Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
nedjelja, listopad 25, 2015

 

Nalazite li se u Omišlju na Krku neka vam ne promakne posjetiti Fulfinij, antički grad koji se nalazi uz more na predjelu Mirine u uvali Sepen.

Uz antički Krk Fulfinij je bio vrlo važno naselje na Krku. Nastao je u 1.st.n.e. u doba Flavijevaca, prvenstveno zbog njegove zaštićene uvale u kojoj je napravljena luka. Kao i ostali gradovi koje je Rim prvo planirao pa zatim izgradio, imao je pažljivo planiran izgled - pravilan raspored ulica, trgove, vodovod, nekropole neposredno uz grad. I Fulfinij je imao terme u kojima su se namakali njegovi stanovnici prepričavajući najnovije tračeve i političke intrige. Centar gradskog života bio je naravno Forum. Tu su se donosile važne odluke, odvijala suđenja, a bio je i općenito mjesto okupljanja. U početnoj fazi, negdje tijekom 1.st., na forumu je sagrađen jednostavan hram na čijem pročelju su se nalazila 4 stupa. Na zapadnoj strani foruma nalazila se dugačka zgrada s niz prostorija dok je na istočnom dijelu isto bila dugačka zgrada, sa svega nekoliko manjih prostorija, ali i unutrašnjim dvorištem s trijemovima. U 3.st. forum mijenja izgled jer dobiva poseban trgić na čijoj se sredini nalazilo postolje. Vjerojatno je na njemu bila neka statua ili natpis od velike važnosti za Fulfinij. Prije propasti grada forum je izgubio svoj značaj te se na njemu grade manji drveni objekti. Fulfinij je napušten u doba raspada Rimskog carstva u 5.st.

 

Na periferiji Fulfinija u 5.st. sagrađen je ranokršćanski objekt koji je danas i najočuvaniji objekt cijelog Fulfinija. Dio građe antičkog Fulfinija ugrađen je u crkvu, pa su tako i stupovi crkve vjerojatno nekada bili na forumu. Uz vrlo veliku crkvu nalazilo se i groblje. Uz crkvu je bilo i veliko dvorište (klaustar). Tijekom rekonstrukcije otkrivene su grobnice, a otkriven je i jedan nedirnuti sarkofag.

swirl @ 15:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare