Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - srpanj 2014
utorak, srpanj 29, 2014Ptolomej, grčki geograf, 150.g.n.e. u knjizi „Geografia“ spominje Krk pod nazivom Kourikta, vrlo slično kako su to već prije njega učinili Strabon (Kuriktika) ili Plinije (Curictae). Ujedno je Plinije spominjao i Fulfinij, relativno nedavno oktriven antički grad pored Omišlja.

No uvijek se postavljalo pitanje – jesu li doista mislili o Krku. Godine 1860. otkrivena je u Krku ploča od vapnenca koja je definitivno odgovorila na to pitanje – stvarno je bila riječ o gradu Krku.

Naime te je godine krčki biskup Ivan Josip Vitezić započeo obnovu crkve Svetog Kvirina koja je tada čak bila i van uporabe. Trg pred crkvom bio je prepun različitog materijala, kojeg je trebalo ukloniti i urediti i ulicu kraj crkve.

Prilikom uređenja otkriveno je podnožje na kakvima su obično bili postavljeni kipovi. Gornji dio teksta (i podnožja) nedostaje pa se ne može isčitati o čijem je spomeniku bila riječ. No po sačuvanom tekstu zna se da je riječ o tribunu iz XI gradske kohorte te VI pretorije koji je bio i centurion careve osobne garde.

Važnost pronalaska je u spominjanju grada Krka kao „Splendidissima civitas Curictarum“ (presjajni grad Krk) čime se definitivno potvrđuje kako su antički pisci doista spominjali grad Krk.

Pronađeni natpis datiran je u 4.st. Mada izuzetno važan, samo je jedan od natpisa pronađenih u gradu Krku iz antičkog razdoblja.

Izvor: Splendidissima civitas Curictarum, Anna Maria Fiorentin

Na slici: detalj iz grada KrkaSmile

swirl @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 27, 2014U malenom mjestu Porat na Krku nalazi se samostan Sv. Marije Magdalene. Utemeljen je 1480. Današnji samostan i crkvica sagrađeni su u prvoj polovici 16.st. Njegujući tradiciju i marljivo bilježeći način života stanovnika, redovnici su omogućili postojanje malenog muzeja koji priča o prošlosti života u Portu i okolici.

U klostru je prof. Branko Fučić dao postaviti kopije najpoznatijih glagoljačkih natpisa. Od onih koje sam prepoznala tu su: baščanska ploča, plominski natpis, grdoselski ulomak, kustodija iz Vrha... 

 

 

swirl @ 21:33 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 20, 2014

Kao i ostali antički razvijeni gradovi tako je i antički Krk svojim stanovnicima nudio – terme.

Na području današnje katedrale u Krku nalazila se jedna insula (blok zgrada) unutar kojih su se nalazile terme. Prostorije termi bile su obilato ukrašene mozaicima, od kojih se dio sačuvao i do danas, dok je dio vjerojatno ukopan u zemlju ispod katedrale. Poput niza antičkih termi tako su i ove nudile razne druge prostorije za stanovnike antičkog Krka, dok se samo malo zapadnije od središnjeg dijela termi nalazila gimnastička dvorana.

Nakon dojave o pronalasku neobičnog poda u konobi kuće Vasilić istraživanjem je otkrivena još jedna insula, s drugim krčkim termama. Od konobe prema vrtu, u dubini od 3 metra, otkriven je mozaik koji je prekrivao pod termi. Mozaik je datiran u 1.st., izrađen je od vrlo sitnih kockica, a predstavlja mitološki prikaz dupina koji se, kao da plešu, kreću oko Tritona. U terme se moglo ući kroz dva ulaza, jedan je bio na Decumanusu, a drugi se nalazio na forumu.

Vjerojatno se antička zgrada urušila, što je pridonijelo vrlo dobro očuvanom mozaiku. Tijekom 4.st. na istom je mjestu, povrh zdanja iz 1.st. podignuta nova zgrada s termama.

Postojanje čak dvoje termi govori o bogatstvu i važnosti antičkog grada Krka.

Izvor: Splendidissima civitas Curictarum, Anna Maria Fiorentin

swirl @ 23:16 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 14, 2014Na uzvisini između Ulice Sv. Bernardina i Sv. Antona nalazilo se prva antička nekropola. Na ovoj su lokaciji otkriveni mnogi antički nadgrobni spomenici, kosti, urne, ali i niz predmeta; posudice, šalice, tanjuri koje su članovi obitelji donosili na grob organizirajući ručak povodom godišnjica smrti.

Iz kasnijih dana ovdje su pronađeni i grobovi prvih kršćana, a kasnije su na ovom mjestu podignuti samostan benediktinaca i crkva Sv. Lovre.

Kada se izgradila katedrala groblje je nastajalo i oko nje, ali i oko drugih crkvi u gradu. U toj su se fazi oko Sv. Lovre pokapali samo stranci i nesretnici osuđeni na smrt.

Druga nekropola nalazila se u uvali Sv. Jurja.

Iz antike jedan je nadgrobni spomenik ugrađen u kulu grada (na slici). Prikazuje bračni par, no imena nisu poznata jer doljnji dio nadgrobnog spomenika nije očuvan. Prilikom ugradnje u zidine, 1407., na gornji je dio spomenika dodana šestokraka zvijezda (iz faze kada je Nikola, knez Krčki, izgradio kulu 1407.).

Po stilu izrade nadgrobnih stela, ali i po frizuri supružnika, spomenik se datira u razdoblje oko 40.g.n.e.

Pišući o nadgrobnim spomenicima teško je ne spomenuti niz cipusa otkrivenih na Krku. Datirani su u prvo i drugo stoljeće naše ere. Riječ je o nadgrobnim spomenicima izrađenim od lokalnog kamena, u obliku cilindra, visine od 104 do 130 cm. Cipuse su na grobove stavljali Liburni. Dio cipusa sadrži natpise na latinskom te govore o jakom utjecaju Rima na starosjedioce otoka. 

Izvor: Splendidissima civitas Curictarum, Anna Maria Fiorentin

swirl @ 16:42 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 8, 2014Prva bolnica u Kraljevici bila je u frankopanskom dvorcu. Otvorena je 1818. i u njoj se liječio sifilis, takozvana škrljevska bolest.

Hotel Liburnia sagrađen je 1904. godine. Vlasnik mu je bio Philip Olschbauer iz Beča. Hotel je bio vrlo poznat i iz tih su dana do danas sačuvane mnogobrojne stare razglednice Kraljevice s motivom hotela. Gosti hotela ponosno su javljali prijateljima i rođacima kako se nalaze baš u Kraljevici. No u to je doba Kraljevica imala i pravi turističi štih i boravak u hotelu bila je stvar prestiža.

Već 1911. zgrada hotela postaje Dječje oporavilište, pa Bolnica Crvenog križa ili Vojna bolnica, dok je tek 1920. Ministarstvo narodnog zdravlja Kraljevine SHS otkupilo zgradu i kupalište od obitelji Olschbauer. Mada su se mijenjale specijalnosti bolnica je uvijek ostajala bolnica. Godine 1923. preuredila se, a izgradila se i manja zgrada do bolnice za administraciju. Godinu dana kasnije bolnica je namijenjena liječenju zglobno koštane tuberkuloze i u narednom razdoblju čak je posjećuje niz liječnika iz svijeta kako bi usvojili znanje i iskustvo liječnika iz Kraljevice. Godine 1963. bolnica mijenja naziv u „Ortopedska bolnica Kraljevica“. Bolnica se od tada bavi pacijentima s teškim oštećenjima kralježnice. Pacijenti 1971. osnivaju Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara, a godine 1981. u Kraljevici se osniva prvi Spinalni centar u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zalud sva slava i sve dobro što je bolnica napravila svojim pacijentima, u jednoj od niza reformi našega zdravstva (jer reforme i dalje traju) tadašnji ministar zatvara bolnicu 1. rujna 1991.

Dugogodišnje neriješavanje kraljevičkih problema, neriješavanje brodogradnje (brodogradilište je nakon godina „preživljavanja“ s rastućim dugovima zatvoreno 2012.) niti sama zgrada bolnice nije imala svrhu. Netko je zgradu otkupio, srušio krov i većinu zidova, no adaptacija je stala. I tako godinama, umjesto nekadašnjeg slavnog hotela Liburnija Kraljevicom dominiraju tužne i ružne ruševine nekadašnjeg secesijskog kompleksa koji pamti i tako slavne dane.

Izvor: Zbornik Kraljevice 01/2012

swirl @ 23:37 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 3, 2014

  

Danas je sačuvan samo maleni dio gradskih zidina i jedna, jedina kula. No u srednjem je vijeku Bribir bio izuzetno važan. Tu se nalazilo upravno i crkveno središte tadašnje Vinodolske knežije. Bio je opasan zidinama i obrambenim kulama, a unutar zidina nalazio se i kaštel. Kaštel je srušen krajem 19.st.

U 13.st. Bribir sudjeluje u donošenju Vinodolskog zakona. Tada je u rukama obitelji Frankopan, pa zatim grofova Celjskih, pa postaje kraljevski grad Matije Korvina da bi, do pogubljenja, bio u rukama obitelji Zrinski.

Za razliku od danas, stari Bribir imao je na vrhu brežuljka sabijenu gradsku jezgru zaštićenu bedemima.

Glagoljski natpis iz 1524. govori o tome kako je na mjestu današnje velike crkve Svetog Petra i Pavla postojalo i starije crkveno zdanje. Crkva ima vrlo bogat inventar, a posebno je važan Milonjin križ. Danas se čuva u Rijeci. Križ je u 13.st. izradio majstor Milonić s Krbavskog polja, a križ su u Bribir donijeli svećenici koji su se poslije Krbavske bitke dijelom sklonili u Bribir.

U Bribiru je i kapelica Sv. Antuna Pustinjaka, a u Podskočima je crkvica Svetog Martina iz 16.st. Sagradio ju je majstor Tomaš, a na portalu nalazi se glagoljički natpis.

Za Podskoče vezana je i legenda o Sv. Jurju i Sv. Barbari. Legenda kaže da su Sv. Juraj na konju i Sveta Barbara pješice išli s kopna prema moru. Kada su stigli na rub Vinodolske kotline Sv. Juraj s konjem preskočio je cijelu dolinu i doskočio na rub kotline prema moru. Legenda kaže da su na mjestu odskoka ostali u kamenu otisci kopita, sablje i čižme dok su na mjestu doskoka Bribirci sagradili crkvicu Sv Jurja.

Sveta Barbara je išla pješic , te je pješačila do mjesta Podskoči i tu je preskočila na drugu stranu kotline. Po legendi u Podskočima ostao je trag njezine cipele i vretena, a na mjestu gdje je doskočila stanovnici su sagradili kapelicu Sv. Barbare.

swirl @ 18:13 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare