Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, siječanj 20, 2018Krajem svibnja 2016. brod Vis potopljen je u akvatoriju Rta Kamenjak, južnije od uvale Polje. Tako će i on obogatiti turistički sadržaj i mnogim roniocima predstavljati meku njihovih podvodnih istraživanja.

Vis je brod Jugoslavenske ratne mornarice, neki su ga zvali i admiralskim brodom, a neki Titovim brodom.

Sagrađen je u Uljaniku 1956. Bio je i raskošniji od „Galeba“ pa je Tito često baš na Visu ugoščavao njegove goste. Mada je bio vojne sive boje, bio je iz „porodice“ putničkih brodova koji su se zvali „Osijek“, „Novi Sad“, „Maribor“ i „Mostar“, a plovili su kao sastavni dio riječke Jadrolinije. Unatoč naoružanju na palubi, unutrašnost broda Vis (2 salona i 32 kabine) bila je raskošno i moderno opremljena.

Godine 2002. otkupio ga je u lošem stanju Arsen Brajković iz Pule. Bila mu je namjera naći ulagača, brod obnoviti i namijeniti turizmu. Ulagač se nije nalazio, brod je bio vezan u Puli i tako čekao, čekao i ... nije dočekao. Na koncu vlasnik odlučuje da se brod namjerno potopi i barem služi kao turistička atrakcija roniocima. No ni ovo nije bio lagan zadatak, trebalo je riješiti niz zakonskih problema (nepotrebno je reći kako je to u Hrvatskoj „jednostavno“ i „brzo“), ali i ukloniti sve djelove broda, od motora nadalje, koji bi mogli dovesti do zagađenja.

Brod su na mjesto potonuća doteglili remorkeri i 22. svibnja 2016. potopljen je nakon nekoliko izazvanih eksplozija.

Tako se i Hrvatska pridružila nekim zemljama koje, u nedostatku drugih rješenja za stare brodove, nastoje namjernim potapanjem brodova barem učiniti novu atrakciju za ronioce.

Izvor: Franina i Jurina 2017. (tekst pod nazivom „Potapanje broda Vis“ napisao Branko Šuljić)

Slika: Rt Kamenjak

swirl @ 15:23 |Komentiraj | Komentari: 0