Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
petak, svibanj 30, 2008

U istarskim pučkim vjerovanjima ima ogroman broj priča o štrigama, štrigunima, tako da Kringa i Lindar nisu iznimke. Jedina je razlika što su u Kringi priču o Juri Grandu (link), njihovom vampiru, počeli koristiti i u turističke svrhe pa je i Jure grando postao poprilično "poznat". Ideja daleko od toga da je loša, pa sam i ja nekako na početku mojih obilazaka Istre uzduž i poprijeko upravo započela s Kringom.
Priču o Juri Grandu zabilježio je Valvasor u 17.st. No Valvasor je (njegov crtiže Lindara je gore) zabilježio i sličnu priču o Lindaru:
Prije nekoliko godina tamošnji su seljaci iskopali iz groba jednoga mrtvaca i proboli ga kolcem od trnovine. Tako su s njim postupili, jer su praznovjerno vjerovali da je taj pokojnik izišao na nekoliko dana iz groba i požderao ili pohlepno pojeo neke ljude. Takvim govorenjem htjeli su naznačiti da je on prouzročio što su razni ljudi poumirali. A to stoga što je bio vještac, pa da i u grobu nije prestao sa svojim štetnim djelovanjem....»
Iz knjige: "Sjećanja, zapisi, dokumenti o Lindaru dvadesetog stoljeća» Josipa Fabrisa.
Prije posjete Lindaru obavezno je nabavite i pročitajte. Naučiti ćete dosta o povijesti Lindara. Knjiga je pisana zabavno i za čitanje pred spavanje, a s toliko ljubavi da će u vaš posjet Lindaru unesti dozu osobnosti i nostalgije za nekim drugim vremenima ma koliko god ni ta vremena nisu bila idealna.
swirl @ 18:23 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare