Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
utorak, prosinac 9, 2008

Niz današnjih gradića Istre započelo je s postojanjem kao prethistorijska gradina.
Gradine su počele nastajati u 2. tisućljeću prije naše ere. Dolaskom Histra gradine nisu doživjele veće promjene. Uglavnom su bile smještene na brežuljcima jer je tako bilo najlakše zamijetiti dolazak neprijatelja. Različiti izvori za Istru spominju od 350 pa i više od 400 gradina. Bez obzira koji je broj bliže istini definitivno je Istra bila vrlo gusto naseljena i prije dolaska Rimljana.
Većina gradina bila su naselja dok je samo manji dio njih imao isključivo obrambenu ulogu. U slučaju opasnosti stanovnici iz okoline bi odlazili u takve gradine gdje su im zaštitu pružali bedemi.
Nerijetko su gradine imale po 3 sloja bedema. Često su se gradili od kamena koji se uzimao s vrha brežuljka na kojem se gradila gradina pa se vrh tako ravnao i postojao je plato gdje su se obično izgradile najbogatije «kuće». Često su to bile nastambe okrugle površine, pa je kažun ostao gotovo neizmjenjen do današnjih dana.
Kameni bedemi najčešće su se gradili od većeg kamenja koje je činilo vanjske slojeve, dok je među njima bio ispun od sitnog kamenja. Bedemi su branili gradine sa svih strana gdje nije postojala neka prirodna barijera koja bi i sama činila dovoljnu zaštitu.
Slojevi bedema dijelili su gradinu na nekoliko djelova naselja. Dok je «elitni dio» bio na vrhu, u donjim slojevima naselja bile su siromašnije kućice, obrti, čuvala se stoka... Ulazak u naselje omogućavala su vrata kroz bedeme. Isprva su bila jednostavna, dok su se kasnijim razvitkom naselja često sužavala te vodila u naselje u «cik cak» liniji čime se  dodatno otežalo prodiranje neprijatelja u naselje.
Gradnja antičkih naselja, pa srednjevjekovne gradnje obično su koristile građu iz prijašnje faze tako da je danas vrlo teško naći više ostataka gradinskih naselja.
Na slici Monkodonja (link)
swirl @ 19:36 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare