Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, kolovoz 10, 2013

Prije no što je sagrađen Krčki most uvalu Črišnjevo i otok Krk (uvalu Voz) spajao je trajekt. U uvali Voz mnogi su se voljeli i okupati, a najveći je ipak gušt bio stići ovdje barkom. Kod dolaska ili odlaska trajekta valovi su dodatno razveseljevali nas male kupače. Odlazak u more (ako smo iz mora uopće izlazili) bio je, zbog valova, redovito povezan s dolaskom/odlaskom trajektom, bez obzira jesmo li se kupali u Črišnjevu ili u Vozu.

No ima od toga dugo vremena, a još je više (puno, punoviše) prošlo od kada su kraj uvale Voz ratovali Cezar i Pompej.

50.p.n.e. Cezar je završavao rat s Galima, a Pompej je osnažio svoj položaj u Rimu. Preko većine u senatu Pompej je naredio Cezaru da se po isteku petodogišnjeg mandata prokonzula vrati u Rim prethodno raspustivši svoju vojsku. Naravno da bi moć Cezara, bez njegove vojske, bila znatno oslabljena. Na ovo je računao Pompej, ali je te činjenice bio svjestan i Cezar koji se oglušio o zahtjev Senata. Tako vojsku nije raspustio nego je, s vojskom, krenuo put Rima i prešao rijeku Rubikon 10. siječnja 49. p.n.e. što označuje početak građanskog rata.

Vjeruje se da je izreku „Alea iacta est“ (kocka je bačena) Cezar izrekao upravo prilikom prelaska Rubikona.

Manje je poznato da se jedna od krvavih bitaka u ovom ratu održavala upravo kraj uvale Voz otoka Krka. Na Cezarovoj strani vojsku su vodili Gaj Antonije i Publije Dolabela. Cezarova je vojska u bici bila poražena te su sklonište našli na poluotoku Bejavec. Bijeg s Krka na kopno ostvarili su izradivši splavi od bačvi koje su im napravili Liburni na Krku. Jedna izgubljena bitka ne znači i izgubljen rat. Cezar je potpuno porazio Pompejevu vojsku kraj Šćedra blizu Hvara 47.p.n.e.

Opis njihovog povrata na kopno na splavima koje su učinili povezujući bačve ujedno je i najstariji zapis koji spominje bačve (bilo je uobičajeno tada čuvati vino i ostalo u amforama).

Na slici: pogled na Kvarner s otoka Cresa (mjesto Beli)

swirl @ 13:04 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare