Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - rujan 2010
nedjelja, rujan 26, 2010

Ispod Plomina, na samom dnu Plominskog zaljeva, nalazi se Plomin Luka. Plominski zaljev je dug 3,4 km, a širok do najviše 300 m.

Danas je to teško zamisliti no još je u 19.st. Plomin Luka bila puna jedrenjaka i redovitim je brodskim linijama bila povezana s Rijekom, Cresom i Lošinjem. Kao prometni centar imala je nekoliko prenočišta. U gradiću je živio velik broj pomoraca, poznatih u cijeloj regiji, ribara i mlinara. Do danas su mlinovi nažalost samo povijest, ponegdje još postoje ruševine ili je sačuvan pokoji mlinski kamen.

Isušivanjem Čepićkog jezera 1932. godine (link) kanalima za isušivanje u zaljev je došla velika količina mulja. Još desetak godina poslije zaljev se čistio od mulja, no mislim da se danas po tom pitanju ne zbiva ništa (priča poprilično podsjeća na priču o Tarskoj vali – link).  

Gradić Plomin Luka gotovo je napušten nakon 2. svjetskog rata. Tek izgradnjom Termoelektrane Plomin život se vraća i u Plomin Luku.

Antička Flanona bila je smještena upravo na području Plomin Luke, tek se kasnije naselje preselilo na vrh brežuljka gdje je danas Plomin.

U srednjem je vijeku, na području današnje termoelektrane, ovdje postojao samostan pavlina, te pavlinska crkvica sagrađena 1395.

Termoelektrana ima dva pogona. Plomin 1 pušten je u rad 1969., a Plomin 2 2000. godine.

Izvor: Pod starim voltama (Daniel Načinović, Eduard Strenja), Istarska enciklopedija

swirl @ 13:16 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 23, 2010
Kripta se nalazi u župnoj crkvi u Balama, ulaz u kriptu je sa stražnje strane crkve.

Više o župnoj crkvi ovdje, a o samoj kripti ovdje. Na slide-show se nalazi nekoliko fotografija iz kripte, te nekoliko iz crkve. Vidi se i poznati sarkofag u crkvi (9.st.)  swirl @ 18:29 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, rujan 17, 2010

Prvi moj tekst o Sv. Mariji Formozi u Puli pročitajte ovdje.

Kako sam u međuvremenu nabavila katalog Arheološkog muzeja Istre (katalog br. 68. „Ranokršćanska Bazilika sv. Marije Formoze u Puli“) stavljam i dopunu prvom tekstu.

U kasnoantičkoj Puli Bazilika Sv. Marije Formoze i obližnji samostan benediktinaca nalazili su se u četvrti smještenoj uz južne bedeme grada.

Izuzetno lijepa bazilika (formoza = krasna) u srednjem vijeku postaje ruševnom pa je zovu i Sv. Marijom od Trstike. Vjerojatno je stradala u požaru do kojega je došlo 1243. za vrijeme desetodnevne mletačke pljačke Pule.

Posljednji nadstojnik obližnjeg samostana spominje se 1258. godine (Walberto). Već u srednjem vijeku započinje „razgradnja“ crkve jer se njezina kamena građa koristi za gradnju novih zdanja, kako u Puli tako i u Veneciji. U 16.st. arhitekt Sansovino (link) ukrašava Veneciju stupovima iz pulske Sv. Marije Formoze te velikog antičkog kazališta s Monte Zara (link). U 17.st. kamena se građa ruševne bazilike koristila i za obnovu Komunalne palače na Forumu (link).

Iz 18.st. postoje crteži ostataka crkve. Na crtežima su vidljivi ostaci apside te djelovi istočnog zida crkve i kapele koja je jedina do danas sačuvana. Crteže je napravio francuski graditelj i slikar Clerisseau, a danas se nalaze u Ermitažu. U 19.st. ostataka je još manje, no Pietro Kandler bilježi prvi tlocrt crkve.

Početkom 20.st. A. Gnirs radi prvo zaštitno istraživanje crkve zbog gradnje  austrijskog hotela Central na ovom mjestu. Gnirs je otkrio ostatke nekoliko višebojnih podnih mozaika.

Južna kapela (na slici) te djelovi nekih zidova crkve restaurirani su 1923. Tada su uklonjeni dvorišni objekti hotela Central. Identična se kapela nalazila i s druge strane crkve. Kapele su služile kao mauzoleji. Sačuvana kapela je vjerojatno imala 2 ili 3 sarkofaga. Unutrašnjost kapela bila je ukrašena mozaicima, štukaturom i mramorom, te freskama. Jedan sloj fresaka nastao je u 14..st. kada su na postojećoj kapeli zazidana dva prozora, a na zidu su napravljene freske čiji su segmetni sačuvani.

Arheološki muzej Istre posljednji desetak godina radi na zaštiti preostale kapele. Promijenjen je i krov, a tijekom radova na ovoj su lokaciji otkriveni ostaci antičke insulae (blok kuća okruženog ulicama).

Osim restauracije ove kapele, radilo se i na istraživanju sjeverne sakristije (otkriveni su djelići mozaika) i crkvenog svetišta čiji su temelji iskopani.

Na osnovu svih današnjih saznanja, kao i slika učinjenih nekoliko stoljeća ranije, učinjen je trodimentionalan model bazilike. Djelovi zgrade o kojima se ne zna mnogo prikazani su na osnovu saznanja o arhitekturi sakralnih zdanja kada je sagrađena bazilika.

Izvor: Arheološki muzej Istre, katalog br. 68. „Ranokršćanska Bazilika sv. Marije Formoze u Puli“

swirl @ 20:13 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 12, 2010

Krajem osamdesetih godina 20. st. u Puli se provodi arheološka zaštita foruma u čijem se sastavu nalazi i takozvana Agripina kuća. Ostaci ove antičke građevine otkriveni su tijekom gradnje stambenog objekta novijeg datuma (u 2. Svjetskom ratu u bombardiranjima Pule jako je stradao centar grada, prilikom obnove otkriveno je niz ostataka antičke Pule - link).

Dio Agripine kuće može se vidjeti i danas, u dvorištu novosagrađene zgrade (na slici), kao i u susjednoj zgradi (OTP banka).

Riječ je o ostacima građevine sagrađene negdje u 1.st. p.n.e. koja se koristila do kasne antike i kasnije.

U blizini je nađena i poznata mramorna skulptura koja je postala svojevrsnim simbolom Pule, a pretpostavlja se da predstavlja Agripinu Mlađu (link). U prilog tvrdnji da je zgrada bila u njezinom vlasništvu ide i nalaz tri spomenika u blizini na kojima se spominju Klaudije i Neron (suprug i sin Agripine Mlađe).

Agripina Mlađa imala je nekoliko brakova, jednog svog supruga (Klaudija) je ubila kako bi na čelo starog Rima došao njezin sin Neron, koji je poslije nju ubio (rimska povijest je savršena, svi se slično zovu i svi se međusobno ubijaju). Nemojte misliti da je Klaudije jedini suprug Agripine Mlađe koji je skončao na sumljiv način.

Inače fascinantno je kako je o Agripinoj kući gotovo nemoguće pronaći bilo kakvu opširniju informaciju. U vodičima o Istri/Puli najdalje se išlo spominjanjem naziva „Agripina kuća“. No i ovdje je iznimka blogosfera (link na tibor-pula.bloger.hr gdje možete pročitati najviše informacija o Agripinoj kući).

swirl @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 9, 2010

Antonio Smareglia, istarski kompozitor (link), volio je dolaziti u jednu vilu u Fažani koju je, po njegovoj operi, nazvao „Oceana“. Po crvenoj boji fasade vilu su ipak uglavnom zvali «Crvenom vilom». Nalazila se uz samo more, a oko nje je bilo zelenilo. Kasnije su (mislim negdje nakon 2. svjetskog rata) u «Crvenoj vili» živjeli direktor «Instituta za jadranske kulture» (kasnije «Poljoprivredni zavod») te pomoćnik direktora. Zatim je vila bila napuštena niz godina, a na koncu je 1977. godine srušena.

Šećete li uz more od Valbandona prema Fažani (predivna šetnica - link) vidjeti ćete i danas drugu fažansku vilu, vilu «San Lorenzo». I ona je poprilično slična „Crvenoj vili“. Izgrađena je u secesijskom stilu, u vrijeme dok je Fažana bila dijelom austrijskog primorja.

Vila je danas prazna, no i danas plijeni pažnju mnogobrojnih šetača. Vila je uz samo more, ispred nje je mol (nekada je na molu bila napravljena i mala čamčarnica), oko vile je lijep vrt, na žalost isto zapušten. Prije stotinjak godina u vili je bio i hotel.

Vila i zemljište oko nje do 1943. pripadali su obitelji Manarini.

Nakon 2. svjetskog rata, dok su u «Crvenoj vili» živjeli direktor i pomoćnik direktora «Instituta za jadranske kulture», u «San Lorenzu» je bio «Zavod za mediteranske kulture», a oko njega je bila štala i gospodarske zgrade (danas je samo dio tih objekata sačuvan).

U Institutu su se uzgajale masline, voćke, vinogradi... a zemlja instituta nalazila se od nogometnog igrališta u Fažani pa sve do ograde današnjeg kampa Bi Village.

Izvor: Fažanski libar 3 (tekst «Institut za jadranske kulture ili poljoprivredni zavod u Fažani napisao Mirko Urošević)

swirl @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, rujan 3, 2010

Ovo je priča o Malom Medi, preslatkom psiću iz Koprivnice koji je tako malen i nježan nekoliko mjeseci lutao. Ima oko 10 mjeseci, riječ je o mini-psiću sa samo 8 kilica, a prije dva dana je sklonjen s ceste na sigurno. Nalazi se u Zagrebu na privremenom čuvanju do udomljenja.  Do Zagreba se u autu nije ni oglasio, spavuckao je na dekici i čudio se što se to dešava.

Štićenik je jedne od udruga koje se brinu za napuštene životinje u Koprivnici, pa za svaku informaciju o Malom Medi nazovite udrugu na broj  098/ 906-8527.

Psić je čipiran i cijepljen, udomitelj će dobiti ugovor o njegovom udomljenju. Naravno da će se kontrolirati uvjeti pred samo udomljenje, kao što će se ići u kontrolu kako je prihvaćen. Osim udruge vjerojatno ću se i ja ukazati kao kontrolor jer ovo je genijalan psić. Mali Medo je savršen za kuću i izležavanje na foteljici pred televizorom.

Evo što kaže gospođa kod koje je u Zagrebu:

„Mali Medo je presladak psić, definitivno jedan od najmirnijih i najdobroćudnijih psića koje sam u životu vidjela.

U stanu je savršen, higijenske navike i više nego savršene tako da je pao zaključak da je prije lutanja imao dom gdje su ga svemu naučili. Ima svoj krevetić u kojem se voli odmarati, a i popriličan je lijenčina. No, čim vidi da se sprema šetnjica, makar je samo dva dana na čuvanju, odmah se sprema za nove „radne pobjede“ i  čeka lajnicu da krene na zrak. Miran je kao bubica, puse dijeli non stop. Trenutno ima dvije kujice u društvu, s njima se lijepo slaže, a jedna od njih je čak preuzela na sebe i ulogu zaštitnice Malog Mede pa je danas za vrijeme šetnjice otjerala jednog psa koji je režao na njega. No kakav je Mali Medo nije ni čudo, kraj njega svatko ima osjećaj da ga jednostavno mora braniti, maziti i voljeti.

Inače friško je okupan, i dalje je čupko, a tek kada se malo oporavi dlakica od njegovih lutanja biti će najslađi mali pas na kugli zemaljskoj. Ili barem jedan od najslađih ;)

Ne da ga preporučujemo udomiteljima nego se pitamo kako je uopće moguće da se ovo mirno i neopisivo dobro stvorenjce našlo na cesti. „

Medo je jučer imao susret sa svojim udomiteljima, a danas (09. rujna) je svečana primopredaja najboljeg malog peseka na svijetu :)

swirl @ 19:55 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare