Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
srijeda, svibanj 14, 2008
Osim legenda o divovima, česte su u Istri i one o vilama. Vile se vežu uz dobra djela, ali su povremeno postajale i graditelji onih nekih tako posebnih istarskih građevina.  Zato nije ni čudo da postoji legenda o vilama i gradnji arene u Puli.
Legenda kaže da su u jednoj jedinoj noći vile odlučile sagraditi svoj grad, Divić grad, pa su, od kada je pao mrak sve do zore, nosile kamenje s Učke i marljivo slagale red po red kamenja. I polagano je nicala arena. Taman pred zoru trebalo je areni napraviti krov, ali ih je prekinuo pijetao. U trenutku kada je zakukurikao, vile su pobjegle da ih ljudi ne vide i tako je arena je ostala bez krova. One koje su u tom trenutku nosile kamenje s Učke ispustile su kamenje pa je po cijeloj Istri ostalo pobacano kamenje.
Slična legenda vezana je i uz gradnju amfiteatra u Veroni. I tamo legenda spominje gradnju afiteatra u jednoj jedinoj noći, samo što veronsku arenu nisu gradile vile, nego vrag.
U Istri postoji i slična legenda o vilama koje su gradile crkvu pokraj Vižinade, na Božjem polju. Ta je crkva bila centar templara u Istri. Po legendi i nju su gradile u jednoj noći.
Izvor: Istarske narodne priče, Maja Bošković Stulli, Institut za narodnu umjetnost Zagreb, 1959.
swirl @ 19:42 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare