Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - veljača 2016
subota, veljača 27, 2016Filipana se nalazi sjevernije od Marčane. Područje je naseljeno u prapovijesti, pa je u blizini otkriven Vrčin, jedna od većih istarskih pretpovjesnih gradina. Gradina je imala dvostruki obrambeni bedem. Kako nije nastala na brežuljku nego u ravnici, sagrađena je uz vrtaču, a obranu naselja pojačali su i šiljatim kamenim blokovima u dužini od 200 m. Naselje je postojalo između 13. i 11.st.p.n.e. Uz obrambene bedeme nalazila se nekropola koja je poprilično istražena.

Područje je naseljeno i u antici. Prvi pisani trag o Filipani datiran je u 990. godinu kada se spominje pod nazivom Philippanum.

U Filipani je crkva Svetog Filipa i Jakova, sagrađena 1609. godine.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant)

swirl @ 15:19 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 23, 2016Danas, dok šećete atrijem Eufrazijane, divite se crkvi, atriju, otkrivate ostatke crkve koja je prethodila Eufrazijani, imajte u vidu da je predivan prostor atrija u 16. i 17.st. služio kao groblje. Zbog brojnih žrtava epidemija niz umrlih nesretnika s ovoga područja pokapalo se u atriju i u ostatku crkvenog kompleksa.

Atrij je obnovljen u 19.st., a njegove zidove krase fragmenti crkvenog kompleksa iz raznih faza Eufrazijeve bazilike. Dio njih izložen je i u lapidariju postavljenom ispred ulaza u biskupski dvor.

Izvor: Eufrazijeva bazilika (Sergije Jelenić, GianlucaBenedetti)

swirl @ 20:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 18, 2016

Skoro 3 stoljeća Barban i Rakalj bili su feudalni posjed obitelji Loredan. Obitelj je kupila cijelo ovo područje na javnoj dražbi, za 14.160 dukata, krajem 1536. godine.

U ime obitelji cijelim je posjedom upravljao kapetan. U ovih gotovo 3 stoljeća interese obitelji Loredan zastupalo je ukupno 74 kapetana.

Prvi kapetan bio je Marco Bertaccio. Imenovan je na ovu funkciju 1540. godine. Sjedište mu je bi Stari Rakalj (link). Kako je već tada kaštel bio u lošem stanju, ubrzo započinje gradnja novog sjedišta, na području današnjeg Raklja. Na toj se palači nalazi grb obitelji Loredan,kao i  uklesana godina 1543. i ime kapetana Gualteria Cure, što znači da prvi kapetan nije dočekao preseljenje u novu palaču.

Izvorno je zgrada sagrađena kao trokatnica. U prizemlju su se nalazile javne prostorije, na prvom katu prostorije kapetana i uprave feudalnog imanja, a na drugom katu bile su stambene prostorije. Za razliku od danas, nekada je pristup prvom katu bio moguć vanjskim kamenim stubištem, dok se s prvog na drugi kat dolazilo unutrašnjim stubištem. U prizemlju je, naravno, i loža, mjesto gdje su se puku čitale terminacije (pravni propisi) kojih se puk morao pridržavati.

Palača u Raklju zamijenjena je 1606. novom palačom Loredana u Barbanu no rakljanska palača ostaje ljetna rezidencija Loredana.

Krajem 1904. Družba Ćirila i Metoda u Raklju otvara školu za đake s tog područja. Kao odgovor na ovaj potez, Lega Nacionale započinje radove na palači Loredan u Raklju kako bi u njoj bila škola, naravno na talijanskom jeziku. Tada je drugi kat djelomično srušen i spojen s prvom katom te su prozori uvećani. Kako bi se privolilo djecu i roditelje na školovanje na talijanskom jeziku ispred nove škole s gramofona se puštala glazba. Zalud, već 1908. škola je zatvorena jer nije bilo interesa.

Nakon 1. svjetskog rata i dolaska Talijana školstvo na talijanskom postaje obavezno pa je jedna učionica nedovoljna i spajanje drugog kata s prvim učinjeno je u potpunosti.

Vanjsko stubište uklonjeno je nakon 2. svjetskog rata.

Inače preseljelje iz Starog Raklja na ovu lokaciju i gradnja palače Loredan na novoj lokaciji potaknuli su i nastanak novog naselja,Raklja.

Izvor: Franina i Jurina 2016. (tekst "Palača Loredan u Raklju" napisao Anton Percan)

swirl @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, veljača 13, 2016

Riječ je o kopijama najstarijih glagoljskih zapisa uklesanih u kamen, koji su pronađeni u Istri i na Kvarneru.

Kada ste u Istri obavezno posjetite Aleju glagoljaša. Tako je prozvana cesta koja započinje ispod Roča i vodi vas sve do Huma. Sve „stanice“ na aleji nalaze se ovdje (link) i svaka ima svoju glagoljašku priču. Jedna od tih „stanica“ je i ona u selu Brnobići gdje je glagoljaški lapidarij koji sadrži 11 glagoljaških spomenika (link).

Tri godine nakon postavljanja glagoljaškog lapidarija u Brnobićima, godine 1987., akademik Fučić sa svojim bratom postavio je lapidarij na Cresu. Nalazi se na zidu terase konobe Toš-Juna u Valunu (link). Valun nije odabran slučajno. U Valunu je pronađena Valunska ploča, glagoljaški natpis urezan u kamen, nastao u 11.st. To je nadgrobna ploča koja navodi imena tri pokoljenja iste obitelji: baka Teha, sin Bratohna i unuk Juna. Natpis sadrži dvojezičan i dvopismen tekst koji ima navodi ova imena: jednom su upisani glagoljicom na hrvatskom, drugi puta latinskim pismom na latinskom jeziku.

Valunski lapidarij, osim 11 glagoljskih spomenika koji se nalaze u Aleji glagoljaša, sadrži još 3 spomenika. Jedan je kameni držak iz Huma, nastao je u 15. ili 16.st. Riječ je o kamenom križu, a na četiri kraka upisana su glagoljicom imena četiri evanđelista.

Drugi je natpis pronađen u Osoru (upisana 1633. godina, otkriven je na ruševinama samostana Sv. Marije na Vijaru). Treći je kameni reljef Svetog Martina nastao oko 1330. Sredinom 19.st. Kukuljević je na reljefu otkrio glagoljaški natpis „Sveti Martin“.

Na otoku Krku, u mjestu Porat, nalazi se treći glagoljaški lapidarij (link). Lapidarij je postavljen 1990. u klaustru samostana Svete Marije Magdalene. Sadrži kopije svih 14 glagoljaških spomenika kao i lapidarij u Valunu.

Izvor: Franina i Jurina 2016.

Drago mi je da sam tijekom ovih gotovo pa 10 godina koliko polagano radim na mom blogu imala priliku kupiti i uživati u nizu knjiga o Istri i glagoljici akademika Branka Fučića. 

Slika gore: dio lapidarija u Valunu, slika ispod - Porat

swirl @ 16:38 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, veljača 9, 2016Teretni parobrod Etnea stradao je 8. studenog 1894. u blizini otoka Unije, na hridi Školjić. Dugo se mislilo da ostaci broda pripadaju brodu Tihany, no naknadno je utvrđeno da je ovo mišljenje bilo potpuno pogrešno.

Hrid Školjić očito je fatalna hrid jer su u blizini ostataka Etnee nađene i potopljene amfore. Amfore govore o brodolomu antičkog broda. Njegova je drvena građa odavno propala, a o mjestu stradavanja govore samo amfore u morskim dubinama.

Blizu Lošinja potonuo je patrolni brod Pelagosa. Stradao je 12. veljače 1918. od torpeda talijanske podmornice. Brod su pokušali spasiti tegleći ga prema kopnu, no nije bilo spasa. U stradavanju broda Pelagosa ipak nitko nije izgubio život.

Kraj Lošinja stradao je i teretni njemački motorni brod Kapitan Diederichsen. Stradao je u topničkom napadu francuskih lakih krstarica 29. veljače 1944. U napadu je stradala i torpiljarka TA 37, ali je nekako uspjela stići do Pule.

Južno od Suska nalazi se potopljen Pascoli, trgovački parobrod stradao od mine 7. svibnja 1941.

Izvor: Blago Jadrana – ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana, Danijel Frka i Jasen Mesić

swirl @ 18:23 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, veljača 4, 2016Muzej se nalazi u palači Battiala Lazarini. Zgradu je sagradila obitelj Battiala. Stariji dio zgrade nastao je oko 1630., dok je fasada iz 1727.

Obiteljski grb ima simbole besmrtnosti: sunce i pticu feniks te geslo „Moriendorenascitur“. Udajom Margherite u 19.st. zgrada prelazi u vlasništvo obitelji Lazzarini.

Obitelj Lazarini Battiala napustila je Labin tijekom 2. svjetskog rata. Potom je zgrada nacionalizirana te je prvo bila u funkciji učeničkog internata, a zatim podijeljena u niz stanova.

Kada je osnovan, 1960. godine, muzej se nalazio u manjem dijelu zgrade dok je u ostatku zgrade živjelo niz obitelji. Danas se muzej nalazi na znatno većoj površini, na 1200 m2.   

Izvor: Narodni muzej Labin, Vodič muzeja

swirl @ 18:23 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare