Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - kolovoz 2015
petak, kolovoz 28, 2015

Na brežuljku iznad rive nalazi se velika župna crkva Male Gospe. Trobrodna je, a građena je u razdoblju između 1696. i 1775. godine. Do 19.st. poprilično velik trg ispred crkve – pjacal – bio je glavni trg u Malom Lošinju.

Cesta prema Čikatu dovesti će vas do kalvarije. Čini je 14 kapelica napravljenih u 18.st. Križni put završava malom crkvom i golgotskim križem. Kapelice su posvećene 1752. godine.

Na groblju se nalazi crkva Sv. Martina. Sagrađena je 1450. godine. U njoj su prije uvijek bili glagoljaši koji su osim vjerske uloge redovito obavljali i ulogu notara. Tako se u arhivima može pronaći niz glagoljaških zapisa koji svjedoče o nekadašnjem Lošinju i njegovim stanovnicima.

Uz more, na rivi, nalazi se i mala crkvica Sv. Nikole iz 1857. godine. Kada šećete rivom prema Sv. Nikoli s druge strane rive ugledati ćete i malu crkvicu Srca Isusovog.

Blizu rive je i Sv. Anton, a kraj Trga Republike Hrvatske je Sv. Josip.

Izvor: web stranice Turističke zajednice Lošinj

swirl @ 23:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 22, 2015


Mada se „službena“ povijest turizma u Opatiji „vrti“ oko famozne vile Angiolina (link) i prije ove vile u Opatiji je postojala jedna ladanjska vila. Vila je bila sagrađena sredinom 18.st., zvala se Vila Pepina, a danas je na tom mjestu Vila Barbieri (adresa: M. Tita 61). Vilu Barbieri sagradio je plemić Golob von Taubernberg, zatim je mijenjala vlasnike, no lako je moguće da su i u njoj boravili onodobni imućniji posjetioci.

Već početkom 19.st. Opatija ima gostioničara Josipa Jurkovića (1813.), krčmara Matiju Dujmića koji se spominje 1820. godine. Kako idu godine tako je takvih okupljališta u Opatiji sve više i više.

Na mjestu gdje se nalazi hotel Milenij oko 1836. otvorila se trafika. Vlasnik joj je bio Josip Tomašić Pepić, a trafika je napredovala i u gostionicu, lako moguće s mogućnošću da gost i prespava.

Izvor: Franina i Jurina 2015.

swirl @ 16:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 13, 2015Osim predivne prirode, mora, ostataka iz pretpovijesti, antike i srednjeg vijeka, neizmerno puno priča i ostataka iz Austro_ugarske faze, šetnja Brijunima nudi još mnogo, mnogo toga. Tako ćete naići i na niz skulptura.

Pokraj crkvice Sv. Germana nalazi se „Ljubav“ bečkog kipara Zumbuscha. U parku vile Kupelwieser nalazi se „Rad“ istog kipara.

Na stijenama u luci nalazi se „Kupačica“. Riječ je o skulpturi slovenskog umjetnika Borisa Kalina, postavljenoj 1957.

Na Brijunima je i „Golubica“ Dušana Džamonje te  „Primorka“ (vodonoša) iz 1956., rad kipara Frana Kršinića.

swirl @ 18:16 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 5, 2015Kraj naplatnih kućica za krčki most imate skretanje za uvalu Črišnjevo i za Uvalu Scott.

Uvala Črišnjevo prije izgradnje mosta bila je, pogotovo ljeti, prepuna automobila koji su čekali ukrcaj na trajekt za Krk. Danas je tu omiljeno kupalište, tu je i popularan restoran, a tu se održavaju i potpuno originalni spektakli, od balinjerade pa nadalje.

Sedamdesetih godina 20.st. u uvali Scott napravljen je tada vrlo popularan hotelski kompleks. Sam naziv uvale potječe od nekadašnjeg vlasnika, Aleksandra Scott-a, rođaka škotskog pjesnika i romanopisca Waltera Scotta (1771-1832). Aleksandar Scott koji je tada živio uglavnom u Gorskom Kotaru ovdje je imao svoj posjed na kojem je uzgajao cvijeće, vinovu lozu i smokve. Bio je obožavatelj konja, a posebno je volio jednog bijelog konja kojemu je sagradio štalu. Zgrada štale sačuvana je do danas, u njoj je disco i, u spomen na ova poprilično daleka vremena, zove se „White horse“.

Izvor:Iz prošlosti Kraljevice 1790 - 1990

Slikano s krčkog mosta

swirl @ 15:37 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 2, 2015

U mnoštvu opatijskih vila nalazi se i Villa Amalia, sagrađena 1890. Bila je u sastavu hotela Kvarner, a u njoj su odsjedali najelitniji gosti, počevši od carske obitelji.

Uz nju je vezana i komična priča o Adolfu von Nassau koji je u vili boravio 1901. godine. Velikom obožavatelju cigara liječnik je dozvolio samo jednu cigaru na dan. Od tada je von Nassau slijepo slijedio upute liječnika... samo što je njegova cigara bila po njegovim uputama, znatno duža od uobičajenih cigara.Smile

Villa Amalia ugostila je i Isadoru Duncan, poznatu američku plesačicu. Njezin čudesan ples nastao je upravo inspiracijom plesačice lelujanjem opatijskih palmi na vjetriću. U Opatiji je boravila sa svojim suprugom, Sergejem Jesenjinom. Inače je skončala svoj život 1927. nesretnim slučajem. Tijekom vožnje šal kojeg je imala oko vrata zapetljao se oko kotača automobila te je umrla zbog gušenja.

Godine 1930. vili je dograđen još jedan kat. Vila postaje rezidencijom talijanske kraljevske obitelji Savoia.

swirl @ 15:46 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare