Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, prosinac 16, 2017

Danas u Borutu postoje dvije crkve: župna crkva Svetog Mihovila i crkvica Svetog Duha.

Župna crkva je sagrađena negdje u 13.st., ali je izgled značajnije promijenila adaptacijom u 18.st.

Iznad pročelja crkvice Svetog Duha nalazi se glagoljički natpis koji navodi 1560. kao godinu njezine obnove koju je omogućio Vid Vitulović.

Treća crkva vezana za Borut je ona Svetoga Bartula. Svetog Bartula navode stari zapisi mada se danas ne zna točna lokacija gdje se nalazila.

Četvrta je crkva Svetog Kocijana. Nalazi se iznad sela Dausi, na povišenom, i postoje samo njezine ruševine. Kako je na teže dostupnom mjestu predpostavlja se da su se za njezinu izgradnju založili pastiri iz Ćićarije. Kada je sagrađena, služila im je kao odmorište, orijentir i božje mjesto na putu njihovih sezonskih seoba. Naime, prije zime stoku su tjerali prema jugu Istre, gdje su zime ipak puno blaže dok bi se vraćali na Ćićariju na proljeće, jer je Ćićarija ipak hladnija, a ima i više vode.

U prilog ovakvom tumačenju izgradnje ove crkve govori i njegov titular, Sveti Kancijan (kasnije se ime promijenilo u Kocijan) kojem je posvećena i crkva u Lanišću.

Osim važnosti crkvice za pastire, svako proljeće posjećivali su je mnogi stanovnici iz okolice, a zadnja ovakva procesija bila je 1870., čak i nakon što je crkva napuštena.

Crkvica je očito imala preslicu jer je manje zvono u crkvi Svetog Mihovila u Borutu upravo iz ove crkvice. Ne zna se točno kada je crkva sagrađena.

Uz nju je vezana i legenda. Naravno riječ je o legendi o zakopanom blagu. Legenda kaže kako se ispod poda crkve zakopano vrlo vrijedno blago te su se neki lopovi uhvatili kopanja kako bi ga opljačkali. Po legendi javila se neobična sila koja je sve lopove u čas odbacila na veliku udaljenost od crkve.

Izvor: Franina i Jurina 2016. (tekst „Crkva Sv. Kocijana kod Boruta“ napisao Ivan Milotić)

swirl @ 16:06 |Komentiraj | Komentari: 0