Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
subota, svibanj 19, 2018Vozite li iz Vodnjana starom cestom prema Fažani, nešto prije Fažane na desnoj strani nalazi se ova kapelica. Sagrađena je u 19.st. Za razliku od tisuća malih kapelica raštrkanih po cijeloj Istri, koje su napravili stanovnici Istre u znak molitve ili zahvale, ova je obitelj napravila nešto veći objekt. Mada je crkvica jednostavna, neoslikanih zidova, u njoj je veliko kameno raspelo koje je učinio Andrea Trevisan, sin samoukog ali vrlo cijenjenog vodnjanskog slikara Veneria Trevisana.

Venerio se rodio i živio u Vodnjanu ( 4.2.1797 -17.3.1871). Rodio se u tkalačkoj obitelji, sam je izučio zanat tkalca i tapetara, a s osnovama slikarstva poučio ga je veronski slikar Gaetano Grezler, koji se 1818. doselio u Vodnjan.

swirl @ 15:24 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 11, 2018

MATE PARLOV (Split, 16.11. 1948 – Pula, 29. 07. 2008.)

U doba kada je boks bio boks, a ne scenografsko glumački show Mate Parlov bio je slavni hrvatski boksač. Mnogi ga i danas smatraju najboljim hrvatskim i jugoslavenskim boksačem svih vremena.

U doba dok se bavio boksom kao amater bio je 8 puta prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, 5 puta prvak Balkana, 2 puta europski prvak i svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu 1974. Osvojio je dvaput nagradu Zlatne rukavice, 1967. i 1969. U Münchenu 1972. na Olimpijskim igrama osvojio je zlato u poluteškoj kategoriji.

U toj amaterskoj fazi od 310 mečeva imao je samo 13 poraza.

Profesionalnim boksom počeo se baviti 1974., već 2 godine kasnije postao je europski prvak u poluteškoj kategoriji. Kao profesionalni boksač imao je 29 mečeva; od toga 24 pobjede, 2 neriješena rezultata i 3 poraza.

Posljednja aktivna uloga u boksu bila je uloga trenera jugoslavenske reprezentacije na Olimpijskim igrama 1984. kada su rezultati reprezentacije bili izvanredni.

Tada se povukao iz boksa i uživao u miru i ljepoti Fažane. Imao je i kafić na Giardinima u Puli. Uživao je u poeziji.

Mate Parlov rodio se u Splitu 1948., a umro je u Puli 2008. Njemu u čast sportska dvorana u Puli dobila je ime „Dom sportova Mate Parlov“, a od nedavno Fažana, u kojoj je uživao, odužila mu se postavljanjem spomenika, kao i edukativne ploče koja navodi njegove vrhunske rezultate.

Izvor: istrapedia

swirl @ 20:06 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 26, 2018

Na čak četiri lokacije na otoku Veli Brijun vidljivi su otisci stopala dinosaura. Ukupno na Velom Brijuni postoji dvjestotinjak otisaka.

Na rtu Pogledalo/Barban otkriven je 61 otisak. Riječ je o otiscima dvonožnih mesoždera dužine 7,5 do 8 m. Živjeli su otprilike prije 130-125 milijuna godina.

Na ostalim lokacijama otisci se datiraju u razdoblje od prije 100 milijuna godina.

Rt Ploče ima 60 otisaka manjih dvonožnih mesoždera dužine do 4 m.

Šezdesetak otisaka nalazi se na rtu Kamik/Plješivac. Dio njih ostavili su dvonožni biljojedi vjerojatne veličine od 6-6,5 m, a dio je ostavština manjih mesoždera dužine do 3,5 m.

Na lokaciji Trstike/Debela Glava postoji tridesetak otisaka velikih četveronožnih biljojeda dužine i do petnaestak metara.

Neke otiske možete vidjeti na molu u luci na Velom Brijunu. Najvjerojatnije pripadaju krupnom mesožderu iz skupine Theropoda. Utisnuti su u kameni blok ugrađen u mol, a koji je pronađen na Brijunu.

Neki otisci nalaze se na otočicuVangai Galija.

Izvor: web stranice Nacionalnog parka Brijuni

http://www.np-brijuni.hr/geolosko_paleontoloska_bastina

swirl @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, travanj 21, 2018

Na sjeveroistočnom rubu Ćićarije nalazi se Brgud, odvojkom ceste Trst – Rijeka podijeljen na Mali i Veliki Brgud. U davnini je tu postojala gradina.

U Brgudu je župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije iz 1855. Nakon niza zvonika kojih sam se nagledala po cijeloj Istri, ovaj zvonik je malo drugačiji. Na groblju je znatno starija crkvica, ona Svetog Nikole. Sagrađena je u 16.st., mada se u nekoliko navrata nakadno ponešto mijenjala pa je tako dobila i trijem. U sakristiji su otkriveni ostaci fresaka.

U Brgudu se slavi brgujska Kuzmova. To je tradicija nastala zbog kolere koja je desetkovala stanovništvo Brguda 1855. godine. Priča se da su se tijela pokapala van sela jer više nije bilo mjesta na groblju. Tada su se stanovnici Brguda zavjetovali Svetom Kuzmi i Damjanu da će, prestane li kolera, svake godine svečano obilježavati njihov dan. Tako je i nastala brgujska Kuzmova.

I Brgud je poznat po njegovim zvončarima, koji su nešto vedriji od ostalih zvončara.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

 

swirl @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 15, 2018Istarski zvončić (Campanula Istriaca), zeljasta biljka iz por. zvončića (Campanulaceae). Riječ je o istarsko-kvarnerskom endemu. Nalazi se na istočnoj obali Istre, pogotovo kod Plomina, Sisola i Brseča. Ima je i na Cresu, Plavniku, Krku, Rabu, Pagu, u podnožju Velebita i kraj Jablanca. U prvoj polivini 20.st. biljka se mogla naći i na pulskoj areni.

Izvor: edukativna ploča ispred Plomina

swirl @ 09:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare