Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, ožujak 10, 2018Mune čine Vele Mune i Male Mune između kojih je oko 500 metara. Nalaze se na odvojku ceste Žejane – Vodice.

O životu iz davnine na ovoj lokaciji govore arheološki nalazi. U blizini je postojala prapovijesna gradina. Zatim postoje dokazi koji svjedoče da je ovdje postojao život u antici; pronađena je ploča koja govori o antičkoj seoskoj koloniji i rimska cesta. Godine 1394. Mlečani su osvojili područje i priključili ga Rašporskom kapetanatu, a sjedište sela premješteno je s uzvisine Golopust na današnju lokaciju i mijenja ime iz Gornje Mune u Vele Mune.

Početkom 15.st. ovdje je bjesnio sukob između Venecije i Sigismunda Ugarskog, a stanovništvo je toliko stradalo da su u Mune doseljeni vlaški stočari iz zaleđa Dalmacije. 

Godine 1517. vlasništvo nad područjem preuzima Austrija i Krsto Frankopan. Na opustjelo područje Krsto Franskopan naseljava pedesetak uskočkih obitelji iz stare Krbave. Kako je obranu Muna u 15.st. činila samo uzvisina Tabor, odlučeno je dodatno pojačati obranu. Tako je 1586. na Golopustu izgrađena utvrda, ali je vrlo brzo razorena, već 1616. u Uskočkom ratu.

U Velim Munama je crkva  Sv. Marije Magdalene, sagrađena u 16.st. na mjestu gdje je i prije postojala crkva. U pravcu Žejana nalazi se grobljanska crkvica Sv. Križa. Dok je vlaški govor od doseljenika Vlaha dugo bio sačuvan, na žalost izumro je prije nekoliko generacija. No zato je u Munama sačuvana prastara duhovna glazba – hrvatska narodna misa u Munama.

Mune pričaju o povijesti kraja. Kroz bližu i dalju povijest stradavale su toliko puta u raznim sukobima i ratovima. Posljednji puta stradale su u Drugom svjetskom ratu kada su zapaljene, pa čak i danas nisu od toga stradavanja potpuno obnovljene.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 0