Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - kolovoz 2017
utorak, kolovoz 15, 2017U Oprtlju se na nekoliko mjesta nalaze glagoljaški grafiti. U crkvi Sv. Marije nalaze se tri grafita. Najstariji glasi „Beli dan“, a napisan je 1471. godine. Druga dva su nastala 1534. i 1537., upisani su na freski na haljinama apostola. Prvi glasi: „Ki umočit sa mnoju u solilo ruku ta ne predast. Sie pisah žakn Ekov kada stah na Šterni“. Drugi glasi: „To pisah ja pre Matej Gobo iz Šterne kad tu biše....“

Kada se krene od Oprtlja prema Livadama prolazite blizu crkvice Sv. Silvestra gdje je nekoliko grafita. Grafiti su i u crkvici Sv. Jelene.

Crkvica Sv. Petra na Momjanštini također je vrijedan spomenik kulture, zbog sačuvanih fresaka, ali i niza grafita, nekih šaljivih, nekih kojima su zabilježena neka lokalna zbivanja, pa čak je upisano i da je pao snijeg...

Glagoljski natpisi postoje u crkvi u Materadi (do danas sačuvana dva glagoljaška natpisa od ukupno četiri), u crkvi u Šterni (uklesana imena plovana Jerolima i državnika Mohora) te u Čepiću (natpis „Pre Stipan reče prvu misu“ iz 1551.).

Osim toga glagoljicom je vođeno niz matičnih knjiga u 17. i 18.st., sveukupno se računa da postoji oko 2000 stranica upisanih glagoljicom s ovog područja.

Izvor: Istarska Danica 2010. 

Slika: pogled iz Oprtlja

swirl @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 13, 2017Penjete li se cestom prema staroj jezgri Motovuna, od groblja prema gradu s lijeve strane nalazi se ova crkva. Vrlo vjerojatno je i ona, poput većine crkvi, sagrađena na mjestu starijeg sakralnog objekta. Sagrađena je 1521. godine, te je ova godina upisana nad ulaznim vratima. Zvonik je sagrađen naknadno, 1898., a visok je 15 m.

Za lokaciju gdje je sagrađena postoji mjesna predaja o tome kako se upravo ovdje ukazala Gospa na smokvinom stablu.

Inače, groblje u blizini nastalo je 1818. godine, kada su spojena tri malena motovunska groblja u ovo današnje. Tri groblja bila su posvećena Svetom Franji Asiškom, Svetom Vidu i Svetom Šimunu. Na groblju se nalazi crkva Svete Margarete. Izgrađena je početkom 19.st.

Izvor: Župa svetog Stjepana u Motovunu (Ivan Milotić)

swirl @ 13:56 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, kolovoz 4, 2017Na pulskoj Stoji nekada je postojala kula s nazivom Torre d'Orlando. Osim obrambene imala je i ulogu svjetionika, ali i dojavljivanja prijeteće opasnosti. Godine 1470. Mlečani su naložili da se, u slučaju opasnosti pred Turcima, na vrhu kule zapali vatra, a takvi su se signali prenosili dalje po istarskoj obali sve do pred Veneciju.

Kula je vjerojatno sagrađena u nekom obliku još u antici, da bi bila srušena u 19.st. kada je na istom mjestu sagrađen Fort Maximilian (Fort Max). Fort Max je bio okrugla topnička utvrda s jakom zemljanim napisom oko nje.

Na žalost, danas više ne postoji, srušena je nakon Drugog svjetskog rata.

Na slici: jedna od pulskih utvrda

swirl @ 18:13 |Komentiraj | Komentari: 0