Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
petak, kolovoz 8, 2008
Ne znam sjećate li se cijelog spektakla koji se svojedobno zbivao oko Seusovog blaga. Inače riječ je o kompletu od 14 srebrnih posuda, iz razdoblja kasne antike (4.st.), a ujedno i najskupljem i najljepšem srebrnom posuđu Rimskog Carstva. U kompletu su srebrni tanjuri, posudice i vrčevi za vodu…. Na jednom od tanjura (teškom 10 kg) upisan je Seus kao vlasnik posuđa i po tome je cijeli komplet prozvan „Seusovim blagom“.
Vrijednost mu je procijenjena negdje 1990. na više od 40 milijuna funti, mada se vjeruje da bi se mogla postići i znatno viša cijena.
Spektakl počinje devedesetih godina prošlog stoljeća kada ga je vlasnik, lord Northampton, htio prodati putem aukcijske kuće Sotheby.
Sam lord ga je kupio osamdesetih godina. Ponudivši blago nekim muzejima jedan od muzeja ustanovio je da je dokumentacija o porijeklu Seusovog blaga falsifikat (po tom falsifikatu blago je iz Libanona). Kako je otkriće o falsifikatu otežalo prodaju, Sotheby je lukavo pokušao otkriti porijeklo kompleta objavivši da je u posjedu JEDNE posude (ne njih četrnaest) te je obavijestio sve zemlje koje su nekada bile pod Rimom. I tu na scenu nastupaju Mađarska (koja je tvrdila da je riječ o blagu iz Mađarske, točnije s područja Balatona jer je na jednoj od posuda upisano ime Pelso što je drevno ime za Balaton) i Hrvatska zbog tvrdnji da je Seusovo blago iz Hrvatske, iz okolice Barbarige. U New Yorku započinje sudski proces koji na koncu završava povoljno za lorda. Naime zaključak je bio kako lord nije znao da je riječ o falsificiranom dokumentu te da je kupio Seusovo blago „u dobroj volji“ dok dokazi Hrvatske i Mađarske o porijeklu blaga nisu dovoljno čvrsti.
U sporu s tadašnjom Jugoslavijom interesantna je činjenica da se u spor uključivala i JNA. Činjenica je interesantna i zbog toga što ne znam što bi JNA trebala imati u ovom sporu (osim što je trebala dozvoliti istraživanje i na dijelu Barbarige koji je tada bio zatvoren za javnost), ali i zbog toga što su svojedobno postojali svjedoci koji su tvrdili da je blago doista otkopano u Barbarigi. Svedoci su tvrdili da je u nestanak blaga uključeno nekoliko oficira JNA. Prije nekoliko godina čak se u medijima pojavila izjava Antona Cveka, nekadašnjeg inspektora SUP-a u Puli, koji je naveo da je i tada na području Pule, Fažane, Pomera i Peroja nekoliko svjedoka iz JNA koji znaju kome je, kada i kako Seusovo blago uručeno. Imena nisu objavljena nikada. O uključenosti JNA u nestanak Seusovog blaga s područja Istre pisali su čak i neki svjetski mediji pozivajući se na svoje izvore. Analiza minerala u tlu Barbarige te analiza minerala nađenih na samom kompletu podudarna je, što bi moglo značiti da je blago doista bilo skriveno u tlu Barbarige (prilikom ratova, opasnosti i slično nije prvi put da je netko sakrio bogatstvo zakopavši ga u zemlju, baš zbog toga i imamo toliko priča o zakopanom blagu).
U pokušajima da dokaže kako je riječ o hrvatskom blagu tada je bila vrlo aktivna tadašnja ravnateljica pulskog Arheološkog muzeja, Girardi Jurkić, koja je nastavila s pokušajima i kada je postala ministrica kulture. Godine 1996. cijeli je izvještaj uručila hrvatskoj vladi, a nakon toga je naravno Hrvatska pasivno promatrala vrlo aktivnu Mađarsku u dokazivanju mađarskog porijekla.
Relativno nedavno blago je po prvi put izloženo, negdje 2006. ili 2007., vjerojatno da bi se povećao interes među potencijalnim kupcima voljnima platiti koliko traži lord. U 2007. pojavile su se glasine kako Soroš kupuje blago s namjerom da ga pokloni Mađarskoj.
Sama Hrvatska teško da bi imala novce za tako nešto. Ali je interesantno da Hrvatska o Seusovom blagu  „mudro“ šuti u posljednjih niz godina. Pri tome izgleda da čak i rezultati ispitivanja nisu nikada objavljeni. Je li riječ o uobičajenoj pasivnosti, nesposobnosti diplomacije i ostalih ili nešto treće - ne znam.
No sama mogućnost o postojanju poveznice između Seusovog blaga i Barbarige vrijedna je spomena, kao i činjenica da su vrlo bogati antički objekti otkriveni na području Barbarige vrlo moguće nalazište ovakvog bogatstva.
swirl @ 17:20 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare