Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - rujan 2009
ponedjeljak, rujan 28, 2009
Sjeverozapadno od Buzeta nalazi se Štrped u kojemu je crkva Svetog Duha. Crkva je građena u tri faze. Najstariji dio crkve jesu brod crkve i bočni portal , napravljeni u drugom dijelu 13.st. (romanika).
Godine 1500. izgrađeno je svetište sa zvjezdastim svodom i sakristija s obilježjima renesanse.
U baroku je ispred crkve sagrađena lopica polukružnog tlocrta. Na pročelju je isto u prvoj polovici 16.st. nacrtana freska s prikazom Svetog Trojstva. Od 1620. do 1773. tu je bio franjevački samostan.
Na crkvi je i glagoljaški natpis iz 1520. godine. Otkriven je i klesarski znak Majstora iz Kranja koje je u prvoj polovici 16.st. radio u Oprtlju
swirl @ 18:21 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, rujan 19, 2009
Vozite li od Buzeta prema granici sa Slovenijom, samo par metara prije izlaza iz Hrvatske s lijeve se strane nalazi skretanje za Mline. 
Mlini su uz Bračanu, vodeni tok na kojem je nekada bilo mlinova po kojima se zaseok i danas zove. Iza konobe u Milinima jedan je mlin sakriven u zelenilu.
Položaj Mlina je specifičan. Iznad sela je vrlo visoka klisura. Vjerojatno je, zbog jeke, poseban doživljaj doživjeti jako grmljavinsko nevrijeme u Mlinima. Specifičnost je i granično područje koje prolazi kroz same Mline, pa tako i konoba ima dio prostorije u Sloveniji, dio u Hrvatskoj (no, dobro, za konobu vam ne treba putovnica).
Oko konobe je vrlo lijep park, prepun peradi, i vrlo čudnovatih pjetlova ....
U svakom slučaju vrijedi posjetiti!
swirl @ 16:11 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 9, 2009
I nešto potpuno drugačije na mom blogu, a na što me potaknulo nedavno spašavanje jednog malog ranjenog stvora.
Naime, svaki dan kada dođem doma imam jedan urnebesan doček, jedno malo pekmezasto stvorenje koje se iskreno veseli što sam stigla, maše repom, laje/cijuće/viče/pjeva (sve u isto vrijeme)….
No toliko tih dragih bića nema takvu sreću, nema vlasnika koji ih voli, mazi i pazi 365 dana u godini….
 
Razmišljate o kupnji kućnog ljubimca? Želite i vi jedno veselo živahno biće koje će vas razveseliti kada ste tužni, a dijeliti vašu sreću kada ste sretni? Spremni ste u njega  „investirati“ vašu stalnu pažnju i ljubav (ne sumnjajte, vratiti će vam višestruko)?
U tom slučaju – posjetite stranice Saveza udruga za zaštitu životinja (SUZA)!!!
Umjesto kupnje psa, radije pronađite svoju kućnu mazu među životinjama koje traže nove vlasnike i žele vjerovati boljem sutra. Tako ćete spasiti neko malo tužno biće koje se izgubilo ili ga nitko niti traži niti želi.
Prođite i kroz „Hitna pomoć reportgdje su isto tako životinje koje čekaju veselije dane, a u tom su čekanju doživjele i dodatni jad: prometne nesreće, zanemarivanje, zlostavljanje…
Ljubav, tako potrebnu svima, pružaju vam članovi vaše obitelji, prijatelji… i kućni ljubimci (tko im ima, razumjet će o čemu govorim). Poput vas i ove bi životinje željele biti VOLJENE.
Prije odluke o udomljavanju, obavezno proučite i SUZINE savjete. Kućni ljubimac je i odgovornost… niste li za odgovornost spremni – odustajte prije nego nanesete bol nedužnom biću.
swirl @ 19:40 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 6, 2009
U 19.st. postaje popularno planinarenje na Učku. Dok su stanovnici Istre koristili svoja „planinarenja“ zbog vlastitog opstanka, bilo da je riječ o ispaši na pašnjacima bilo da je riječ o drvu iz šuma na Učki, bolje stojeći krugovi osmišljavali su izlete na Učku kako bi uživali u pogledu s vrha. Imate li sreće s vidljivošću pogled puca na Kvarner, Ćićariju, Veneciju, Dolomite....
Već u prvoj polovici 19.st. na Učku se penje saski kralj Friedrich August II. Čak se i prvi hrvatski planinarski putopis tiče Učke. Objavljen je u časopisu „Neven“ 1852. godine, a napisao ga je Avelin Ćepulić te je dodatno popularizirao ne samo planinarenje već i istarsku planinu.
U Pazinu je 1867. osnovano planinarsko društvo pod nazivom „Societa Alpina dell'Istria“. Na području današnje Hrvatske ovo je bilo drugo planinarsko društvo. S obzirom na tadašnje političke prilike i privilegiranost talijanskog stanovništa u Istri, članovi društva bili su Talijani s područja Istre. Cilj društva bilo je upoznavanje Julijskih alpi, ali posebno cijele Istre pa je društvo za svoje članove organiziralo izlete na kojima su članovi društva, osim pješačenja i planinarenja, upoznavali bogatu istarsku povijest.
„Kontra“ talijanskom društvu bilo je osnivanje hrvatskog društva planinara. Ovo je društvo osnovano 1906. zalaganjem odvjetnika dr. Dinka Trinajstića pod nazivom „Istarsko planinarsko društvo“, a bilo je ogranak „Slovenskog planinarskog društva“.
Inače, najčešće se planinarilo do Vojaka, najvišeg vrha Učke (1396 m) na kojem je 1911. sagrađena kula.
Interesantno je da su izleti na vrh Učke bili tempirani tako da se nakon odmora u Veloj Učki ili na prijevoju Poklon pred jutro organizirao nastavak planinarenja. Cilj je bio dočekati izlazak sunca na samom vrhu.
Naziv prijevoja Poklon, kaže tradicija, vezan je uz Majku Božju Trsatsku. Na hodočašćima vjernika iz Istre preko Učke do Trsata, na Poklonu se prvi put vidio Trsat, pa su se već tamo vjernici poklonili Majki Božjoj Trsatskoj.
Izvori: Franina i Jurina 2009, Franina i Jurina 2001
swirl @ 14:36 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, rujan 4, 2009
Nekadašnji centar glagoljice Roč i danas obiluje glagoljaškim grafitima. Ljubitelji i poznavaoci glagoljice ovdje mogu uživati u mnogim zapisima koje su ostavili za sobom anonimni i malo manje anonimni glagoljaši. 
Na kući sa spomen pločom Šimunu Greblu (kraj crkve) glagoljicom je upisana 1475. godina. Na župnoj crkvi se nalazi upisana 1492. Na kamenici za ulje upisano je: „M(ILEŽIM)O 1492 M(I)SeCA M(A)RČA 5 D(A)N“.
Na kući Fabris stoji natpis „P(OP) M(…) P…“, a jedan je natpis izgubljen. Njegov sadržaj je nastao 1516 godine, spominje popa Simuna Blofcića, a sadržaj je poznat samo zahvaljujući Kukuljeviću.
U Crkvi Sv. Petra (danas Sv. Roka, na slici) nalaze se slijedeći glagoljaški grafiti:
TO PISA,
TO PISA TOM(AŠ) ŽAKAN / ISTRIAN (Z PA)VLINIĆI,
SE PISA TO(MAŠ),
TO PISA IVAN,
TO PISA …./1494,
…. V ROČ 1453,
TO PISA L(OVR)E,
TO PISA N, V IME BOŽJE … LT GODNH / 1466,
SE PISA Š(IMUN) ŽAKAN 1496.
Svi su iz nastali u 14. i 15.stoljeću.
Izgleda da je bio trend ostaviti tamo makar svoj potpis.
U Sv. Antunu Opatu , osim Ročkog abecedarija (link) napisani su glagoljaški grafiti:
TO PISA POP STARAC LIKE MSCA APRILA 13 DN / M 1417,
PISA…, V IME BŽIE AMN,
S(E PI)SA FRA / EKOV,
TO PISA.
Ročki abecedarij je nastao oko 1200. godine, grafiti su iz razdoblja od 13.-15.st.
Izvor: Roč u srednjem vijeku, Zdenko Balog
swirl @ 17:42 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare