Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - listopad 2016
utorak, listopad 25, 2016


Prvi spomen o ovoj crkvici je s početka 15.st. U nizu navrata spominju je i isusovci, kao i bilježnik Bartul Bradičić 1736. godine. Na žalost stara crkva se srušila pa je na istom mjestu 1886. sagrađena današnja crkva.

Postoji i legenda o tome kako je sagrađena crkvica Svete Marine. Po legendi, na Cresu je postojala istoimena crkvica no stanovnici se nisu za nju brinuli i bila je jako zapuštena.Slika s oltara te creske crkvice jednog je dana doplovila do Mošćeničke Drage. Ljudi su je spremili i na ovom mjestu zazidali njihovu crkvu.

Izvor: V. Munić, Srednjevjekovno crkveno graditeljstvo mošćeničke župe

swirl @ 21:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 20, 2016

Godine 1699. u Poreču se zatekao i Domenico Furlan iz mjesta Colloredo di Montalbano. Poreč je definitivno zapamtio njegov dolazak, ali i njegov „odlazak“.

Domenico je u Eufrazijevoj bazilici napravio veliku štetuna crkvenom inventaru: raskomadao je oltarnu palu od pozlaćenog srebra na glavnom oltaru, ukrao s glavnog oltara pokaznicu te pokaznicu i piksidu iz svetohranilišta. Podigla se velika „bura“ i počinitelj je pronađen u Novigradu. Skrivao se u novigradskoj kripti. Zbog nedjela doveden je natrag u Poreč i tu je prvo ubijen pa zapaljen van gradskih zidina.Prije javne egzekucije Domenico je morao napisati oporuku kojom ono malo što ostaje iza njega ostavlja Eufrazijevoj bazilici kako bi se barem djelomično pokrila šteta koju je nanio.

S obzirom da je kroz povijest veliki dio starih porečkih dokumenata uništen do danas je pogubljenje Domenica Furlana jedino poznato pogubljenje u Poreču.

Događaj se ljeti prikazuje predstavom „Iustitia 1699.“ u sklopu Giostrine predstave. Predstava se odvija na porečkim ulicama, a kako se ljetni veseli štimung ne bi pokvario kraj predstave malo je izmijenjen te je Domenicu život pošteđen.

Izvor: Glasnik hrvatskog plemićkog zbora br.7 

Na slici: detalj iz stare jezgre Poreča

swirl @ 20:54 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, listopad 15, 2016

Nalazi se točno nasuprot gradskih vrata kojima ulazite u Mošćenice. Na navratniku je uklesano MDCXXVIII F.N.P. (1628. Franciscus Negovetich parroco). Kako crkvicu spominje, kao mjesto zasjedanja komunskog suda, Statut mošćeničke općine crkvica je vrlo vjerojatno starija od godine na navratniku. Crkvica ima lijepu lopicu (trijem) te preslicu sa zvonom. Staro zvono je iz 1599., a oteli su ga Talijani u Drugom svjetskom ratu. Srećom, nije pretopljeno te se, nakon rata, čuvalo u Pazinu i iz Pazina je vraćeno u Mošćenice 03. veljače 1998. Čuva se u župnoj crkvi.

Crkvica je postala grobljanska oko 1770., kada je oko nje sagrađeno novo groblje za stanovnike Mošćenica.

Izvor: V. Munić, Srednjevjekovno crkveno graditeljstvo mošćeničke župe

 

swirl @ 17:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 9, 2016

Župna crkva Svetog Andrije Apostola dominira starim Mošćenicama. Vjerojatno se na istom mjestu nalazio neki manji crkveni objekt još u 8.st.

Najpouzdanija pisana potvrda o postojanju ove crkve datira iz veljače 1445. kada ju se spomenuo riječki notar Antun de Renno de Mutina. U njegovom zapisu od 24. veljače 1445. zabilježena je odluka da crkva dobiva vinograd zvan Ograda. Po njegovom se zapisu može zaključiti da je već tada crkva bila poprilično velika, mada su kasnije uslijedila i daljnja proširenja i adaptacije.

Jedna od preinaka odvijala se 1640. kada je župnik bio Franjo Negovetić. Njegovo je ime zabilježeno i na raspelu u crkvi.U ovim radovima uzdignuta je srednja lađa crkve. Daljnji radovi koji mijenjaju izgled Sv. Andrije bili su krajem 17.st., nakon dolaska isusovaca, te krajem 18.st. kada je crkva dobila današnji izgled.

Crkveni zvonik sagrađen je negdje u 13.st. Kako je u to doba često zvonik imao i obrambenu ulogu tako je vjerojatno istu ulogu imao i zvonik u Mošćenicama. Krajem 17.st. mijenja se izgled vrha zvonika.

Unutrašnjost crkve krije niz vrijednih detalja. Tako je kamenica za blagoslovljenu vodu iz 1631. Ova je godina glagoljicom upisana u nju, a u kamenicu je uklesan i reljefni prikaz bradatog muškarca. Kamenica je otkrivena kraj ruševina crkve Sv. Ivana u Mošćeničkoj Dragi. Sveti Ivan danas više ne postoji, za ovu crkvicu se zna po zapisima Valvasora te vizitacijama u 17.st.

Izvor: V. Munić, Srednjevjekovno crkveno graditeljstvo mošćeničke župe
Desetgodišnjica mog bloga - kada sam započela s prvim upisima nisam pojma imala da će to toliko potrajatiEmbarassed

swirl @ 11:22 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 6, 2016

 

 

 

„Galižana u minijaturi“ nalazi se u jednoj od malenih uličica uz cestu koja vodi kroz Galižanu.

Sastoji se od dva dijela, a i učinjena je u dvije faze. Rad je autora Giovannia Fabrisa.

Prva faza dovršena je i otvorena u kolovozu 2012. Slaganjem obrađenih kamenih komadića, uz dodatak segmenata od željeza i drva, posjetiocima ove izložbe na otvorenom omogućen je uvid u ono što je nekada, pa ne i tako davno, omogućavalo ljudima u Istri život: alati koje su koristili u svakodnevnom životu i radu, prijeteće današnjih „strojeva“.

U drugoj je fazi, dovršenoj u kolovozu 2016. i stara jezgra Galižane prikazana  u minijaturi, i predivna je. Na žalost, slikala sam kroz metalnu ogradicu postavljenu za zaštitu ove minijaturne Galižane, no doista vrijedi posjetiti.

swirl @ 20:56 |Komentiraj | Komentari: 0