Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - travanj 2018
subota, travanj 21, 2018

Na sjeveroistočnom rubu Ćićarije nalazi se Brgud, odvojkom ceste Trst – Rijeka podijeljen na Mali i Veliki Brgud. U davnini je tu postojala gradina.

U Brgudu je župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije iz 1855. Nakon niza zvonika kojih sam se nagledala po cijeloj Istri, ovaj zvonik je malo drugačiji. Na groblju je znatno starija crkvica, ona Svetog Nikole. Sagrađena je u 16.st., mada se u nekoliko navrata nakadno ponešto mijenjala pa je tako dobila i trijem. U sakristiji su otkriveni ostaci fresaka.

U Brgudu se slavi brgujska Kuzmova. To je tradicija nastala zbog kolere koja je desetkovala stanovništvo Brguda 1855. godine. Priča se da su se tijela pokapala van sela jer više nije bilo mjesta na groblju. Tada su se stanovnici Brguda zavjetovali Svetom Kuzmi i Damjanu da će, prestane li kolera, svake godine svečano obilježavati njihov dan. Tako je i nastala brgujska Kuzmova.

I Brgud je poznat po njegovim zvončarima, koji su nešto vedriji od ostalih zvončara.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

 

swirl @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 15, 2018Istarski zvončić (Campanula Istriaca), zeljasta biljka iz por. zvončića (Campanulaceae). Riječ je o istarsko-kvarnerskom endemu. Nalazi se na istočnoj obali Istre, pogotovo kod Plomina, Sisola i Brseča. Ima je i na Cresu, Plavniku, Krku, Rabu, Pagu, u podnožju Velebita i kraj Jablanca. U prvoj polivini 20.st. biljka se mogla naći i na pulskoj areni.

Izvor: edukativna ploča ispred Plomina

swirl @ 09:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 7, 2018.... da se u antici zvao Flanona, a po njemu se cijeli Kvarnerski zaljev zvao Sinus Flanaticus. Kasnije, u starom vijeku, koristio se naziv Liburnski zaljev, po Liburnima, prapovijesnom narodu. Liburni su živjeli od rijeke Raše duž obale sve do Ravnih kotara i rijeke Krke, te na svim otocima od Krka do Murtera. Liburnski zaljev posebno se koristio za područje između Raše i Hrvatskoga primorja, zajedno s Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom, a naziv se koristio ne samo u starom nego i u srednjem vijeku.

Izvor: http://www.istrapedia.hr/hrv/85/liburnski-zaljev/istra-a-z/

swirl @ 22:20 |Komentiraj | Komentari: 0