Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
nedjelja, listopad 19, 2008

Kraj Istarskih Toplica nalazi se Bolaš, izvor vode koji je danas kaptiran (slikala sam ga sa stijene iznad Istarskih Toplica).
I uz njega se veže niz istarskih legendi. Jedna legenda kaže kako se u Bolašu, još dok su poštu po Istri raznosile poštanske kočije, utopio kočijaš. Postoji i legenda o skrivenom blagu na strminama iznad Bolaša. Sve legende nalaze se u Franini i Jurini 2008. u izvrsnom prilogu «Legende, priče i predaje s istarskog sjevera» Bože Jakovljevića.
Tamo je i priča o Ivi Istraninu i Bolašu.
Ive se vraćao kući, u Rušnjake, s kosidbe negdje u «Vlašiji». Kako je pala noć, a Ive bio umoran od dugog pješačenja, kraj Bolaša je prihvatio poziv male, lijepe djevojčice da se okrijepi jelom i pićem.
U taj su čas mjesečeve zrake iznad Bolaša napravile put kroz površinu Bolaša u njegovu dubinu. I tako su djevojčica i Ive ušli u kristalnu dvoranu punu raskoši. I na koncu mu je djevojčica ispričala svoju priču po kojoj su njih dvoje braća, ali je nju ubila njihova maćeha zaklavši je nožem. Kada je umrla, maćeha je djevojčicu bacila u Bolaš. Voda je naglo počela bujati i skoro utopila maćehu, ali je ona ipak izmakla osveti.
Djevojčica je Ivi dala cekine i nož kojim je ubijena. Htjela je da Ive uzme taj nož i ostavi ga u kući, negdje gdje će ga maćeha brzo naći. I tako je Ive uzeo cekine i nož, napustio Bolaš i krenuo kući. Nož je ostavio u posudi sa solju i već idući dan ga je našla maćeha. Prepoznala ga je, zaplakala i ... umrla.
I tada ... se Ive probudio kraj Bolaša gdje je očito izmoren dugim putem zaspao, a na san su djelovali umor i legende isprepletene oko Bolaša. Nestali su i cekini iz sna. Ive se vratio kući i prepričavao svoj san iznova i iznova, raznim slušačima. I priča se od njih širila dalje, na neke druge slušače.... te je lagano postala dio tajnovitih priča o Bolašu.
swirl @ 16:31 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare