Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - rujan 2017
subota, rujan 30, 2017

Vozite li cestom od Buja prema Grožnjanu naići ćete na Triban, malo mjesto uglavnom sačuvane istarske arhitekture. Današnje mjesto nastalo je u 15.st. U blizini se nalazi Krog, ostaci prapovijesne gradine.

Triban je doživio svoj vrhunac u doba Parenzane, željezničke pruge koja je prolazila ispod mjesta, a omogućavala je stanovnicima kraja prodaju njihovih proizvoda u drugim djelovima Istre te u Kopru i Trstu.

Zadnji put je vlak prošao ovom trasom 31. kolovoza 1935. Uz dio pruge između ovog mjestašca i Grožnjana vezana je najveća nesreća u povijesti Parenzane.  22. lipnja 1917. vlak je kliznuo iz tračnica i prevrnuo se. Mada točan uzrok nesreće nije poznat pričalo se da su je uzrokovali ruski ratni zarobljenici koji su morali raditi na pruzi.

U mjestu je crkva Sv. Jurja sa zvonikom, sagrađena na mjestu starije crkve u 18.st. Na istom mjestu stajala je starija crkvica iz 17.st. Zvonik je sagrađen naknadno, tek 1872.

Uz ime „Triban“ vezana je i jedna legenda. Legenda kaže da su na područje Tribana došli Slaveni. Kako je kraj bio pust, a zemlja plodna Slaveni su zaključili: Mi tribamo dobru zemlju“ i ostali. Legendu je zabilježila Maja Bošković Stulli u knjizi „Istarske narodne priče“.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 18:42 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 24, 2017Danas kada šećete uz more, najbolje je NE gledati u ruševno zdanje nekadašnjeg hotela „Liburnia“. Ne pamtim hotel, bilo je to puno, puno prije mog rođenja, no pamtim bolnicu u ovom zdanju u kojoj su se liječili invalidi. Zatvorena je u Hebrangovo doba (ako se ne varam), kupljena je prvi put, pa prodana, pa kupljena... Neki od novih vlasnika srušio je krov, katove, trebalo je to biti – ne znam što, no kako su radovi prestali nekada raskošno zdanje hotela, bez krova, osuđeno je na propast.

U sjajno doba, kada je dokaz nečije važnosti bilo poslati iz Kraljevice razglednicu s hotelom „Liburnia“ (početkom 20.st.), u hotelu je bilo 40 lijepo uređenih soba. Velika većina njih imala je pogled na more i poluotok Oštro. Gostima hotela bile su na raspolaganju gostiona i kavana, velika terasa iznad mora bila je prepuna gostiju. Hotel je imao električnu rasvjetu, a gosti su se praćakali u toplim morskim kupeljima.

Izvor: Kraljevica (Porto Re), dr. M. Kosić

swirl @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 17, 2017

Betiga je naselje sada već gotovo spojeno s Barbarigom. Na blogu je već dosta spomena o Betigi (kliknuti „betiga i peroj i barbariga“ s tagliste na lijevoj strani bloga).

Ostaci crkve Sv. Agneze u Betigi datiraju iz nekoliko faza. Prvo je to bila grobnica, vezana uz susjednu vilu rustiku, datirana u 2. ili 3. stoljeće. Zatim je bila starokršanski mauzolej pa zatim ranosrednjevjekovna grobna kapela iz 5.st.

Kako je na području naselja postojalo nekoliko vila rustika, negdje u kasnoj antici razvija se pravo naselje. Zato je Sv. Agneza zidom pregrađena na groblje i grobnu kapelu. Iz tog razdoblja istraženo je sedam  kostura otkrivenih u kosturnici.

Izvor: edukativna ploča u Betigi

swirl @ 11:15 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 10, 2017Navodim dio teksta iz knjige „Tinjan i njegova prošlost“ (Enrico Depiera, Hrvoje Defar ).

Prvi pisani podatak iz 361.g. spominje potres koji se osjetio u centru Istre, s epicentrom u Pagu. Drugi je potres zabilježen 737.g. kada je uslijed snažnog zemljotresa potonuo u more otočić Cissa nedaleko Brijuna, a osjetio se i u središnjoj Istri. Istra je doživjela 1280.g. potres jačine 7 do 9 stupnjeva MCS. Kroničari su zabilježili vrlo škrtu vijest: „jak potres, kuće srušene, nivo vode porasao (u bunarima)..“. U većem potresu 1440.g. ozbiljno su oštećeni zidni mozaici Eufrazijeve bazilike u Poreču, a 1870.g. opet se osjeća potres u središnjoj Istri, s epicentrom u Klani. Svakodnevno podrhtavanje tla, prilikom tog potresa u istočnoj Istri, osjećalo se od 28. veljače do 27. svibnja. Istočne, pak, gradove Volosko, Opatiju i Kastav posebice je uzdrmao potres 1896. godine. U novije doba zabilježen je veliki potres u talijanskoj sjevernoj pokrajini Furlaniji, koji se znatno osjetio i u Istri (Izvor: Ivan Blažević – Potresi u Istri, 1977.g.)

Na slici: Tinjan - pogled

swirl @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 3, 2017


Nedavnim poklonom hrvatske Vlade crkvi puno se govorilo o pulskoj vili Idoli. Što o tom činu mislim – bolje da se suzdržim. No evo što o vili Idoli piše u knjizi Branka Perovića „Austrougarske vile i kuće u Puli – vraćanje memorije gradu“.


Vila je sagrađena 1914, neposredno pred početak 1. svjetskog rata, a projektirao ju je puljanin E. Heininger. Po autoru riječ je o najljepšoj pulskoj vili toga razdoblja. Ima niz trijemova, balkona, kapelicu, predivne prostorije pune svjetla. Imala je predivan uređen vrt, a pripada joj okolno zemljište veličine 13 hektara. Sagrađena je uz posebnu dozvolu Zapovjedništva lučkog admiraliteta u Puli jer se nalazila na području zabranjene gradnje.

Uz nju je vezano niz legendi, uglavnom baziranih na pogrešnim podacima. Tako je, po jednoj verziji, vilu sagradio prijestolonasljednik Rudolf, onaj koji je učinio samoubojstvo u dvorcu Mayerling. No samoubojstvo se dogodilo 1889., vila je sagrađena 1914., dakle legenda je pala na vodu.

Vila je doista pripadala princezi Eleonori i suprugu Alfonsku von Klossu.

Princeza Eleonora rodila se 1886. Roditelji su joj bili Karl Stephan von Habsburg – Lothringen i Maria Theresa, koji su se preselili u Pulu pa se tako i kćerka, princeza Eleonora rodila u Puli.

Njezin suprug je početkom rata promaknut u čin poručnika linijskog broda, tijekom rata bio je promaknut nekoliko puta. Kraj rata Eleonora i Alfons dočekali su u Puli, a zatim se sele u Austriju.

Nakon raspada Austro-Ugarske 1918. vilu kupuje bogati marčanac Antonio Crljenica, vlasnik rudnika boksita, koji je u njoj živio do 1947., kada se preselio u Italiju.

Dalje sam podatke našla na stranicama Regional Express – nezavisnog istarskog portala.

Vila je 1947. nacionalizirana, a u nju je smješten Dom za starije. Dom napušta vilu od 2011. kada započinje njezino sustavno propadanje. Vlasnik vile od 01.01.2012. postaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Preporučujem pročitati članak s portala, mada pisan prije darivanja vile crkvi, jer savršeno opisuje kako Hrvatska poštuje i raspolaže s našim bogatstvom.

Izvor: Branko Perović „Austrougarske vile i kuće u Puli – vraćanje memorije gradu“,

Regional Express http://www.regionalexpress.hr/site/more/villa-idola-nekad-vila-austrijske-princeze-a-danas-vandalski-raj

Fotografija vile preuzeta s istog linka (Regional Express)

swirl @ 13:53 |Komentiraj | Komentari: 0