Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - kolovoz 2016
nedjelja, kolovoz 28, 2016

Sjevernije od Rta Grote nalazi se arheološko nalazište Dragonera sjever. Riječ je o ostacima antičke vile koja je bila stalno naseljena od 1. do 7.st. Sačuvan je samo dio kompleksa. Pretpostavlja se da je otprilike 80% kompleksa potopljeno ili potpuno razrušeno snagom valova. Vjerojatno je vila bila slična vili na lokaciji Dragonera jug.

Najsačuvaniji, a ujedno i najstariji ostaci jesu ostaci pogona za proizvodnju malinovog ulja. Kao i kod Dragonere jug tako je i na ovoj lokaciji postojala zgrada izdvojena od kompleksa, no danas se ona nalazi pod morem.

Prva gradnja na lokaciji započela je negdje prije naše ere, dok je niz preimaka i nadogradnji učinjeno u razdoblju od 4. Do 7.st. Negdje tijekom 6. Ili 7 st. Učinjene su posljednje preinake kada je zatvorena uljara. Izgleda da je netkom poslije toga cijeli kompleks stradao u požaru koji je započeo u jednoj od peći. Kako je po ostacima očito da se nakon požara nije niti pokušavalo rasčistiti stradale zgrade očito je da je požar označio i kraj postojanja vile na ovom dijelu Dragonere.

Izvor teksta i slike: Dragonera dva bisera (Alka Starac)

swirl @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 23, 2016

Maleno mjesto Žejane nalazi se na Ćićariji, a pripada Primorsko-goranskoj županiji. Selo je postojalo još u 14.st. kada ga spominje, pod nazivom Xiana, Rašporski urbar. U srednjem vijeku epidemije kuge toliko su opustošile cijeli kraj da su Venecija i Austrija, svaka za svoj dio Ćićarije, odlučile provesti naseljavanje novog stanovništva.

Između ostalih na ovo su područje naseljavanjem stigli i Vlasi, Morlaci iz područja Sjeverne Dalmacije. Naseljavaju ovaj kraj u 15. i 16.st., vjerojatno po naputku Frankopana. Dio njih ostaje naseljen na Krku, a jezik koji je s njima stigao na Krk nestaje tijekom 19.st. Za razliku od Krka, jezik koji je stigao s Morlacima u Istru, sačuvan je do danas, pogotovo oko Žejana i Šušnjevice. Na žalost, danas ga govori vrlo malo ljudi pa i njemu prijeti opasnost od zaborava.

Vlasi, Morlaci, Ćići, Ćiribirci–otkako je specifičan jezik zainteresirao razne istraživače od 17.st. naovamo, ti su ih istraživači nazivali na sve te načine. Dolazak rumunjskih stručnjaka s ciljem istraživanja njihovog jezika u 19.st. kumovao je tehničkom nazivu jezika kao „istrorumunjskom“ mada porijeklo ovog naroda ne odgovara tom nazivu.

Izvor: „Iz svakodnevnog života sela Žejane u dvadesetom stoljeću“, Filip Škiljan

swirl @ 20:28 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 20, 2016

Nekada je stari Lovran imao svoje zidine, one do danas nisu sačuvane. Srednjevjekovni Lovran činilo je mnoštvo jednokatnica i dvokatnica, stisnutih unutar gradskih zidina, a obranu su pojačavale obrambene kule i troje gradskih vrata. Do danas je sačuvana jedna kula (građena u 16.st.) i jedna gradska vrata, Stubica, odmah kraj ceste kojom prolazite kroz Lovran. Riječ je o istočnim vratima, napravljenima u 13.st. ispred kojih se nekada nalazio pokretni most. Gradske zidine srušene su u 18.st. kada su umjesto njih sagrađene nove kuće Lovrana.

Još 1153. arapski pisac i geograf Al-Idrisi opisao je mjesto kao napredno, s dobro razvijenom brodogradnjom.

U doba sukoba Venecije i Austrije u 16. i 17.st. Lovran je bio opskrbna uskočka luka. Zbog uskoka su Mlečani napali grad dva puta i dva puta ga spalili, a 1616. u cijelosti ga porušili. Unatoč stradavanju, dobar položaj na trgovačkoj ruti omogućio je Lovranu oporavak u 17. i 18.st.

Gotička crkva Sv. Jurja sagrađena je u 14.st. u romaničkom stilu, a u 15.st. je dograđeno svetište. U 17.st. dograđena je i kapela, koja je kasnije postala druga crkvena lađa. Zvonik je prvotno bio odijeljen od crkve, da bi crkvenim proširenjem postao i njezin sastavni dio. Nalazi se na glavnom gradskom trgu. Apsidu crkve su u razdoblju od 1470.-1479. oslikali su freskama majstori kastavske škole i „Šareni majstor“. Nasuprot crkve nalazi se reljefni prikaz Sv. Jurja iz 18.st., zgodan za vidjeti.

Prošećite uličicama koje odišu poviješću, nailaziti ćete na uličice kroz koje je gotovo nemoguće proći ako imate poneku kilu viška.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 16:53 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 7, 2016Legenda je pomalo slična onoj o nastanku Vranskog jezera (link).

Legenda kaže da je ovdje nekada bilo polje i tu su živjela dva brata, od kojih je jedan bio slijepac. Svaki je brat živio u svojoj kući, a cijelu obitelj prehranjivali su obrađujući polja. No zločesti je brat želio prevariti slijepoga kod podjele ljetine. Ovaj pokušaj prevare toliko je razljutio Boga da je potopio cijelu dolinu. Od doline je ostao nepotopljen samo njezin vrh, na kojem je imao kuću slijepi brat, te oko kuće malo polje, taman dovoljno da se prehrani njegova obitelj.

Izvor: Mitovi i legende Istre i Kvarnera

swirl @ 17:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 3, 2016Danas, kada novim brodom krenete iz Fažane na Veli Brijun, sjetite se i broda Brioni. Brod Brioni napravljen je za Paula Kupelwiesera u Trstu 1908. godine i njime su na Brijune stizali iz Pule elitni gosti Brijuna. Brod je bio jedan od prvih brodova na Jadranu s dizelskim motorom.

U 2. svjetskom ratu brod je uvršten prvo u talijansku, a zatim u njemačku ratnu mornaricu. Preživio je rat, te je nakon rata i opet služio za prijevoz putnika sve do 1968. Tada mu je naziv bio Rečina. Nakon te godine brod je u Zadru postao brod-restoran i zvao se Mare nostrum.

Izvor: Istarska enciklopedija

Na slici: dašak starih Brijuna

 

swirl @ 18:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare