Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
srijeda, siječanj 1, 2014

Legenda kaže kako je nekada davno živio kralj Albus. Osvojio je mnoge otoke, pobijedio sve neprijatelje, osvojio sve što je želio osvojiti. Tada je odlučio skrasiti se na jednom mjestu te je za gradnju dvorca odabrao Istru. Dvorac je imao zlatna vrata, okrenuta prema istoku. No jutro nakon prve noći provedene u dvorcu donijelo je Albusu razočaranje. Umjesto da ujutro sunce obasja zlatna vrata njegovog dvorca, sunce je obasjalo Učku.

Razočaran i ljut Albus se obratio kraljevima susjednih kraljevstava. Kralj Gigan objasnio mu je da je planina Učka njegova kraljica, a kralj Galeša kako je njegova kraljica rijeka Mirna. Albus je odlučio napasti oba kralja, preoteti kraljevstva, sagraditi novi dvorac na samom vrhu Učke, a za ženu uzeti rijeku Mirnu.

Prvo je Albus napao Gigana, osvojio njegovo kraljevstvo zajedno s učkom. Tada je napao Galešu. Nakon što je pokorio njegovu vojsku i oduzeo mu kraljevstvo Albus je odlučio za kraljicu zaprositi rijeku Mirnu. No Mirna se pred Albusom pojavila s djetetom u naručju. Vidjevši dijete, a pogotovo uzevši ga u svoje ruke, Albus je postao bolji. Vratio je dijete Mirni, povukao svoju vojsku, oslobodio okupirane krajeve. Zatim se povukao u svoj dvorac i više mu nije smetalo da sunce u zoru obasjava vrh Učke.

Izvor: Mitovi i legende Istre i Kvarnera

swirl @ 16:13 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare