Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - svibanj 2016
subota, svibanj 28, 2016

Živio je u 16.st. Rođen je na Cresu 1529., a umro je u Rimu 1597. Pripada jednom od najvećih hrvatskih onodobnih filozofa. Područja interesa bila su mu raznovrsna: osim filozofije tu su književnost, meteorologija, medicina, astrologija, matematika, povijest glazbe...

Kao i mnogi pametni ljudi toga vremena (i ne samo toga doba) Frane Petrić imao je težak put kao i neki članovi njegove obitelji. Njegov je ujak bio optužen kao luteran te je na koncu ubijen, utopljen u moru. Njegov je otac, gradski sudac, istjeran iz grada te je do kraja života živio u progonstvu. Sam Frane Petrić je također imao sukob s crkvom. Protivio se aristotelizmu, kao i nizu stavova koje je zastupala crkva. Crkvena osuda bila je posebice snažna nakon izlaska njegovog djela „Nova sveopća filozofija“ (Nova de universis philosophia), a od progona crkve spasio ga je sam Papa.

Godine 2008. u Rimu na crkvi Svetoga Onofria postavljena mu je spomen ploča. 

Izvor: http://www.istrianet.org/istria/illustri/patrizi/bio-hrv.htm

swirl @ 11:23 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, svibanj 24, 2016Danas je teško zamisliti ručak bez žlice, vilice i noža. Odete li u restoran, što je restoran skuplji to broj žlica, vilica i noževa raste, a razlikuju se po dimenzijama, oblicima... Pritom nije nužno da ćete s bezbroj noževa, viljuški i žlica jesti i bolje no to je već tematika za neki drugi, gastronomski blog.

Još prije nekoliko stoljeća jelo se rukama, iz zajedničkog tanjura ili zdjele. Od pribora za jelo arheologija je najbolje upoznala noževe. Kroz razne faze naše povijesti ipak je nož bio najosnovniji, ne samo za jelo već i za obranu ili za lov onoga što bi se kasnije našlo na stolu.

Metalne žlice koristile su se još u antici no od tada do negdje 15. i 16.st. gotovo ih nema. Ne znači da se uopće nisu koristile jer uglavnom su bile drvene te je to razlog zašto ih ima malo na lokacijama gdje se provode arheološka istraživanja. Nešto češće metalne žlice pojavljuju se tek od 16.st.

Vilice su najvjerojatnije bile poznate u antici, ali ih od tada pa sve do 15.st. nema. I tada se pojavljuju tek u bogatim kućama da bi „sišle“ u niže slojeve tek negdje u 19.st.

Izvor: Istra, lav i orao (Temporis signa Arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja). Tatjana Bradara, Ondina Krnjak

Na slici: Labin nekad

swirl @ 22:52 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, svibanj 14, 2016Poput opatijskih vila tako je i Lovran prepun palača čiji su vlasnici nekoć pripadali elitnim krugovima, a njihove vile odražavale njihov status u društvu.

Potražite u šetnji Lovranom te vile i, uz malo mašte, odlutajte negdje na kraj 19. i početak 20.st.

Jedna je Vila Frappart (ex San Michele), ime je dobila po prvom vlasniku, odvjetniku iz Beča dr. Michelu Ruault Frappartu.

Uz more je Vila Santa Maria, sagrađena 1895. Vlasnik joj je bio Ritter von Scharmitzer.

Nad šetnicom uz more nalazi se Vila Magnolia, sagrađena 1904./1906. Vlasnica joj je bila Luise barunica Klein Wusenburg. Potražite i Vilu Deneš, vilu Eugenia, vilu Gianna, vilu Guerra...

U šetnji starom jezgrom ne zaboravite uživati u štihu starog Lovrana. Prostor je tamo onemogućavao izgradnju velikih vila, no stari Lovran prepun je tipične arhitekture patricijskih kuća iz 17. i 18.st. Potražite i mustacion, drveni reljef glave brkatog muškarca u luneti. Uloga mustaciona trebala je biti zaštita stanovnika kuće od neželjenih gostiju.

Izvor: http://ineco.posluh.hr/pgz/lovran/vile.htm

swirl @ 21:52 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, svibanj 7, 2016U staroj jezgri Lovrana nalazi se župna crkva Svetog Jurja, zaštitnika Lovrana. Sagrađena je u 13.st., no u 15.st. dobiva novo svetište s mrežastim svodom i freskama. Freske su rađene od 1470. do 1479., a radili su ih majstori kastavske radionice (freske na svodu i gornjem dijelu zidova) i istarski majstori (freske na doljnjem dijelu svetišta). U 18.st. crkvi su pridodane dvije kapele te je tako spojena sa zvonikom.

U crkvi je pronađeno niz glagoljaških grafita, najstariji iz 1479., a najmlađi iz 1620. godine

Nasuprot crkve nalazi se stara zgrada gradskog poglavarstva. U 19. stoljeću u luneti iznad portala izrezbaren je u drvu lik Svetoga Jurja.

Izvor: http://www.opcinalovran.hr/spomenici.asp

swirl @ 19:37 |Komentiraj | Komentari: 0