Moja Istra
Cvergla blog
Arhiva
Moja e-mail adresa:
Blog - lipanj 2016
nedjelja, lipanj 26, 2016Svaki poznavaoc Bakra zna za baškot – okruglo pecivo koje se i danas kupuje u Bakru, u pekari „Bakarski baškot“.

U Bakar su ga u prošlosti donijeli ribari iz Chioggie. Riječ je o suhom pecivu koje se može koristiti niz mjeseci. Zato je bio sastavni dio nekadašnjih brodskih kuhinja. Makar se može umakati u čaj ili vodu, mornari su ga najčešće umakali u vino, najčešće crno vino. Kvalitetu baškota znali su ispitivati bacanjem peciva s određene visine na pod. Kvalitetniji je bio onaj koji bi se pri padu razdrobio u više komadića.

Baškot je odabran i za službeni suvenir grada Bakra. Kada posjetite Bakar, navratite u pekaru, kupite baškote.

Izvor: Turistička zajednica Bakar

swirl @ 11:39 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, lipanj 22, 2016U crkvi Marija od Zdravlja u Labinu (link) nalazi se 9 slika Moreschia koje prikazuju scene iz Bogorodičinog života ili vjerovanja o Bogorodici.

Antonio Moreschi djelovao je kao slikar u drugoj polovici 16.st. Bio je član venecijanske bratovštine slikara Arte dei Dipintori od 1594. do 1609. Zatim se, zajedno s obitelji, seli u Labin gdje je i umro 1633.

Mada su slike nastale nakon otprilike pola stoljeća od održanog Tridentskog sabora, one su sastavni dio izrazitog jačanja kulta Bogorodice, kako u Veneciji tako i u područjima koja su pripadala Veneciji.

Izložba je postavljena 1987., a svih 9 platna prethodno je restaurirano.

Izvor: Franina i Jurina 2016. (tekst „Ciklus slika Antonija Moreschija u Labinu“ napisao Robert Buršić)

swirl @ 11:40 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 18, 2016Ispod župne crkve u Bakru nalazi se kripta s 85 grobnih mjesta. Grobovi su iz 18. i 19.st. Na nekima ne postoji nikakav zapis pa nije poznato o tome tko je u grobu pokopan. Kripta je podijeljena u dva dijela. U gornjem se nalazi stup koji je preostao od neke starije građevine.

U kripti je pokopan i biskup Vjenceslav Šoić, najzaslužniji za obnovu crkve Svetog Andrije u 19 st.

Izvor: Turistička zajednica Bakar

swirl @ 15:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 5, 2016Bakar je poznat po svojoj nautičkoj školi. Zbog značaja Bakra još u 18. I 19.st. u Bakru su postojali učitelji koji su pripremali mlade na život na moru, pa čak i privatne pomorske škole. Zahtjev za osnivanje škole upućen je Ugarsko-hrvatskom saboru sredinom 19.st. Nautička šlola u Bakru započela je s radom 05.rujna 1849. Zgrada u kojoj se nalazi i danas sagrađena je 1903.

Izvor: http://ss-pomorska-bakar.skole.hr/skola?ms_nav=aad

swirl @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare