Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
petak, travanj 18, 2008
Poput Sinja i «Sinjske alke», Barbana i «Trke na prstenac» (link) malo je poznato da je nekada i Poreč imao svoj spektakl - «Trku na saracenca».
Naše znanje o trci postoji zahvaljujući nađenom dokumentu iz 1745. godine, a koji opisuje viteški turnir koji je bio održan na dan Sv. Valentina, znači 14. veljače 1745.
Spektakl je gledalo mnoštvo ljudi, a održavao se na «rivi izvan grada» kako piše u dokumentu. Nakon trke slavilo se duboko u noć, a sama trka održavala se istodobno s maškarama pa je taj dan bio posebno lud i zabavan.
Učesnici trke bili su isključivo plemići. Cijeli je spektakl bio popraćen bogatom «kostimografijom», ali i regulama koje uključuju i ophodnju ulicama Poreča.
Svaki natjecatelj je imao konja i koplje jednake dužine i težine. Koplje se u trku držalo rukom, a bodovi bi se oduzimali u slučaju da je koplje taknulo dio tijela, odjeće ili bok konja. Konja bi jahač morao zaustaviti na označenoj crti s koje se morao gađati «saracenac». Saracenac je drveni lutak koji je predstavljao Saracena. Pogodak u čelo lutka iznosio je tri boda, između obrva i usta dva boda, u glavu ispod usta jedan bod, a pogodak u druge djelove glave iznosio je pol boda.
Te je godine pobjednik «Trke na Saracenca» bio Pietro Rado.
Izvor: Istra, Jadran, Sredozemlje – Identiteti i imaginariji, Miroslav Bertoša
swirl @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare