Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - travanj 2017
subota, travanj 29, 2017Ime Epulona, posljednjeg histarskog vladara, pod čijom je vlašću tragično završio histarski rat s rimskom vojskom ujedno je i najstarije poznato ime nekog stanovnika Istre.

Ipak, nije sve tako kristalno jasno, oko njegovog imena postoje razna tumačenja i razmimoilaženja stručnjaka. Ime Epulon nije nađeno niti na jednom arheološkom spomeniku u Istri već je poznato ponajviše putem najtemeljitijih zapisa o histarskim ratovima od Tita Livija.

Treba napomenuti da su Rimljani često znali davati pogrdna imena njihovim neprijateljima. Time su istodobno omalovažavali neprijatelja i jačali svoje samopouzdanje. Tako riječ „aepulo“ znači i pijanac, pa bi Rex Aepulo, kako je u zapisima naveo Tit Livije, moglo značiti i „kralj pijanaca“. Ovakvo tumačenje dobiva na značaju sjetimo li se da je u prijašnjim ratnim sukobima s rimskom vojskom, prije konačnog pada Nezakcija, sreća mijenjala strane. Tako su tijekom drugog histarskog rata Histri uspjeli osvojili jedan rimski logor. Omađijani ratnim uspjehom izgleda da su pobjedu jako dobro proslavili, ponapijali se, a totalno pijanstvo iskoristili su Rimljani, ponovno osvojili svoj logor i poubijali niz histarskih ratnika.

No, naravno, lako je moguće da se Epulon doista i zvao Epulon. U Istri, ali i u Liburniji, pronađeno je niz arheoloških ostataka koja navode ime slično Epulonovom (Aplus, Opla, Aeplus, Oplus….) koja bi mogla biti izvoran oblik njegovog imena, dok bi Aepulo (kako je njegovo ime zapisao Tit Livije) bio jednostavno rimski „oblik“ kojim je Tit Livije zapisao stvarno Epulonovo ime.

Izvor: Etnogeneza Histra (Ali El Baghdadi)

Na slici: ostaci Nezakcija

swirl @ 19:42 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 24, 2017Crkvica se nalazi na mjesnom groblju. Na istom mjestu postojala je starija crkva da bi ova današnja bila sagrađena u 17.st. U unutrašnjosti je oltar iz 1710. godine, a na zidovima i stropu su slike iz 1909. 

Ispod crkve nalazi se dio dina od Lapora koje se mogu u Brestu pod Učkom vidjeti na nekoliko mjesta.

Ispod crkve nalazila se i bara koja je svojedobno, još negdje sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bila izvor vode nekolici krava koje su tada živjele u Brestu. Kada bi sedamdesetih ili osamdesetih došli na Brest osjećali ste miris sela, miris stoke, no danas nema niti mirisa niti stoke.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 16, 2017U obliku vijugavog tuljca, lijevka, kako god hoćete, zračni vrtlog spušta se iz olujnih oblaka kumulonimbusa sve do morske površine. Nastaju kada je izrazito nestabilan zrak. U vrtlogu brzina vjetra može biti i preko 100 m/s. Tlak u pijavici drastično se snižava od njezinog ruba prema središtu pa tako usisava ne samo more, nego i prašinu, predmete već s obzirom koliko je snažna i gdje je sve prošla. Brzina i smjer pijavice ovise o oblaku za kojega je vezana. Obično nisu strašno brze, no mogu doseći i do 30 km/h. Trajanje pijavice varira, od desetak minuta pa čak i do 2 sata.

U Istri su najčešće na njezinoj zapadnoj obali. Ljeti mogu nastati zbog iznenadnog prodora hladnog zraka. U jesen nastaju jer je more još relativno toplo, a kopno je već poprilično ohlađeno.

Prva istražena pijavica u Hrvatskoj bila je ona kod Rovinja 19. veljače 1955. koju je temeljito istražio i dokumentirao meteorolog Dražen Poja.

Srećom, kod nas pijavice obično nisu toliko jake pa pošteđuju ljudske živote, mada znaju nanijeti veliku materijalnu štetu. No Istra bilježi i nesretne slučajeve. 10. kolovoza 1992. kod Rovinja blizu otoka Sv. Andrija pijavica je zahvatila turistički brod Jablanac usmrtivši jednu osobu.  

Izvor: Istarska meteorološka škrinjica, Milan Sijerković

Na slici: pogled iz Štinjana

swirl @ 18:31 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 9, 2017

Idete li lokalnom cestom od Svetvinčenta prema Krmedu proći ćete kroz Smoljance. Područje je naseljeno još u prapovijesti. Zapadno od Krmeda na dva brežuljka nalaze se ostaci iz toga doba. Stari Grad čine ostaci pretpovijesne gradine, dok su na Novigradu otkriveni ostaci grobnih humaka.

U naselju se nalazi malena crkvica Blažene Djevice Marije od Zdravlja, sagrađene u 16.-17.st. (na slici). U Smoljancima ima niz starih kamenih kuća koje su sačuvale štih nekih drugih vremena.

U blizini nalazile su se nekada i crkvica Sv. Brcka, te crkvice Sv. Nikole (kraj Vidulina) i Sv. Mateja (kraj naselja Salambati) no više ih nema.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant), istrapedia

swirl @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 0