Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - ožujak 2018
subota, ožujak 31, 2018

Postoje Gornji i Donji Rukavac. Nalaze se na jugoistočnom jubu Ćićarije.  Na Gračišću, brežulju u blizini, nalazila se prapovijesna gradina.

Cijeli dan provela sam vozeći se samim rubom Ćućarije. Nailazila sam na mala ili malo veća mjesta no u većini njih crkve su velike, ponajviše smještene na brežuljku tako da dominiraju cijelim selom. Tako se na brežulju iznad Gornjeg Rukavca nalazi velika crkva Svetog Luke. Njezina povijest je poprilično interesantna. Staru crkvu spominje još 1658. generalni vikar pulskog biskupa Francesco Bartiroma koji je bio u vizitaciji tada vrlo velike kastavske župe. Na mjestu stare crkve započinje gradnja velike crkve 1875. Trošak gradnje iznosio je 11.300 forinti, a dio novaca donirao je Mate Dubrović, župnik tršćanske crkve Svetog Jakova. Mramorni glavni oltar napravljen je 1910. donacijom stanovnika Ivana Kućela i Josipa i Mate Sušnja koji se stekli imetak u Americi u potrazi za zlatom. Godine 1943. i crkva i župni stan pogođeni su granatom iz njemačkog tenka i godinama su bile ruševine. Tada se misa služila u grobljanskoj kapeli Svetog Roka iz 1856. Crkva je obnovljena tek 1980.

Kraj Gornjeg Rukavca nalazi se park šuma Lisina, omiljena šuma mnogih planinara. 

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

 

swirl @ 15:56 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 25, 2018


Zvoneće je vrlo poznato po njihovim zvončarima, a znatno manje po zvonejskim njivama. Zvonejske njivi prostiru se na oko 60 hektara. Čine ih mnogobrojne terasaste čestice između kojih su potporni zidovi. Poput terasastih čestica u Bakarskom zaljevu i ove u Zvoneću gotovo su obrasle. Prije nekoliko godina započeo je projekt navodnjavanja koji je omogućio i bolju obranu od požara, ali i povratak stare autohtone vrste jarbola na Zvonejske njivi. Kao što to obično biva u Hrvatskoj, da nema skupine entuzijasta ne bi bilo ni povratka jarbole u kraj. Od zaborava jarbolu su spasili članovi Udruge proizvođača grozja i vina Jarbola koji su počeli obnavljati prezide i saditi jarbolu. Od 2004. posađeno je nekoliko tisuća trsa jarbole.

Izvor: https://www.agroklub.com/vinogradarstvo/povrsine-pod-sortom-jarbolom-dobile-vodu/20921/

swirl @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 17, 2018

S desne strane ceste kojom dolazite iz smjera Rovinjskog Sela u Rovinj, malo nakon Turnine, nalazi se „Hrvatska u minijaturi“. Šečući kroz park veličine oko 5.000 kvadratnih metara, možete upoznati cijelu Hrvatsku, a da se niste maknuli iz Rovinja. Svaki grad i svaki kraj zastupljeni su s onim najprepoznatljivijim.

Naravno, i sama postava odgovara čudnovatom obliku naše zemlje, a ima tu i mora, i mostova, i Plitvičkih jezera, sve taman onako kako je i na karti Hrvatske.

Bila sam na jesen 2017., prije zatvaranja, pa je more bilo zelenkasto, i sve je odisalo krajem sezone. Hrvatska u minijaturi nije otvorena cijene godine pa se raspitajte prije posjete, a možete i najaviti dolazak.

swirl @ 14:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, ožujak 10, 2018Mune čine Vele Mune i Male Mune između kojih je oko 500 metara. Nalaze se na odvojku ceste Žejane – Vodice.

O životu iz davnine na ovoj lokaciji govore arheološki nalazi. U blizini je postojala prapovijesna gradina. Zatim postoje dokazi koji svjedoče da je ovdje postojao život u antici; pronađena je ploča koja govori o antičkoj seoskoj koloniji i rimska cesta. Godine 1394. Mlečani su osvojili područje i priključili ga Rašporskom kapetanatu, a sjedište sela premješteno je s uzvisine Golopust na današnju lokaciju i mijenja ime iz Gornje Mune u Vele Mune.

Početkom 15.st. ovdje je bjesnio sukob između Venecije i Sigismunda Ugarskog, a stanovništvo je toliko stradalo da su u Mune doseljeni vlaški stočari iz zaleđa Dalmacije. 

Godine 1517. vlasništvo nad područjem preuzima Austrija i Krsto Frankopan. Na opustjelo područje Krsto Franskopan naseljava pedesetak uskočkih obitelji iz stare Krbave. Kako je obranu Muna u 15.st. činila samo uzvisina Tabor, odlučeno je dodatno pojačati obranu. Tako je 1586. na Golopustu izgrađena utvrda, ali je vrlo brzo razorena, već 1616. u Uskočkom ratu.

U Velim Munama je crkva  Sv. Marije Magdalene, sagrađena u 16.st. na mjestu gdje je i prije postojala crkva. U pravcu Žejana nalazi se grobljanska crkvica Sv. Križa. Dok je vlaški govor od doseljenika Vlaha dugo bio sačuvan, na žalost izumro je prije nekoliko generacija. No zato je u Munama sačuvana prastara duhovna glazba – hrvatska narodna misa u Munama.

Mune pričaju o povijesti kraja. Kroz bližu i dalju povijest stradavale su toliko puta u raznim sukobima i ratovima. Posljednji puta stradale su u Drugom svjetskom ratu kada su zapaljene, pa čak i danas nisu od toga stradavanja potpuno obnovljene.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 4, 2018Legenda navodi kako su prvi stanovnici ovoga kraja naselili brdo Šiju iznad današnjih Žejana. No na brdu im je nedostajalo vode, bili su žedni i žeđ ih je primorala preseliti se malo niže, na položaj Vrh sela. Ni tu nije bilo dovoljno vode te je i opet žeđ prisilila stanovnike da se spuste na današnju lokaciju mjesta Žejane i tamo se trajno nasele.

Izvor: „Iz svakodnevnog života sela Žejane u dvadesetom stoljeću“, Filip Škiljan

swirl @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare