađena je ploča koja govori o antičkoj seoskoj koloniji i rimska cesta. Godine 1394. Mlečani su osvojili područje i priključili ga Rašporskom kapetanatu, a sjedište sela premješteno je s uzvisine Golopust na današnju lokaciju i mijenja ime iz Gornje Mune u Vele Mune.

Početkom 15.st. ovdje je bjesnio sukob između Venecije i Sigismunda Ugarskog, a stanovništvo je toliko stradalo da su u Mune doseljeni vlaški stočari iz zaleđa Dalmacije. 

Godine 1517. vlasništvo nad područjem preuzima Austrija i Krsto Frankopan. Na opustjelo područje Krsto Franskopan naseljava pedesetak uskočkih obitelji iz stare Krbave. Kako je obranu Muna u 15.st. činila samo uzvisina Tabor, odlučeno je dodatno pojačati obranu. Tako je 1586. na Golopustu izgrađena utvrda, ali je vrlo brzo razorena, već 1616. u Uskočkom ratu.

U Velim Munama je crkva  Sv. Marije Magdalene, sagrađena u 16.st. na mjestu gdje je i prije postojala crkva. U pravcu Žejana nalazi se grobljanska crkvica Sv. Križa. Dok je vlaški govor od doseljenika Vlaha dugo bio sačuvan, na žalost izumro je prije nekoliko generacija. No zato je u Munama sačuvana prastara duhovna glazba – hrvatska narodna misa u Munama.

Mune pričaju o povijesti kraja. Kroz bližu i dalju povijest stradavale su toliko puta u raznim sukobima i ratovima. Posljednji puta stradale su u Drugom svjetskom ratu kada su zapaljene, pa čak i danas nisu od toga stradavanja potpuno obnovljene.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 4, 2018Legenda navodi kako su prvi stanovnici ovoga kraja naselili brdo Šiju iznad današnjih Žejana. No na brdu im je nedostajalo vode, bili su žedni i žeđ ih je primorala preseliti se malo niže, na položaj Vrh sela. Ni tu nije bilo dovoljno vode te je i opet žeđ prisilila stanovnike da se spuste na današnju lokaciju mjesta Žejane i tamo se trajno nasele.

Izvor: „Iz svakodnevnog života sela Žejane u dvadesetom stoljeću“, Filip Škiljan

swirl @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare