Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
nedjelja, srpanj 13, 2008

Nedavno, prije svega nekoliko mjeseci, za javnost je otvorena još jedna od mnogobrojnih špilja Istre (broj im se procjenjuje na otprilike 1.000, ali je moguće da im je broj i veći).
Špilja Feštinsko kraljevstvo nalazi se blizu Žminja, u selu Feštini (idete cestom od Žminja prema Barbanu, skrećete desno odmah prije Cera i samo slijedite putokaze koji vas vode prema špilji).
Naziv „kraljevstvo“ dodijelila su djeca. Uz njihovu maštu, bogatstvo oblika stalagmita, stalaktita, tvorbi poput zastora, posebnost njihovih boja od mlječno bijele do crvene i smeđe, nije bio problem osjećati se kao u tek otkrivenom kraljevstvu.
Špilja je otkrivena slučajno, 1930. godine. Tada je tadašnji vlasnik vinograda na čijoj je zemlji špilja, Tone Božac, radio u vinogradu i skoro „izgubio“ kramp koji mu je propao u rupu. Ne poznavajući dubinu špilje, T. Božac pokušavao je špilju zatvoriti navažanjem zemlje na ulaz, ali je zemlja neprestance propadala u dubinu.
Za teških vremena, u vrijeme II svjetskog rata, špilja je spasila sina Tone Bošca, Josipa, koji se u njoj skrivao dok su Nijemci odveli i pobili sve muške stanovnike sela Feštini.
Kasnije je vinograd od Tone Bošca kupio Romano Božac.
No i ovo otvorenje špilje je samo dokaz kako pojedinci svojim trudom i dobrim idejama mogu učiniti puno. Lako je moguće da bi špilja i danas bila napola zatrpana, devastirana, da se nisu angažirale kćerke Romana Bošca, uz pomoć svojih obitelji. Dobivši dozvolu Ministarstva kulture, uz suradnju s Naturom Histricom, savjete Silvija Legovića koji je sličan put prošao kako bi se za javnost otvorila jama Baredine, započeo je veliki posao. Uz nešto novčane pomoći za realizaciju projekta, ali i uz znatno vlastito ulaganje, špilja je počišćena, sređene su staze, rasvjeta … i ponuda Žminjštine bogatija je za još jedno bogatstvo. Vrijedi je posjetiti. Tijekom cijele godine temperatura u špilji je između 13 i 14 stupnjeva, a možda ugledate i kojeg šišmiša ili malog račića «albina».
Radno vrijeme: od lipnja do rujna od 10.00 – 18.00, u travnju, svibnju i listopadu subotom, nedjeljom i praznicima od 10.00 – 18.00, a ostale dane uz prethodnu najavu. Više o spilji na www.sige.hr
swirl @ 15:54 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare