Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
utorak, siječanj 27, 2009
iz okolice Kanfanara
Na Kanfanarštini postoji legenda o dubokoj i strašnoj jami Bonvašeji. 
Legenda kaže da je u neko davno doba na njezinom mjestu bilo plodno polje, a vlasnik polja bio je slijep. Kako nije mogao obrađivati zemlju, dao je polje svom kumu, ali uz dogovor da urod svake godine pravedno dijele.
Nakon prvog uroda, priča dalje legenda, došao je slijepac na polje i zatražio polovicu uroda kako je i bilo dogovoreno. No kum je dogovor «shvatio» na svoj način te je od deset vreća sa žitom slijepcu dao samo četiri. Kako je dijelio vlasniku jednu, a sebi jednu, nakon svake vreće rekao bi slijepcu: «Evo popipaj, svakome po jedna», a na to bi slijepac «S kakvom mjerom mjeriš, s takvom neka i tebe Bog mjeri».
Kada je završila «pravedna» podjela uroda, nakrca kum na slijepčevog magarca četiri vreće, a na svoja kola ostatak, šest vreća. Kada je htio krenuti kući, popeo se kum na kola i povikao na volove da krenu. Ali se u taj čas pod kolima otvorila zemlja i tako je nestao i kum i volovi i kola i žito, a nastala je jama Bonvašeja.
Spilja Kumbašeja nalazi se južnije od Kanfanara i stvarno je najdublja spilja na ovom području. Postoje i priče kako su nekada čak zločinci u nju bacali tijela onih koje su ubili.

Izvor: Legende i priče Istre, Davor Šišović
Riječ je o maloj knjižici punoj priča s područja Istre koja se izdaje povodom Legendfesta - festivala narodnih priča, legendi i mitova Istre. Knjižica s ovom pričom izdana je 2008. godine. Više o Legendfestu ovdje

Zahvaljujući pomoći Davida, člana "Dvegrajaca" (udruge koja radi na očuvanju baštine Kanfanarštine), dodala sam naziv Kumbašeja, naziv kojeg stvarno koriste stanovnici Kanfanara i okolice, kao što sam saznala i nastavak ove legende:
Naime, legenda dalje kaže kako se i dan danas, na točno određeni dan u godini, kod jame može čuti glas zločestog kuma kako viče na volove da povuku kola.
swirl @ 17:51 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare