Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
nedjelja, kolovoz 10, 2008
U brončano doba pokojnici su pokapani u tumule, „grobnice“ od kamenih ploča koja su se u Istri pokrivale nabacanim kamenjem te su tako nastali humci. I sama je riječ „tumul“ nastala od latinske riječi tumulus (humak).
Tumul su obavezno činile 4 vertikalne kamene ploče, najčešće dvije kraće i dvije duže, koje su formirale oblik pravokutnika u kojeg se polagao umrli. Ove četiri ploče s gornje je strane pokrivao kameni poklopac. Izrada donje plohe poprilično varira. Kod nekih ispitanih tumula donji dio bio je napravljen od utabane zemlje. Neki su tumuli donji dio imali složen od manjih kamenih ploča, a neki su na dnu imali šljunak, morski pijesak ili puževe kućice.
Ovakvi grobni humci znali su biti i poprilično visoki, a kako su bili smješteni na uzvišenjima bili su i lako vidljivi iz okolice. Upravo zbog takvog strateški važnog smještaja, dio njih je u novijoj povijesti uništen gradnjom vojnih objekata (pogotovo na jugu Istre).
U tumul se moglo pokapati jednog pokojnika, ali i više njih, obično u sjedećem ili skvrčenom položaju, a tumuli su mogli biti osamljeni ili po više njih na istom mjestu.
Jedan tumul je pronađen u blizini Vodnjana, kraj sela Škicini. Možda su u njega pokapani stanovnici Lakoršaga, pretpovijesne gradine u blizini. Vrlo blizu su ostaci Vrčina, također pretpovijesne gradine, a postoje zapisi koji spominju velik broj tumula oko same gradine (Schiavuzzi). Tumuli su otkriveni pokraj sela Čabrunići, na niz lokacija u blizini Limskog kanala, Rovinjskog sela, Rovinja (jedan od njih je i Maklavun), u Balama i u okolici Bala, pokraj sela Krmed, kod Premanture gdje se tumul nalazio u središtu pretpovijesne gradine (ostaci ovog tumula danas više ne postoje), u Banjolama, u Puli i okolici, na Brijunima, u okolici Fažane, Peroja i Barbarige, kraj Krničkog Porta, u blizini Nezakcija
Tumuli su danas samo manjim dijelom ispitani. Dio njih je odavno prekopan pa su eventualni nalazi zagubljeni. Postoji niz kamenih gromača za koje se pretpostavlja da kriju još neistražene tumule. Veliki dio tih gromača nalazi se u blizini pretpovijesnih gradina što samo povećava mogućnost da je doista i riječ o tumulima. Ponegdje su u istraženim tumulima otkrivene kosti davno umrlih ljudi, te nešto komada keramike, ukrasnih perli ili bodeža. I po ovim nalazima (perle, bodeži) pretpostavlja se da su se na ovaj način pokapali ipak važniji pretpovijesni stanovnici, ratnici i sl.
Krajem brončanog doba raste broj ukopa u kamene grobnice poput ovih u tumulima, ali koje se više ne pokrivaju kamenjem.
Izvor: „Škicini (Vodnjan) – Brončanodobni grob pod tumulom“, Klara Buršić Matijašić
swirl @ 12:41 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare