Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog
nedjelja, travanj 15, 2018Istarski zvončić (Campanula Istriaca), zeljasta biljka iz por. zvončića (Campanulaceae). Riječ je o istarsko-kvarnerskom endemu. Nalazi se na istočnoj obali Istre, pogotovo kod Plomina, Sisola i Brseča. Ima je i na Cresu, Plavniku, Krku, Rabu, Pagu, u podnožju Velebita i kraj Jablanca. U prvoj polivini 20.st. biljka se mogla naći i na pulskoj areni.

Izvor: edukativna ploča ispred Plomina

swirl @ 09:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 7, 2018.... da se u antici zvao Flanona, a po njemu se cijeli Kvarnerski zaljev zvao Sinus Flanaticus. Kasnije, u starom vijeku, koristio se naziv Liburnski zaljev, po Liburnima, prapovijesnom narodu. Liburni su živjeli od rijeke Raše duž obale sve do Ravnih kotara i rijeke Krke, te na svim otocima od Krka do Murtera. Liburnski zaljev posebno se koristio za područje između Raše i Hrvatskoga primorja, zajedno s Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom, a naziv se koristio ne samo u starom nego i u srednjem vijeku.

Izvor: http://www.istrapedia.hr/hrv/85/liburnski-zaljev/istra-a-z/

swirl @ 22:20 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 31, 2018

Postoje Gornji i Donji Rukavac. Nalaze se na jugoistočnom jubu Ćićarije.  Na Gračišću, brežulju u blizini, nalazila se prapovijesna gradina.

Cijeli dan provela sam vozeći se samim rubom Ćućarije. Nailazila sam na mala ili malo veća mjesta no u većini njih crkve su velike, ponajviše smještene na brežuljku tako da dominiraju cijelim selom. Tako se na brežulju iznad Gornjeg Rukavca nalazi velika crkva Svetog Luke. Njezina povijest je poprilično interesantna. Staru crkvu spominje još 1658. generalni vikar pulskog biskupa Francesco Bartiroma koji je bio u vizitaciji tada vrlo velike kastavske župe. Na mjestu stare crkve započinje gradnja velike crkve 1875. Trošak gradnje iznosio je 11.300 forinti, a dio novaca donirao je Mate Dubrović, župnik tršćanske crkve Svetog Jakova. Mramorni glavni oltar napravljen je 1910. donacijom stanovnika Ivana Kućela i Josipa i Mate Sušnja koji se stekli imetak u Americi u potrazi za zlatom. Godine 1943. i crkva i župni stan pogođeni su granatom iz njemačkog tenka i godinama su bile ruševine. Tada se misa služila u grobljanskoj kapeli Svetog Roka iz 1856. Crkva je obnovljena tek 1980.

Kraj Gornjeg Rukavca nalazi se park šuma Lisina, omiljena šuma mnogih planinara. 

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

 

swirl @ 15:56 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 25, 2018


Zvoneće je vrlo poznato po njihovim zvončarima, a znatno manje po zvonejskim njivama. Zvonejske njivi prostiru se na oko 60 hektara. Čine ih mnogobrojne terasaste čestice između kojih su potporni zidovi. Poput terasastih čestica u Bakarskom zaljevu i ove u Zvoneću gotovo su obrasle. Prije nekoliko godina započeo je projekt navodnjavanja koji je omogućio i bolju obranu od požara, ali i povratak stare autohtone vrste jarbola na Zvonejske njivi. Kao što to obično biva u Hrvatskoj, da nema skupine entuzijasta ne bi bilo ni povratka jarbole u kraj. Od zaborava jarbolu su spasili članovi Udruge proizvođača grozja i vina Jarbola koji su počeli obnavljati prezide i saditi jarbolu. Od 2004. posađeno je nekoliko tisuća trsa jarbole.

Izvor: https://www.agroklub.com/vinogradarstvo/povrsine-pod-sortom-jarbolom-dobile-vodu/20921/

swirl @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 17, 2018

S desne strane ceste kojom dolazite iz smjera Rovinjskog Sela u Rovinj, malo nakon Turnine, nalazi se „Hrvatska u minijaturi“. Šečući kroz park veličine oko 5.000 kvadratnih metara, možete upoznati cijelu Hrvatsku, a da se niste maknuli iz Rovinja. Svaki grad i svaki kraj zastupljeni su s onim najprepoznatljivijim.

Naravno, i sama postava odgovara čudnovatom obliku naše zemlje, a ima tu i mora, i mostova, i Plitvičkih jezera, sve taman onako kako je i na karti Hrvatske.

Bila sam na jesen 2017., prije zatvaranja, pa je more bilo zelenkasto, i sve je odisalo krajem sezone. Hrvatska u minijaturi nije otvorena cijene godine pa se raspitajte prije posjete, a možete i najaviti dolazak.

swirl @ 14:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare