Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - lipanj 2017
utorak, lipanj 27, 2017

Morate ga posjetiti, zabavno je. Zanemarimo li za trenutak vjerne prikaze bića koja su nekada davno živjela na zemlji, šetnja kroz park je savršena. Stazice i mostići su genijalni, izrađeni od drva, stvarno se nastojalo šetnju kroz šumu učiniti što prirodnijom, ali i ugodnijom.

Šetnja će vas odvesti i u stari kamenolom, kojega dokumenti spominju u 14.st. Vozio u Veneciju i od njega je sagrađeno mnogo venecijanskih starih zgrada.

Prikazi bića koja su živjela prije milijune godina nastoje što bolje prikazati kako su izgledali, dok pritiskom na gumbić uz skoro svaku maketu makete se počinju ili pomicati ili se oglašavati. Neka od njih živjela su i prije 150 milijuna godina. Uz svaku maketu nalazi se edukativna ploča, tako da možete saznati sve što vas zanima.

Za djecu su omiljena mjesta i mali „vlakići“ koji neopisivo podsjećaju na crtiće o Kremenku, ili pak vožnja gusarskim „brodom“, kipovi gusara, poseban show program koji se održava u točno određenim terminima. Tu su i životinje koje mogu podragati, od kozlića, malih ponija... U sezoni možete vidjeti i Flying Devils – vožnju motorom po žici.

Šetnja dino parkom odvesti će vas i do maketa morskih pradavnih bića od kojih su neki bili ogromni. Tako je liopleurodon mogao narasti do 25 m, a težiti i do 50 tona. Pa si sada zamislite.

Tu je i maketa „čudovišta iz Loch Nessa“, mitološkog stvorenja o čijem postojanju su i danas mnogi stručnjaci skeptični. No ono živi u legendama koje se spominju čak u 7.st., a navodni susreti i njegovo viđenje proteže se i u novije doba.

Sve u svemu, jako zgodno i zabavno.

Kako bi se prije posjete informirali o svemu stavljam link na njihove web stranice:

Dinopark Funtana

swirl @ 21:41 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 17, 2017Na stazi Bazilici nalazi se i „Prvi tumbin“ – nadvožnjak stare željezničke pruge koja je povezivala Rovinj i Kanfanar. Pruga je dovršena 1876, a ne koristi se od 1966.

Kod edukativne ploče možete krenuti lijevo i stići ćete do odavno napuštenog kamenoloma Mondelaco. Poput niza istarskih kamenoloma, i on se koristio već u antici, a posebice u doba Venecije. Tako i ne čudi da su mnogobrojne zgrade u Veneciji, ali i šire u Italiji, sagrađene upravo od kamena iz Mondelaca.

Toponim Mondelaco znači da se tu nekada nalazila lokva.

Izvor: http://www.tzgrovinj.hr/page/sport-i-aktivni-odmor/biciklizam-i-pjesacenje/staza-basilica

swirl @ 21:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, lipanj 10, 2017Kada vozite cestom koja prolazi kroz centar Labina u smjeru Skitače, proći ćete i kroz Cerovicu. Tu je već cesta dosta uska.

U blizini se nalazi ruševna crkva Sv. Martina. Lokalna predaja kaže da je crkvu sagradio 1570. jedan svećenik koji je ovdje stigao iz Mošćeničke Drage.

Ubrzo stižete u Skitaču. Sjevernije od Skitače nalazi se crkvica Sv. Mateja (obnovljena 2012.). Nekada su unutrašnjost crkvice krasile freske. Crkvica se datira u 14./15.st. Pripadala je obitelji Scampicchio.

Na slici: Cerovica

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant), http://www.tz-rasa.hr/hr/znamenitosti.php

swirl @ 14:11 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, lipanj 4, 2017

 

Kraj Poreča, u turističkom naselju Zelena laguna, nalaze se ostaci antičke vile. Vila je na prevlaci Sv. Petra koja spaja poluotok na kojem je hotel Parentium s kopnom.

Za razliku od antičkih vila isključivo fokusiranih na gospodarstvo ili pak onih koje su imale svoj rezidencijalni dio uz gospodarski dio, vila u Sorni spada u grupu maritimnih antičkih vila. To su, kao npr. vila u Valbandonu, vila u uvali Verige na Brijunima itd., bili vrlo raskošni rezidencijalni objekti koji su pripadali tadašnjoj eliti i njihovoj uživanciji. Zauzimala je površinu od 150 x 130 m, a arheološki je istraživana 1960. godine kada je započela izgradnja niza turističkih objekata. Prostorije različitih namjera lagano se spuštaju od vile prema moru, a uz more nalazile su se njezine terme. Zidove su joj krasile zidne slike datirane u 1.-2. stoljeće. Na podovima je imala višebojne mozaike.

Osim vile naknadno je istraženo u podmorje čime su otkrivena dva pristanišna mola. 

Izvor: V. BEGOVIĆ DVORŽAK, I. DVORŽAK SCHRUNK, ROMAN VILLAS IN ISTRIA AND DALMATIA, Pril. Inst. arheol. Zagrebu, 21/2004., str. 65.-90.

swirl @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 0