Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, ožujak 12, 2016Uz slavno maleno mjesto Lubenice vezano je nekoliko legendi. Nije niti čudno, pa i same Lubenice djeluju kao savršena inspiracija za nastanak priča i pričica.

Jedna od legendi kaže da je nekada postojalo maleno mjesto Vodiška. Mjesto se nalazilo u blizini mora, a ispod brda Helma. Činjenica jest da danas na tom mjestu postoje neke ruševine. Legenda kaže da su jednog dana u Vodišku ušli gusari, sve opljačkali i poubijali sve stanovnike. Preživjeli su samo otac i sin, koji su zbog straha od ponovnog napada gusara, osnovali novo mjesto na samom vrhu brda. Po toj legendi upravo su tako nastale Lubenice.

Jedna legenda nastala je oko imena samog mjesta. Kao i toliko legendi po svijetu, i ona spominje zabranjenu ljubav, ljubav dvoje mladih koju su branile njihove obitelji. Nesretni mladi skočili su u smrt s visoke stijene. U spomen na njihovu ljubav nastao je naziv Ljubljenice koji se s vremenom izmijenio u Lubenice.

I još jedna legenda oko tajanstvenih Lubenica vezana je za zabranjenu ljubav. Po ovoj legendi Ljubica, kraljevska kći iz Osora, zbog svoje nesretne ljubavi pobjegla je iz Osora (ili ju je otac izbacio) i naselila se na vrhu hridi. Po ovoj legendi nastao je naziv Ljubenice, u spomen na Ljubicu, koje se zatim vremenom izmijenilo u Lubenice.

Izvor. Franina i Jurina 2016. (tekst „Lubenice – dragulj na otoku Cresu“ napisao Branko Šuljić)

swirl @ 17:30 |Komentiraj | Komentari: 0