Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - srpanj 2011
petak, srpanj 29, 2011

U starom dijelu Oprtlja na većem trgu nalazi se crkva Sv. Jurja (župna crkva). Prva crkva na ovom mjestu izgrađena je u 12.st, dok je današnja izgrađena u 16.st. (graditelj Majstor iz Kranja). U crkvi su vrijedni oltari i slike iz 17. i 18.st.  Zvonik je, poput velike većine istarskih zvonika, samostojeći, a sagrađen je u 16.st.

Nekada je uz crkvu stajala komunalna palača. Srušena je nakon 2.svjetskog rata. Na komunalnoj palači postojao je kameni reljef s mletačkim lavom uz kojeg se veže jedna anegdota. Nakon 2. svjetskog rata nova vlast u Oprtlju našla si je zabavu u uništenju mletačkog lava. No, uspjeli su samo uništiti lavlji rep. Vjerojatno im je nakon toga fokus pao negdje drugdje pa je lavlja glava preživjela ovu „mudru zabavu“.

Izvor: Istarska enciklopedija, Pod starim voltama (Daniel Načinović, Eduard Strenja)

swirl @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 10, 2011

Od 1972. do današnjih dana Draguć je „nastupio“ u 9 filmova, što domaćih što stranih. U nekima je radnja bila baš u ovom gradiću dok je nekim filmovima ovo zgodno mjestašce „posudilo“ svoju ljepotu.

Od stranih glumaca u Draguću su bili Karl Malden („Suton“), Gerard Depardie, Nastassja Kinski. Bio je ovdje i Michael York zbog snimanja „Četiri mušketira“. Od domaćih glumaca Dragućem su šetali Boris Dvornik, Sven Medvešek, Zvonko Lepetić....

Gradić Vižinada „glumio“ je malo francusko selo u filmu (vidi link). U Balama, godine 1986., sniman je film o Garibaldiu. Garibaldia je glumio poznati talijanski glumac Franco Nero.

Limski kanal je „odglumio“ norveški fjord. Riječ je o filmu „The Vikings“ snimanom 1958. godine u kojem su glumili Kirk Douglas i Tony Curtis. Za potrebe filma na početku Limske drage napravljeno je „naselje vikinga“. Mada sam Limski kanal nema veze s fjordom i danas ga neki tako zovu, a jedan od restorana u Limskom kanalu baš se zove „Fjord“.

Bilo je toga naravno još....

swirl @ 17:30 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 7, 2011


U natjecanju za pobjednika najkraće i najuže ulice u Istri svojeg „konja za trku“ ima i Fažana. Uličica se nalazi u staroj jezgri Fažane, a zove se La Rondinella. Na talijanskom la rondinella znači lastavica, a naziv ulice potječe od priče starih fažanaca kako su ulicom mogle proći samo lastavice.

swirl @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 1, 2011

Vozite li cestom preko Učke u mjestu Vela Učka skrenete za mjesto Mala Učka. Uska cesta je dijelom asflatirana, dijelom makadam.

Vela Učka je na nadmorskoj visini od 950 m pa je tako drugo najviše naselje u Hrvatskoj.

Mala Učka je na 995 m, dakle najviše naselje. Nekada je imala stotinjak i više stanovnika koji su se bavili ovčarstvom. Danas je mjesto naseljeno u ljetnim mjesecima. No veseli što je i tu nekoliko obnovljenih kuća. Nije ni čudo, od gradske vreve Rijeke do mira, čistog zraka i predivne prirode vozite se ni 40 minuta.

Mala Učka ponajviše je stradala u II svjetskom ratu, kada je Učka bila savršeno skrovište za partizane. 30. travnja 1944. talijanski i njemački vojnici potpuno su spalili selo u kojem su tada bile 22 stambene kuće i 45 gospodarskih objekata.  Nakon ratnih stradanja uslijedila su mirnodobska stradanja kada je zbog „mudre politike“ niz stanovnika Istra napustilo Istru „trbuhom za kruhom“, što je najviše došlo do izražaja upravo na Učki i Ćićariji.

Kako vidimo, nikad kraja „mudroj politici“ u Hrvata.

Godine 1976. Mala Učka je upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture.swirl @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare