Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - svibanj 2017
utorak, svibanj 30, 2017Na stazi Bazilici nalazi se i ruševina crkvice Sv. Bartola. I ona spada u niz poljskih romaničkih crkvica. Počela je propadati u 19.st., tako da je danas doista samo ruševina. Kao i crkvica Sv. Krištofora, tako je i Sveti Bartol bio na redu za drugi dan procesije blagoslova polja.

Na oltarnoj slici imala je prikaz titulara, Sv. Bartola (Bartolomeja) te Sv. Jurja i Sv. Eufemije.

Drvenom tranzenom njezina se unutrašnjost poprečno dijelila na dio za žene i dio za muškarce.

Izvor: http://www.tzgrovinj.hr/page/sport-i-aktivni-odmor/biciklizam-i-pjesacenje/staza-basilica

swirl @ 22:06 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 24, 2017

 

Pokušavajući naći jedno, nađem drugo (ali ne i ovo prvo). Tako sam nedavno tražila ruševine crkve Sv. Tome (koje nisam našla), ali sam naišla na biciklističko-pješačku poučnu stazu Basìlica. Tek sam po povratku u Zagreb skopčala da sam bila blizu.... no dobro, drugi put ću valjda naći.

Vjeruje se da je ova izuzetno plodna dolina dobila ime Basilica jer je darovnicom obitelji Domenica Lorenzetta prešla u vlast crkve.

Crkva Svetog Krištofora sagrađena je u 11.st. na živoj stijeni. Jednobrodna je romanička crkva, s izbočenom apsidom prekrivenom škriljama. Na oltarnoj slici imala je prikaze Sv. Franje Asiškog, Sv. Ilije Proroka i njezinog Titulara, Sv. Krištofora.

Zadnji puta je obnovljena 2000. godine. Desakralizirana je.

Nekada je i ona bila obavezna „stanica“ vjernika u procesiji za blagoslov polja kojom su se obilazile sve rovinjske poljske crkvice. Procesija je, ako se ne varam, počinjala kod Končete (link), dok je Sv. Krištofor bio na „repertoaru“ za drugi dan procesije.

Izvor: http://www.tzgrovinj.hr/page/sport-i-aktivni-odmor/biciklizam-i-pjesacenje/staza-basilica

swirl @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, svibanj 20, 2017

Kada posjetite Pulu naravno da se podrazumijeva posjetiti i amfiteatar. O njemu sam već puno puta pisala na mom blogu. Koliko god puta sam ga do sada posjetila uvijek mu se vraćam i razmišljam kako je doista izgledao u doba starih Rimljana. Njegovi ostaci su fascinantni, no ukoliko želite vidjeti kako je doista izgledao preporučujem odgledati svih 7 minuta 3D animacije:

https://www.youtube.com/watch?v=wbEtuuesYTs

Animacija je napravljena u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji. Sama animacija i rendiranje 3D  modela amfiteatra napravljena je u Arnhemu u Nizozemskoj. Autor je Martin vam der Meijde. Autori izrade 3D modela rekonstrukcije jesu Stipan Ujdur i IvanPopić, obojica iz Opuzena. 

 Želja autora je i izrada niza 3D modela i animacija najpoznatijih pulskih atrakcija: Augustovog hrama, malog rimskog kazališta.... no zbog financijskih razloga autori su morali odustati. Kako to već biva u Hrvatskoj, nisu uspjeli pronaći nikoga zainteresiranoga za financiranje izrade i  predstavljanja  pulske kulturne antičke  baštine u novim digitalnim medijima, formatima. 

Nadam se da će, pa makar i s odgodom, uspjeti u svojim planovima.

Na koncu stavljam nekoliko 3D slika istih autora koje su sastavni dio animacije.
swirl @ 18:02 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 15, 2017

Vozite li od Koromačnog prema Labinu spustite se u Sveti Lovreč. Ovdje je i ljetnikovac obitelji obitelj Battiala – Lazzarini (link). U mjestu je crkva Sv. Lovre. Sagrađena je početkom 17.st., s kamenim oltarom s otoka Krka (Dubašnica). Na njezinom pročelju ugrađene su dvije ploče koje datiraju njezinu izgradnju i obnovu.

Do osnutka župe (1632.) na mjestu Sv. Lovreča postojala su dva sela, Diminići i Kobavići. Naravno, nazive su dobili po prezimenima obitelji koje su ovdje živjele. Kako su se sela proširila tako je bilo Diminića u Kobavićima i obratno. Nakon osnivanja župe uobičajeno je da se za oba sela koristi naziv Sv. Lovreč Labinski.

Izvor: Zataj(e)na Istra (Srđa Orbanić, Aleksandar Žigant), Sveti Lovreč Labinski i okolica (Lucijan Diminić)

 

swirl @ 20:22 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, svibanj 6, 2017

Malo mjesto Režanci nalazi se otprilike na pola puta između Pule i Žminja, u dijelu Istre poznatom i po nazivu Roverija. Spada pod općinu Svetvinčenat.

U blizini se nalazi crkvica Sv. Germana iz 12.st.

U doba 2. Svjetskog rata dio sela pod nazivom Gromičani nazivali su „Mala Moskva“, a dio sela Ikani zvali su „Mali Vatikan“. Naravno da su nazivi bili usko povezani uz tadašnju ratnu situaciju i politička opredjeljenja stanovnika mjesta.

U Ražancima je rođen porečki i pulski biskup Ivan Milovan, kao i Ruža Petrović.

Ruža Petrović, nakon smrti prvog muža, udala se za Vazmoslava Paškvalina Petrovića iz Režanaca. Pomagala je partizanima zbog čega su je u srpnju 1944. uhapsili fašisti. Kako ni nakon mučenja nije odala partizane kojima je pomagala fašisti su je odveli na izlaz iz Svetvinčenta prema Režancima, tamo ponovno prebili, vezali za stablo i iskopali oči.

Čim je pronađena, na rubu smrti, odvedena je u bolnicu u Puli. Slijepa, sa strašnim glavoboljama kao posljedicom udaraca u glavu, s nizom drugih posljedica bestijalnog iživljavanja nad njom, žena je hrabro živjela do 1958. godine (umrla je 24. kolovoza 1958.).

Jedna je od utemeljiteljica Udruge slijepih istarske županije u kojoj je prva obnašala dužnost potpredsjednice.

Izvor: blog „Forši niste znali“, Wikipedija

Na slici: detalj Juršića (također područje takozvane Roverije)

swirl @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare