Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
petak, svibanj 16, 2008
Sv. Jeronim živio je krajem 4. i početkom 5. stoljeća. Godine 366. prihvatio je kršćanstvo, a umro je 420. u Betlehemu. U svakom slučaju, smatra se jednim od najučenijih ljudi tog doba.
Papa Damaz 382. godine pozvao ga je u Rim, imenovao svojim tajnikom i dao mu zadatak prijevoda Evanđelja s grčkog na latinski. Dotadašnje novozavjetne knjige  bile su pisane na grčkom kojeg je znalo sve manje kršćana, postojeći prijevodi na latinski bili su vrlo nekvalitetni.
Jeronim ne samo da je preveo Novi zavjet na latinski, nego je godine truda uložio u prijevod Starog zavjeta, pri tom se ne koristeći starogrčkim prijevodom već prevodeći direktno iz hebrejskog originala.
Uzrok mnogobrojnih napada na Jeronima bilo je njegovo prevođenje u duhu jezika, a ne riječ po riječ kako je to bilo uobičajeno. Na koncu je, dugo vremena nakon prijevoda i osporavanja njegove kvalitete, njegov rad postao opće prihvaćen od strane crkve, što je u krajnjoj liniji i dan danas. Njegov prijevod naziva se Vulgata, odnosno «opća», «opće poznata».
Nakon smrti Damaza Jeronim je bio jedan od kandidata za budućeg papu. Kako nije odabran, razočaran odlazi iz Rima.
E sada dolazimo na mogućnu poveznicu Jeronima s Istrom:
Točno mjesto Jeronimovog rođenja je Stridon, ali nije poznato gdje se Stridon nalazio. Po nekim zapisima Jeronima poznato je jedino da se Stridon nalazio između Dalmacije i Panonije. Dok mnogi zastupaju teoriju o Stridonu u Dalmaciji, postoje i oni koji smatraju da je Stridon današnji Zrenj u Istri. Među mještanima Zrenja odavno postoji vjerovanje da je Jeronim rođen na brdašcu van Zrenja koje se i danas zove Sv. Jeronim. Legendu je u 17.st. zabilježio i Tomassini.
U središtu Zrenja nalazila se prije stara crkvica o kojoj postoje podaci iz 16.st. U njoj se nalazio, barem se tako priča, grob Euzebija, oca Jeronima. Crkvica je zbog dotrajalosti srušena u 19.st.
Inače prva tiskana Gutenbergova knjiga upravo je Jeronimov prijevod Biblije.
swirl @ 15:22 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare